Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

Jesus ChristНакрая ви представяме в български превод и осемте тропара, които се пеят на третия антифон на св. Литургия в неделния ден, когато владее глас осми от осмогласието (октоиха) на източноцърковното песнопение. Тази поредица от осем гласа се повтаря, „върти се“ през цялата година.

И в тропарите на осмия глас, въвеждани със стихове от блаженствата (изречения на Иисус Христос от Неговата проповед на планината), чуваме същите теми, както в предходните гласове. Това са: възхвала на кръстните страдания на Спасителя и изкуплението чрез тях, възкресението, включително и възвестяването му от жените-мироносици, изпросва се затъпничеството на св. Христови апостоли, величае се Светата Троица и накрая, както е прието в православното богослужение, с поетични слова се отдава заслужена почит на св. Богородица. И всичко това е насочено към постоянната просба: Господ Иисус Христос да се смили над нас и да си спомни за нас, така както Го беше помолил и благоразумният разбойник на Кръста.

Тропари на Блаженствата (трети антифон) на неделната св. Литургия – гл. 8

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

Спомни си за нас, Христе, Спасителю на света, както на кръстното дърво си спомни за разбойника, и удостой всички с небесното Си царство, единствен милостиви!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

AmpelosОт тази съботна вечер започна седмицата, през която владее седми глас от осмогласието на източноцърковното пеене. Предлагаме ви в превод осемте тропара, предвидени да се пеят на третия антифон на неделната св. Литургия, въвеждани със стихове от Блаженствата. Темата им е неизменно възкресна: за кръстната смърт на Иисус Христос и осъщественото чрез нея изкупление на човечеството, възпява се естествено и величавото Христово възкресение.

Тропари на Блаженствата (трети антифон) на неделната св. Литургия – гл. 7

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

Хубав беше и добър за ядене плодът, който ме умъртви, а Христос е дървото на живота, от което ям и не умирам, а казвам заедно с разбойника: спомни си за мене, Господи, в царството Си.

Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

4.8987341772152 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (79 Votes)

 MG 7593От тази вечер започна богослужебната седмица, през която владее шести глас от осмогласието на източноцърковното пеене. На утрешната неделна св. Литургия като трети антифон се пеят блаженствата със следните осем тропара, посветени на изкупителната кръстна смърт и на възкресението на Иисус Христос. Нека ги прочетем като лична молитва в неделния ден, защото той наистина е Господен ден.

Тропари на Блаженствата (трети антифон) на неделната св. Литургия – гл. 6

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

Спомни си за мене, Боже, Спасителю мой, когато дойдеш в царството Си, и ме спаси, защото Ти единствен си човеколюбец.

4.9247311827957 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (93 Votes)

 Sermon on the Mount Beatitudes IconОт вечерната служба на 11 януари започва седмицата, през която владее пети глас от системата на осмогласието в източноцърковното пеене. Представяме ви в български превод тропарите от третия антифон (т. нар. тропари на Блаженствата) на неделната литургия. Както ще видите, тяхната тема отново е изкупителната смърт на кръста на Господ Иисус Христос, Неговото възкресение и поклонението на жените-мироносици, първите проповедници на Възкресението. Тропарът след краткото троично славословие естествено е посветен на Светата Троица, както и тропарът след втората част на това славословие по правило е посветен на Божията майка, „одушевения Божи храм“ и „врата непроходна“ (т. е. през която никой не е преминал, освен въплътеният Божи Син). Прочетете тези текстове като лична молитва в удобно за вас време в неделния ден.

Тропари на Блаженствата (трети антифон) на неделната св. Литургия – гл. 5

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

Разбойникът на кръста повярва, че Ти, Христе, си Бог, и искрено Те изповяда от сърце, като извика: спомни си за мене, Господи, в царството Си.

Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

Sermon on the Mount IconПрез започващата седмица владее четвъртият глас от осмогласието на източноцърковното пеене. Предлагаме ви в български превод текста на тропарите от третия антифон на неделната литургия.

Тропари на Блаженствата (трети антифон) на неделната св. Литургия – гл. 4

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

Чрез дървото Адам беше изселен от рая, а чрез кръстното дърво разбойникът се засели в рая: единият, като вкуси, наруши заповедта на Създателя, а другият, като беше разпнат заедно (с Христос), изповяда за Бог Скрития; спомни си и за нас, Спасителю, в царството Си.

Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник