Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 366

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
        “Блаженопочившаго освободителя нашего
императора Александра Николаевича и всех
войнов, падших на поле брани за веру и
освобождению отечеству нашего, да поменет
Господ Бог во царствии Своем”.

(Възглас от Великия вход)


Възлюбени в Господа братя и сестри!
В православните храмове из цялата ни страна всеки път, когато се отслужва божествена света литургия, по време на Великия вход, ние, духовниците възгласяме към Бога да спомене в Своето Царство Царят-Освободител Александър Втори и хилядите български опълченци, руски, украински, белоруски, румънски и фински воини, пожертвали живота си за Освобождението на България.

Днес към нашите молитви се присъединяват и всички родолюбиви българи, които с благодарност и признателност отдават почит пред паметта на загиналите за свободата на отечеството ни.  

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (85 Votes)

Str.sud.jpgПроповед върху неделното евангелско четиво – Мат. 25:31-46

Днешния евангелски откъс, братя мои, се отнася за бъдещия съд. Казва се дословно: „А кога дойде Син Човеческий в славата Си, и всички свети Ангели с Него…“, т. е. някога в бъдеще ще дойде. Въпреки това кн. Откровение на св. Йоан Богослов ни уверява, че Христос е Този, „Който е и Който е бил, и Който иде“.[1] Той е Този, Който прие човешки образ и дойде преди две хиляди години сред хората, но и Този, Който постоянно идва. Идва във всеки миг от времето. По този начин бъдещето се превръща в настояще.

Християнинът, братя, изживява съда като настоящо събитие. Защото съд е присъствието на Христос. А вярващият не може да живее без да чувства Христос. При това молитвата на християнина е непрестанна: „Дойди, Господи!“.[2] И това не е един благочестив копнеж или илюзия. Вярващият винаги провъзгласява: „Господ е близо“,[3] т. е. Господ се доближава до мене.

4.9651162790698 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (86 Votes)

Завръщането на блудния синПроповед върху неделното апостолско  четиво  – 1 Кор. 6:12-20

Неделя на блудния син е днес, братя, и Църквата е определила да четем на св. Литургия един познат откъс от Първо послание до коринтянина на св. ап. Павел, в който откъс се набляга върху чистотата на човешкото тяло. И това се прави, защото Бог се слави с човешкото тяло и всеки човек е член на богочовешкото тяло Христово.

Често обаче чуваме в наши дни много мъже и жени да обявяват, че тялото им си е тяхно, че те самите го притежават и поради тази причина имат право да правят с него каквото си поискат, дори и да го убият!… Смятат още, че са свободни да се предават на наркотици, да се излагат необмислено на опасни смъртоносни болести, да отнемат живота на ембрионите преди те да се родят.

И всичко това се случва в името на свободата на мисълта, на еманципацията. Всъщност обаче става въпрос за връх на лудостта във време, когато толкова много борби се водят за правото на живот. И въпреки това все повече хора – и то млади – се предават по своя воля на смъртта.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
Васил Левски “Никой няма любов по-голяма от тая –
да положи душата си за своите приятели”
(Йоан 14:13)
   
Господ Иисус Христос ни е посочил най-възвишен в нравствено отношение модел за любов към ближните. Неговата любов към нас е чиста, безкористна, самоотвержена и саможертвена. Ние трябва да обичаме ближните си, както Христос ни възлюби, т.е. да ги обичаме повече от себе си – самоотвержено и саможертвено, да сме готови да пренебрегнем личното си “аз”, нашата сигурност и удобства в името на Бога и ближните. Такава активна и саможертвена любов към ближните е проявил и иеродякон Игнатий – Васил Левски.

4.5813953488372 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (43 Votes)
mitr_josif_amer.jpgТрети март е Ден на свободата, възвестил през 1878 г. Освобождението на България от турско робство. Основателно е обявен за Национален празник на всички българи.

Да си припомним страшното начало. В ония кървави дни и зловещи нощи св. Патриарх Евтимий разбрал, че въпреки отбраната, престолният Търновград ще падне. Духовният отец на българите повикал най-добрия майстор леяр и му заръчал: „Направи ми една камбана, която да пее с душата на България!” „Как да направя такава камбана?” – попитал майсторът. Светейшият Патриарх му рекъл да разтопи метал, после донесъл една овехтяла книга, целунал я и просълзен я хвърлил в горящата лава…

В тази книга била написана историята на България!

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник