Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)
meteora_barlaam_7.jpg Размисли върху Псалом 44:1

В древния Израил всички сфери на живота са проникнати от вярата в единия и истински Бог, именно заради това и едно пищно светско събитие, според нашите съвременни разбирания каквото е сватбата, е проникнато от вярата в Бога. Така един Псалом, съчинен по повод на женитбата на царя (44 псалом), съдържа в себе си не само възхваляване на царската красота и могъщество, но надминавайки рамките на празничната похвална песен, става песен за прослава на Бога – истинския и великолепен Цар.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (61 Votes)

Pastir.jpgОще в най-ранни времена, дори когато не са имали Библията и Новия Завет пред очите си, християните са имали ясно съзнание за Църквата и за нейната мисия в света. Едно от най-забележителните свидетелства на раннохристиянската писменост е апокалиптичното съчинение „Пастир” на Ерм.

Сред най-силно засегнатите въпроси в „Пастир” е въпросът за устройството, характера и мисията на Църквата. В едно от виденията си Ерм вижда Църквата като строяща се кула, в която се вграждат различни камъни според качеството и предназначението си. Сред тези камъни можем да различим и себе си: дали сме материал, подходящ за строежа на кулата или стоим далеч от нея...

По своята датировка „Пастир се явява съвременник на посланията на св. Климент Римски, който е управлявал Римската епископска катедра в периода 92-101 г. Немалко древни автори като св. Ириней Лионски и Ориген са смятали, че Ерм е вдъхновен пророк и са оценявали много високо неговия „Пастир”. Наистина, от думите му прозира неподправеност, гореща вяра и дори наивност, но именно те превръщат съчинението му в ценен извор за характера на раннохристиянското богословие.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

Rostovski_1.jpgСега за нас е ясно, защо нашият Господ не носи ключовете на Царството и живота така, както носи ключовете за смъртта и ада: където няма врата – там няма нужда и от ключове, защото с Господнето Възнесение небесните двери се отвориха напълно и вече никога няма да бъдат затворени, както пише за това и Откровението: „Вратата му няма да се затваря през деня, а нощ там няма да има“. Затова и ключовете са излишни. Самият Господ не носи такива, но ги дава на Петър и останалите апостоли, сякаш казвайки им: „На Мен не са Ми нужни. Носете ги вие и вече без усилие отваряйте отвореното. Само ако някой по своя воля закрие за себе си небесния вход, на него можете да помогнете с тези ключове. Следващите Ме свободно ще влязат вътре и без тях...“.

О, колко радост има в тази причина за Господнето възнасяне! Той се възнесе на небето, за да разтвори широко пред нас небесните двери, за да можем без препятствия да възходим към небето. Отвори ни, Господи, отвори ни вратите на Твоето милосърдие!

Превод: Златина Иванова

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

{jsrp}url=https://dveri.bg/bible;refresh=1{/jsrp} Ще бъдете пренасочени тук, изчакайте секунда...

1.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 1.69 (39 Votes)
evangelie_1.jpgЗа съвременния човек е трудно да приеме Библията непосредствено, такава, каквато е, в пълнота. Без съмнения, съпоставяне, умуване... За да разберем Библията, ни се налага да извървим дълъг път в лутане, да преживеем много, да се сблъскаме с големи трудности и разочарования, да се смирим - и едва тогава Тя ни заговаря на своя тайнствен език, докосва сърцето ни и ни преобразява.

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен