Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 366

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (82 Votes)

Hristos_12v.jpgПроповед върху неделното евангелско четиво – Мат. 15:21-28

Поведението на жената-хананейка е впечатляващо. Доближава се до Иисус Христос и силно Му вика да избави дъщеря ѝ от беса. Детето се мъчи и майката прибягва до милостта и човеколюбието на Бога, за да бъде то излекувано.

И днес има много демонизирани, бесновати, които се мъчат сами, но измъчват и родителите, и роднините си.

Повечето от тези явления се определят като нервно-психически разстройства. Особено характерно е обаче, че вярата в личността на човеколюбеца Иисус съставя съществен фактор в лечението на психическите болести.

Само че в днешния откъс не се чува викът на обладаното от бесове дете, а силният умоляващ глас на майката. В началото Христос отказва да изпълни нейното искане, за да изпита вярата ѝ. И жената-чужденка[1] със смирение и искреност заявява вярата си в силата Христова. Резултатът е, че е станало това, което тя е поискала. Такава е била и мисията на Христос: да изгонва бесовете и да лекува развалата на природата с връхна точка – самата смърт.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
СретениеХристос дойде и донесе Своя мир, но дали ще бъде някой Христов всеки решава сам. Това е въпрос на личен избор, който правим ежедневно, при всички случаи, когато трябва да избираме между изгодното за нас и полезното за другите, между богатеенето с материални блага и богатеенето в Господа, между лъжата и истината, между озлоблението и прошката, между мрака на суеверието и идолослужението, и истинското благочестие.


4.8823529411765 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (17 Votes)
св. безсребренициПовечето хора, когато се разболеят, те, самите или техни близки, се обръщат първо за помощ към лекари, подлагат се на различни терапии, даже и на операции и едва, когато сметнат че са изчерпали всички възможни средства за лечение, се обръщат към Бога, възлагайки на него последните си надежди за изцерение.В такива моменти помощ от Бога търсят даже и хора, които иначе са декларирали своето неверие в Него – сега те молят, нареждат. И ако Бог не се отзове на техните молби, те Го обвиняват и отново отричат, несъзнавайки, че болестите често са следствие от греховете ни или от тези на родителите ни и че тъкмо греховете ни спират нашите молитви към Бога, и че не Бог не чува молитвите ни, а ние не Го чуваме, когато тропа по залостените ни сърца.

4.9772727272727 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (88 Votes)

hristos_1.jpgПроповед върху неделното евангелско четиво – Лука 19:1-10

Закхей от днешната притча, братя, е бил главен митар и, както изглежда, е бил привикнал да трупа пари и да ограбва. Както показва човешката история, любовта към парите и алчността са голямо изкушение и ако се заплете човек в мрежите им, много трудно се избавя от тях. В този случай важи тъжната истина, която установиха предците ни: „Лукава природа лесно не се променя“.[1] Не е лесно да се обърне една повредена природа! И Старият Завет ни съветва да не отдаваме сърцето си на богатството: „Кога се увеличава богатството, не привързвайте сърце към него“.[2]

Това не са лесни неща и особено в наше време, когато богатството се отъждествява с преуспялост, с някакво достойнство, с щастие! Няма значение кой си, а какво имаш! Тревогата кара хората да придобиват потребителски блага, движимо и недвижимо имущество, акции и капитали. И дума не се отваря за мярка в нашите нужди, за скромност в живота ни, за малко човечност, малко човеколюбие. Мамонът на алчността и неправдата в нашата епоха на благоденствие се намира в апогея си! Богатите да станат още по-богати! Бедните – още по-бедни! Капиталите да сменят собствениците си и едни да станат новобогаташи, а други – новобедняци

Съществува ли, братя, лечение?

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

tri_svetiteli.jpg

Днес, на празника на св. Трима светители, почитаме особено подчертано тримата най-велики отци и учители на православната ни вяра и им благодарим за съкровищницата на духовния им опит и божествените познания, които ни завещаха.

В днешното апостолско четиво (Евр. 13:7-16) св. ап. Павел подтиква евреите от своето време, които вече са били станали християни, да подражават на св. отци. За евреите отци и учители са били родоначалниците на Израил и пророците. Всички тези „праведници“ от Стария Завет, които са жадували богооткровеното Слово и са очаквали, че Бог ще стане човек, за да ги спаси от греха и смъртта. Затова те са се стремели непрестанно да разпалят това очакване сред народа и неотстъпно да поддържат почитта към заповедите на Закона.

Законът обаче още не е съдържал пълнотата на истината, която е любовта. И е трябвало Бог да стане човек, за да се допълни Закона. Затова както те, така и пророците, и народът на Израил са били в очакване. Ние обаче, братя, новият Божи народ, вече не чакаме. Бог стана човек, за да може човекът да стане бог, за да побеждава тлението и смъртта.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски