Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 366

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
resurrection_htm.jpg Обични духовни чеда от богохранимата ни епархия,

Христос воскресе!

Великденската божествена и спасителна нощ радостно вълнува сърцата ни, тя възвестява Христовото възкресение – празник на празниците, чудо на чудесата, светлина на светлините!

У Бога не остава безсилна нито една дума, “защото Той рече – и всичко стана; Той заповяда – и всичко се яви” /Пс. 32:9/, Той е “Господ на силите” /Пс. 23:10/. Всемогъществото е свойство на Божията воля и Бог без никакво затруднение привежда в изпълнение всичко, което е в Неговата мисъл.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Възлюбени във Възкръсналия Господ братя и сестри,
Христос воскресе!
От все сърце поздравяваме всички с този победоносен поздрав и пожелаваме наистина да възкръснем с Христа, за да имаме “живот вечен” (1 Йоан 5:11). Свети Апостол Павел красноречиво говори: “Ако сте възкръснали с Христа, търсете това, що е горе, дето Христос седи отдясно на Бога” (Кол. 3:1). Какво значи това? Сам апостолът ни напътства: “Умъртвете земните си членове, сиреч пороците: блудство, нечистота, страст, лоша похот и користолюбието, което е идолослужение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
Молитвата в Гетсиманската градина   Слово за Велики четвъртък

  Ние сме заобиколени и постоянно атакувани от зловредния дух на неверието. Макар и защитени от богослужението, молитвата и поста, Божията благодат, ние си оставаме потопени в условията на светския живот, затова всичко, което разколеба вярата на непосредствените ученици на Спасителя, когато пред очите им Той бе разпнат на Голготския кръст, може да съблазни и нас сега в света.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
                  

Христос воскресе!
Възлюбени в Господа чеда на светата ни родна Църква,

Днес тържествуват небето и земята, безплътните сили ликуват, човешкият род се приканва да вземе участие във всеобщата радост. Защото няма друг ден, който така изобилно да изпълва с неземен възторг и светла надежда сърцата на милиони хора по света.

Възкресението на нашия Господ Иисус Христос е най-великото събитие и най-голямото чудо в историята на човечеството.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (85 Votes)

Vhod.jpgПроповед върху неделното апостолско четиво – Фил. 4:4-9

Църквата ни днес възпоменава влизането на Господ в Йерусалим малко преди страданията Му и възкресението от мъртвите. Апостолското четиво, което чухме в този ден, особено подчертава радостта. Св. ап. Павел пише на филипийци и настойчиво ги съветва „да се радват“. Да се радват винаги с радостта, която дава „благодатта на нашия Господ Иисус Христос и любовта на Бога и Отца, и общението със Светия Дух“.[1]

При все това сам св. ап. Павел се е натъквал на множество трудности и опасности. Последвал е Господа отговорно и съзнателно и добре е познавал болката, която Богочовекът е изпитал на Кръста, присмеха, презрението и непризнаването от съвременните Му евреи. Народът в Йерусалим тържествено е посрещнал Господа. Дал е израз на радостта и възторга си от обикновения и скромен Учител, Който лекува болните, укротява морските вълни,[2] изгонва бесове, възкресява мъртви!

Този възторг обаче се оказва твърде временен. Същият този народ няколко дни по-късно ще повлече Господа към Кръста. Книжниците и фарисеите съдят Господа, тълпата изразява съгласие с „разпни Го, разпни Го!“.[3] Идолопоклонниците-римляни изпълняват съдебната присъда и смиреният Учител, прикован на Кръста, предава духа Си! И оттам оттогава извира Неговата действителна слава: от победата на Богочовека над смъртта! Която означава: прощаване на греховете, отменяне на проклятието от закона, възможност да участват в радостта Му всички хора без изключение.

 

И рече старецът...

scale 1200От изказванията на преподобния Порфирий Кавсокаливийски (Атонски):

„Когато Христос дойде в сърцето, животът се променя. Когато намериш Христос, това ти е достатъчно, не искаш нищо друго, замълчаваш. Ставаш различен човек.

Ти живееш навсякъде, където е Христос. Живееш в звездите, в безкрая, в небето с ангелите, със светците, на земята с хората, с растенията, с животните, с всички, с всичко.

Там, където има любов към Христос, самотата изчезва. Ти си спокоен, радостен, пълноценен. Без меланхолия, без болести, без притеснения, без тревожност, без мрак, без ад“.

    Преп. Порфирий Кавсокаливийски