Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
Трета сесия 09 - 11 декември 2008 г., Рилска света обител

В зимните дни от 9 до 11 декември 2008 г. Рилската света обител  гостоприемно разтвори двери за делегатите на Шестия църковно-народен събор на БПЦ, който проведе своята трета сесия и приключи работата си по измененията и допълненията в Устава на Българската православна църква – Българска патриаршия.

Членовете на Комисията за изготвяне на консолидиран текст с председател Варненския и Великопреславски митрополит Кирил проведе редица продължителни заседания съвместно със специалисти-юристи, членове на Бюрото на събора и делегати за внасяне на необходимите корекции в съществуващите членове, както и за създаване на нови раздели и текстове.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Решения на Шестия църковно-народен събор в Рилската св. обител, 9-12 декември 2008 г.

  • На основание чл. 126, т. 1 от Устава на Българската православна църква VІ-ият църковно-народен събор прие устав на Българската православна църква – Българска патриаршия.

  • Възлага на бюрото на VІ църковно-народен събор след проверка на стилистичната и езиковата редакция на устава да извърши пренареждане на членовете от устава съгласно утвърдената структура.

  • В изпълнение на разпоредбите на устава Светият Синод да се произнесе в двуседмичен срок за каноничността на приетите текстове на устава.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
1. На основание чл. 39 от Устава на Българската православна църква и по решение на първата сесия на Шестия църковно-народен събор (14-17 май 2008 г.), втората му сесия от 6 до 11 октомври 2008г. обсъди консолидирания текст на  комисията по приемане на предложенията на проекта за изменение и допълнение на УБПЦ от 34 до 96 член, както и предложенията на Св. Синод и епархиите,  невключени в консолидирания текст от 97 до 170 член.

2. На основание член 39 от УБПЦ  делегатите на втората сесия на Шестия църковно-народен събор решиха третата сесия да се проведе от 9 до 12 декември 2008 г. в Рилската света обител и окончателно да приеме текста на Устава, без да се преразглеждат и прегласуват приетите вече текстове.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Втората сесия на Шестия църковно-народен събор на БПЦ се проведе в Рилската света обител от 6 до 11 октомври 2008 г. С молитвено песнопение и благословението на Българския патриарх Максим Съборът започна своята делова работа под председателството на Сливенския митрополит Иоаникий. Председателят на комисията по приемане на предложенията за изменение и допълнение на Устава на Българската православна църква Варненският и Великопреславски митрополит Кирил постави за разглеждане и гласуване консолидираните  текстове на членовете на Устава. Избраните на първата сесия бюро и комисии продължиха работата си. Съборът обстойно разгледа предложенията на Св. Синод, епархиите и делегатите относно избора на митрополита, епархийските избиратели, епархийските съветници и църковните настоятели, статута и дейността на енориите и свещенослужителите, църквите и манастирите, правомощията на Църковно-народния събор, на Архиерейския събор, на Св. Синод в пълен и намален състав, на Българския патриарх и епархийските митрополити.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
Synaxis.jpgВ името на Отца, и Сина, и Светия Дух.

1. По Божията благодат предстоятелите и представителите на Поместните православни църкви се събрахме от 10 до 12 октомври 2008 г. във Фенер по покана и под председателството на първия между нас, Вселенския патриарх Вартоломей, във връзка с обявяването на настоящата година за година на апостола на народите св. Павел. С братска любов обсъдихме въпроси, занимаващи Православната църква, и след като участвахме в празничните прояви, заедно отслужихме св. евхаристия във всечестния патриаршески храм на Вселенския престол днес, 12 октомври 2008 г., неделя на св. отци на Седмия вселенски събор в Никея. Тези дни се подкрепихме чрез истината за даровете на божествения промисъл към апостола на народите, чрез които дарове той се е показал прекрасен "избран съд" (Деян. 9:15) на Бога и блестящ образец за апостолско служение на тялото на Църквата.
 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики