Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (99 Votes)

Jesus ChristНакрая ви представяме в български превод и осемте тропара, които се пеят на третия антифон на св. Литургия в неделния ден, когато владее глас осми от осмогласието (октоиха) на източноцърковното песнопение. Тази поредица от осем гласа се повтаря, „върти се“ през цялата година.

И в тропарите на осмия глас, въвеждани със стихове от блаженствата (изречения на Иисус Христос от Неговата проповед на планината), чуваме същите теми, както в предходните гласове. Това са: възхвала на кръстните страдания на Спасителя и изкуплението чрез тях, възкресението, включително и възвестяването му от жените-мироносици, изпросва се затъпничеството на св. Христови апостоли, величае се Светата Троица и накрая, както е прието в православното богослужение, с поетични слова се отдава заслужена почит на св. Богородица. И всичко това е насочено към постоянната просба: Господ Иисус Христос да се смили над нас и да си спомни за нас, така както Го беше помолил и благоразумният разбойник на Кръста.

Тропари на Блаженствата (трети антифон) на неделната св. Литургия – гл. 8

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

Спомни си за нас, Христе, Спасителю на света, както на кръстното дърво си спомни за разбойника, и удостой всички с небесното Си царство, единствен милостиви!

Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога.
Слушай, Адаме, и се радвай с Ева, защото чрез Христовия кръст беше премахнат онзи, който с измама и двамата ви разголи и ви взе пленници.

Блажени са миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии

Прикован доброволно към дървото, Спасителю наш, Ти избави Адам от клетвата поради дървото и като милостив му въздаде състоянието по образ Божи и живот в рая.

Блажени са гонените заради правда, защото тяхно е царството небесно.

Днес Христос възкръсна от гроба, като дари нетление на всички верни и обновява радостта на мироносиците след страданията и възкресението.

Блажени сте, когато ви похулят и изгонят, и кажат лъжовно против вас каква и да е лоша дума заради Мене.

Радвайте се, мъдри жени мироносици, които първи видяхте Христовото възкресение и възвестихте на Неговите апостоли, че целият свят отново е призован.

Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата.

Апостоли, вие станахте Христови приятели и когато бъдете заедно с Него на престола на славата, като Негови ученици молете се да Му се представим с дръзновение.

Слава...

Безначална Троице, неразделна Същност, съпрестолна Единице, равночестна по слава, предначално Естество и Царство, спаси тези, които с вяра Те възпяват.

И сега...

Радвай се, пространно Божие вместилище, радвай се, ковчег на Новия Завет, радвай се, златна стомна, от която на всички беше дадена небесната манна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ufccr 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб
   

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата