Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 366

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
Bogoslov.jpg“Ако любим един другиго, Бог пребъдва в нас,
                                    и любовта Му е съвършена у нас
” (1 Иоан 4:12).
             
Господ Иисус Христос избрал между Своите постоянни последователи дванадесет, които нарекъл апостоли, т.е. пратеници – пратеници в света, за да проповядват Евангелието на всички народи, да ги въведат в основаната от Него Църква, да ги приобщят към благодатния живот и да им поставят пастири – ръководители и организатори на църковния им живот. Самото избиране на апостолите било извършено от Иисус Христос  на втората година от Неговото служение, т.е. след като Неговите ученици достатъчно добре са се запознали с Неговото учение и били подготвени за делото, което им предстояло. Сред избраниците на Божествения Учител се откроява св. Апостол и евангелист Иоан Богослов, така нареченият апостол на любовта, чието успение честваме днес.

4.9120879120879 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (91 Votes)

Toma.jpgПроповед върху неделното апостолско четиво – Деян. 5:12-20

Христовият ученик Тома е останал известен като невярващ. Изглежда обаче, че историята е била несправедлива към него. Защото, когато срещнал възкръсналия Господ, Тома не само Го разпознал, но и се обърнал към Него с думите: „Господ мой и Бог мой!“. Иисус Христос приел почитта от ученика Си, но изтъкнал, че по-блажени ще са онези, които ще повярват в Него без да са Го срещали като историческа личност. Затова и заявил: „Блажени, които не са видели и са повярвали“ (Иоан 20:29).

След възнесението на Богочовека на небесата и изпращането на Светия Дух всички поколения вярващи християни не виждат с очите си, нито чуват с ушите си, нито докосват с ръцете си раните на Господа от гвоздеите на Кръста. Ние вече Го осъзнаваме чрез вярата. Сетивните ни органи ни информират, че имаме пред себе си хляб и вино, но освещаващата Божия благодат ни уверява, че това са тялото и кръвта Господни, обòжената човешка природа на Иисус Христос.

Не става въпрос за параноя, братя, нито за умопомрачение. Сам Господ ни го удостоверява в Своето Евангелие: „Който яде Моята плът и пие Моята кръв, пребъдва в Мене и Аз в него“ (Иоан 6:56). И така онези, „които не са видели и са повярвали“, не са видели историческия Иисус Христос. Но Го приемат в себе си, в своето същество, за да се освещава тленното им тяло, да се просвещава умът им, да се смекчава сърцето и да стават действителни членове на богочовешкото тяло, т. е. на Църквата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
“Има различни дарби, ала Духът е един и същ;
има различни служби, ала Господ е един и същ".(1 Кор.12:4-5)


Бог дава на всеки човек различни дарби, но не винаги човек разпознава вярно пътя, по който да върви, за да реализира своите дадености в служба на доброто, на общото благо или пък се заблуждава по отношение на дарбите, които притежава и прави грешен избор. Когато се заблуждаваме по отношение на своите начинания, когато грешим в своя избор, Бог винаги намира начин да ни подскаже кое е най-доброто за нас и как ще бъдем най-полезни за другите – било чрез някой човек или чрез обстоятелствата в живота – важното е да разпознаем Божия глас и да се вслушаме в Него.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
“Бог избра онова, що е безумно на тоя свят, за
да посрами мъдрите;”.(1 Кор.1:26)

Бог избира Своите следовници по малко странен, даже парадоксален за светските критерии начин. На прости, наглед неуки хора той вдъхва Своята премъдрост, така че те не да не се притесняват какво да кажат, когато трябва да дадат отговор за своята вяра. Но Бог иска от нас, християните, да  изповядваме вярата си в Него преди всичко с дела, а не само на думи. Най- твърдото изповедничество на вярата е това на мъчениците Христови.

Днес Църквата отбелязва паметта на свети мъченик Акакий, пострадал за вярата в началото на ІV век.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Toma.jpg“Иисус му казва: Тома, ти повярва, защото Ме видя; блажени, които не са видели и са повярвали”(Йоан 20:29).

Всеки човек, било то религиозно вярващ или не, неизбежно вярва. Животът ни е основан по-скоро на вяра, отколкото на знание, придобито от опита, защото нещата, които не виждаме със собствените си очи и не можем да докоснем и опознаем, са несравнимо повече от нещата, които лично познаваме.

Апостолите следвали Христа през цялото Му земно служение. Слушали учението Му, общували с Него лице в лице, станали свидетели на дивните Му чудеса, убедили се в силата на животворящото Му Слово, от което болни били изцерени, слепи проглеждали, мъртви били възкресявани.

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит