Мобилно меню

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

Sermon on the Mount IconПрез започващата седмица владее четвъртият глас от осмогласието на източноцърковното пеене. Предлагаме ви в български превод текста на тропарите от третия антифон на неделната литургия.

Тропари на Блаженствата (трети антифон) на неделната св. Литургия – гл. 4

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

Чрез дървото Адам беше изселен от рая, а чрез кръстното дърво разбойникът се засели в рая: единият, като вкуси, наруши заповедта на Създателя, а другият, като беше разпнат заедно (с Христос), изповяда за Бог Скрития; спомни си и за нас, Спасителю, в царството Си.

Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (87 Votes)

7641През започналата (от богослужението в събота вечер) църковна седмица владее трети глас от византийското осмогласие. Макар и да сме в дните след Рождество Христово (така нареченото „попразненство на Рождество Христово“), когато към неделните (възкресни) богослужебни текстове се добавят и празнични песнопения, „възкресното“ все пак е водещото, защото Пасха, Възкресението Христово, е и си остава празник на празниците.

Предлагаме за богослужебно ползване или за личното молитвено правило български превод на тропарите от третия антифон на неделната литургия.

Тропари на Блаженствата (трети антифон) на св. Литургия – гл. 3

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

Η ομιλία επι του ορους 1През тази семица владее Втори глас от осмогласието (октоиха) на източноцърковното пеене. Отново даваме в превод тропарите на третия антифон за неделната литургия, които говорят за изкупителната смърт на Кръста, погребението и Възкресението на Господ Иисус Христос. И, както е обичайно в православната богослужебна традиция, последният тропар винаги е посветен на Пресвета Богородица.

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани. 

Поднасяме ти думите на разбойника и Те призоваваме: спомни си за нас, Спасителю, в царството Си.

Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

Кръста Ти посочваме, Човеколюбче, който Ти заради нас прие за прошка на греховете ни.

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

1492083521В началото на св. Литургия в неделя (както и на всяка литургия) се пеят три антифона. Първият е „По молитвите на Богородица, Спасителю, спаси ни!“ (цсл.: „Молитвами Богородици...“) или Псалом 102 („Благославяй, душо моя, Господа!“).

Вторият е „Сине Божи, възкръснал от мъртвите, спаси нас, които Ти пеем: Алилуйя!“ (цсл.: „Спаси ни, Сине Божий...“) или Псалом 145 („Душо моя, хвали Господа!“).

Третият антифон, по време на който се извършва Малкият вход, е съставен от онези девет изречения на Иисус Христос, произнесени по време на проповедта Му на планината (Мат. 5:3-12), които започват с думата „Блажени“ и затова са известни като „Блаженствата“.

4.847619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (105 Votes)

640 217825В навечерието на 15 септември публикуваме чинопоследованието на водосвет за начало на учебната година. Молитвите в него са преведени на български, за да са разбираеми за участниците – учителите, учениците, родителите, гостите на тържеството. Текстът е подреден от свещ. Станислав Симеонов.

 При невъзможност водосветът да бъде извършен от свещеник, може основните молитви да се изчетат от учител-християнин, имащ съзнанието, че както всяко друго човешко дело, и учебното дело трябва да започва с изпросване на Божието благословение.

Дякон (ако има; ако няма, този възглас се пропуска): Благослови, владико!

Свещеник: Благословен е нашият Бог всякога, сега и винаги, и във всички векове.

Хор: Амин!

Гл. 8: Бог Господ и явися нaм, благословeн грядий во имя Господне. (3)

Тропар: Благословeн еси, Христе Боже нaш, Иже премyдри ловци явлeй, ниспослaв им Духа Святaго, и теми уловлeй вселeнную, Человеколюбче, слaва Тебе.

Благословен си, Христе Боже наш, Който си направил рибарите мъдри, като си им изпратил Светия Дух, и чрез тях си уловил вселената, Човеколюбче, слава на Тебе.

Слaва..., и нине...,  гл. 6:

 

И рече старецът...

Стреми се с всички сили да проникнеш със сърцето си дълбоко в църковните чтения и пения и да ги издълбаеш върху скрижалите на сърцето си.

Игумен Назарий