Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Решения на Шестия църковно-народен събор в Рилската св. обител, 9-12 декември 2008 г.

  • На основание чл. 126, т. 1 от Устава на Българската православна църква VІ-ият църковно-народен събор прие устав на Българската православна църква – Българска патриаршия.

  • Възлага на бюрото на VІ църковно-народен събор след проверка на стилистичната и езиковата редакция на устава да извърши пренареждане на членовете от устава съгласно утвърдената структура.

  • В изпълнение на разпоредбите на устава Светият Синод да се произнесе в двуседмичен срок за каноничността на приетите текстове на устава.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
1. На основание чл. 39 от Устава на Българската православна църква и по решение на първата сесия на Шестия църковно-народен събор (14-17 май 2008 г.), втората му сесия от 6 до 11 октомври 2008г. обсъди консолидирания текст на  комисията по приемане на предложенията на проекта за изменение и допълнение на УБПЦ от 34 до 96 член, както и предложенията на Св. Синод и епархиите,  невключени в консолидирания текст от 97 до 170 член.

2. На основание член 39 от УБПЦ  делегатите на втората сесия на Шестия църковно-народен събор решиха третата сесия да се проведе от 9 до 12 декември 2008 г. в Рилската света обител и окончателно да приеме текста на Устава, без да се преразглеждат и прегласуват приетите вече текстове.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Втората сесия на Шестия църковно-народен събор на БПЦ се проведе в Рилската света обител от 6 до 11 октомври 2008 г. С молитвено песнопение и благословението на Българския патриарх Максим Съборът започна своята делова работа под председателството на Сливенския митрополит Иоаникий. Председателят на комисията по приемане на предложенията за изменение и допълнение на Устава на Българската православна църква Варненският и Великопреславски митрополит Кирил постави за разглеждане и гласуване консолидираните  текстове на членовете на Устава. Избраните на първата сесия бюро и комисии продължиха работата си. Съборът обстойно разгледа предложенията на Св. Синод, епархиите и делегатите относно избора на митрополита, епархийските избиратели, епархийските съветници и църковните настоятели, статута и дейността на енориите и свещенослужителите, църквите и манастирите, правомощията на Църковно-народния събор, на Архиерейския събор, на Св. Синод в пълен и намален състав, на Българския патриарх и епархийските митрополити.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
Synaxis.jpgВ името на Отца, и Сина, и Светия Дух.

1. По Божията благодат предстоятелите и представителите на Поместните православни църкви се събрахме от 10 до 12 октомври 2008 г. във Фенер по покана и под председателството на първия между нас, Вселенския патриарх Вартоломей, във връзка с обявяването на настоящата година за година на апостола на народите св. Павел. С братска любов обсъдихме въпроси, занимаващи Православната църква, и след като участвахме в празничните прояви, заедно отслужихме св. евхаристия във всечестния патриаршески храм на Вселенския престол днес, 12 октомври 2008 г., неделя на св. отци на Седмия вселенски събор в Никея. Тези дни се подкрепихме чрез истината за даровете на божествения промисъл към апостола на народите, чрез които дарове той се е показал прекрасен "избран съд" (Деян. 9:15) на Бога и блестящ образец за апостолско служение на тялото на Църквата.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
rabotilnitsa.jpg1. Увод:
 
Предложенията от 1 до 8, които първи представяме на вашето внимание, бяха определени като единодушни (без принципни възражения от страна на експертите). Предложения от 9 до 14, които също представяме за ваше сведение, са приети, но без пълно единодушие (обикновено един  от тримата експерти е имал възражения).

Предложенията, отхвърлени от експертите, няма да представяме на вашето внимание, но техните имена могат да бъдат видени в таблицата  с експертните оценки в края на този текст.

В края на текста прилагаме отделно и предложенията на  Тошко Поптолев, които бяха приети с особено мнение.
 

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.