Мобилно меню

4.9731543624161 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (149 Votes)

Sermon on the Mount IconПрез започващата седмица владее четвъртият глас от осмогласието на източноцърковното пеене. Предлагаме ви в български превод текста на тропарите от третия антифон на неделната литургия.

Тропари на Блаженствата (трети антифон) на неделната св. Литургия – гл. 4

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

Чрез дървото Адам беше изселен от рая, а чрез кръстното дърво разбойникът се засели в рая: единият, като вкуси, наруши заповедта на Създателя, а другият, като беше разпнат заедно (с Христос), изповяда за Бог Скрития; спомни си и за нас, Спасителю, в царството Си.

Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

Издигнал се на кръста и унищожил силата на смъртта, и като Бог заличил записа на нашите грехове, единствен човеколюбиви Господи, дарувай покаянието на разбойника и на нас, които с вяра Те почитаме, Христе Боже наш, и Ти казваме: спомни си и за нас в царството Си.

Блажени са миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.

На кръста разкъсал с копието записа на нашите грехове и причислен към мъртвите, човеколюбиви Господи, Ти върза тамошния мъчител и освободи всички от оковите на ада с възкресението Си, чрез което се просветихме и Ти казваме: спомни си и за нас в царството Си.

Блажени са гонените заради правда, защото тяхно е царството небесно.

Разпнал се и възкръснал като могъщ от гроба на третия ден, и възкресил първосъздадения Адам, единствен Безсмъртни, удостой и мене, Господи, от цялото си сърце да се обърна към покаяние и винаги с гореща вяра да викам към Тебе: спомни си за мене, Спасителю, в царството Си.

Блажени сте, когато ви похулят и изгонят, и кажат лъжовно против вас каква и да е лоша дума заради Мене.

Безстрастният стана заради нас стастен човек и прикован доброволно на кръста, със Себе Си възкреси и нас, затова и славим заедно с кръста страданията и възкресението Му, чрез които бяхме отново създадени, чрез които и се спасяваме ние, които викаме: спомни си и за нас в царството Си.

Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата.

Вярващи, за да се избавят от тлението нашите души, нека се молим на Възкръсналия от мъртвите и Отнелия властта на ада, и видян от мироносиците да казва „Радвайте се!“, като винаги Му казваме с думите на признателния разбойник: спомни си и за нас в царството Си.

Слава...

Вярващи, нека всички единодушно да се помолим, та достойно да славим Отца и Сина, и Светия Дух, Единицата на Божеството, Която съществува в три лица, пребивава несмесена, проста, неразделна и недостъпна; чрез Нея се избавяме от огненото мъчение.

И сега...

Многомилостиви Владико Христе, представяме Ти като застъпница Твоята майка – тази, която безсеменно Те роди по плът и наистина остана нетленна Дева и след раждането, за да дариш прошка на греховете на нас, които винаги Ти казваме: спомни си и за нас в царството Си.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/69cdu 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора