Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 366

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (9 Votes)
“Не бой се, само вярвай!(Лука 8:50)

Kruvotochivata.jpg Братя и сестри!
Много са болките и недъзите, на които са изложени хората в този живот. Мнозина болни страдат и се измъчват дълги години; изразходват много средства за лекари и лекарства, но често пъти без никаква полза. Безспорно е, че за това има много причини, но главната от тях е, че не се прибягва навреме до целебното лекарство на религиозната вяра. Мнозина от страдащите възлагат всичките си надежди на медицината, а забравят, че има един Лекар на лекарите, от Когото зависи не само здравето, но и животът. Ала тези, които навреме се обръщат към този Лекар, могат да възвърнат и здравето, и живота си. Тази истина се потвърждава и от литургийното евангелие, разказващо за изцеряването на кръвотечивата жена и за възкресяването на Иаировата дъщеря, извършени от Господа Иисуса Христа – двата случая – плод на вярата в Него (вж. Лк. 8:41-56).

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (9 Votes)
                                        “Гледайте и се пазете от користолюбие, защото животът на човека не се състои в това
да преумножава имотите си”/Лука 12:15/.

Братя  сестри!
В стремежа си към материални придобивки много хора често разстройват живота си и пропиляват възможностите да изпитат щастие и да се радват на блага, с които Бог ги е дарил,и хората, с които ги е заобиколил. От грижи за “насъщния” не ни остават сили да се усмихнем, от тревоги за придобитите веществени блага, не сме способни да изпитаме задоволство и благодарност, от страхове за бъдещето пропускаме днешните дарове. Привързаният към нещата, които се поддават на тление, не може да разбере, че мъртвата материя не носи щастие. Душата си остава жадна за живата вода на непресъхващия небесен извор.

4.2727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (11 Votes)
Dimitrii.jpg Братя и сестри!
Християнските подвижници напускали света и се уединявали в пустинни места, за да останат насаме с Бога, да се вглъбяват в себе си, и очиствайки се от страстите и похотите, и издигайки се на духовна и нравствена висота да станат ходатаи пред Бога за хората, останали в света.
Такъв е и днес честваният преподобни Димитрий Басарбовски.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (36 Votes)
Йоан ШаховскойДарът на детството е първият дар за човека. Опитът на ума и зрелостта на сърцето са по-големият му дар. Но най-голямото благо е светлата, мирна и разумна старост. Злото се старае да изврати всичко. То кара децата да се преструват на възрастни, а възрастните оставя умствено и нравствено инфантилни. Но най-тъжното на света е старостта, бояща се от себе си. С какво достойнство е пълен човек, който носи старостта си  като дар. Самото сребро по косите му излъчва мир. Унизително е да се боиш от своята старост. Такава боязън е пряко следствие от неправилен живот и стремеж към неистинни ценности.

3.4615384615385 1 1 1 1 1 Rating 3.46 (13 Votes)
Веднага и без всякакво колебание отговарям: За мен Господ Иисус Христос е моят ближен. Защо? Защото съм Негов приятел, заради мене грешния Бог Отец Го изпрати да се въплъти, за да повярвам в Него и да имам живот в Неговото име. Заради мен и моето спасение Той стана Човек, страда, бе погребан, възкръсна, възнесе се и седи отдясно на Отца и пак ще дойде да ме подложи на съд. Той ме научи да възлюбя Господа Бога с всичкото си сърце, душа, разум, сила и ближния като себе си. В притчата за Милостивия самарянин Той ми показа, че моят ближен е онзи, който се нуждае от милост и на когото трябва да я окажа безрезервно. Той ме уверява на Месопустна неделя, че когато давам хляб на гладен, чаша вода на жаден, когато посещавам болен, посрещам странник или спохождам затворник ­ всичко това Нему съм сторил. От Него зная новата заповед: да обичам всеки човек и да бъда милосърден. От него се уча да прощавам, да искам прошка и да бъда в мир с всички човеци.

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики