Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

rasprost303Проповед върху апостолското четиво в Неделята на жените-мироносици, трета след Пасха

Деяния на апостолите 6:1-7

В тия дни, когато учениците се умножаваха, произлезе между елинистите ропот против евреите, задето вдовиците им не били пригледвани при разпределяне всекидневните дажби. Тогава дванайсетте апостоли, като свикаха цялото множество ученици, казаха: не е добре ние да оставим словото Божие и да се грижим за трапезите. Затова, братя, погрижете се да изберете измежду вас седем души с добро име, изпълнени с Дух Светий и с мъдрост, които ще поставим на тая служба; а ние постоянно ще пребъдваме в молитва и в служба на словото. Това предложение се понрави на цялото множество; и избраха Стефана, мъж изпълнен с вяра и Дух Светий, Филипа и Прохора, Никанора и Тимона, Пармена и Николая, прозелит от Антиохия, които поставиха пред апостолите, а те, като се помолиха, възложиха ръце на тях. И тъй, словото Божие растеше, и броят на учениците се уголемяваше твърде много в Иерусалим; и голямо множество свещеници се покоряваха на вярата.

Които ще поставим на тази служба

Един спор между християните евреи и елинисти (т. е. евреи от разсеянието, които са говорели гръцки бел. ред.) е станал причина да бъдат ръкоположени първите седем дякони на Църквата. Тъй като апостолите са били много заети с благотворителност и това е тежало на тяхното основно дело, което е било словото Божие, те са ръкоположили дякони (в превод от гръцки ознавача служители бел. ред.), които да бъдат „поставени на тази служба“.[1] Днес ще се спрем с прости думи върху добродетелта на човеколюбието.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

Resurrection 214x180Възлюбени във Възкръсналия Господ Иисус Христос чеда на светата ни Църква,

Пребъдвайки в пълнотата на пасхалната радост, съпреживявайки удивлението на жените-мироносици пред победата на Спасителя над смъртта, засвидетелствана от ангела и празния гроб, с архипастирска любов приветстваме и поздравяваме всички вас с най-радостния от всички поздрави: ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

„Възкръсна Христос и се радват ангелите! Възкръсна Христос и живот се въдвори! Възкръсна Христос, и нито един мъртвец няма в гроба, защото Христос, Който възкръсна от мъртвите, за умрелите стана начатък“ (из Похвално слово за Пасха от св. Йоан Златоуст). Адът, тлението и смъртта изгубиха своята власт над човека, защото вече Христос е Този, Който притежава „власт над всяка плът“, за да даде на всички, които вярват в Него, „живот вечен“ (Йоан. 17:2). Защото Той затова дойде: за да имаме живот и да го имаме в изобилие (срв. Йоан. 10:10).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (110 Votes)

МарияОпитвайки се да ни убеди да обикнем Бога, нашата църква ни предлага и най-добрите примери за тази цел. И така, тази седмица тя ни дава за пример една проститутка. И то не обикновена блудница, а царицата на блудниците. Защото не е сигурно, че има друга жена, която да е обичала толкова много греха, колкото Мария Египетска.

Тя е съгрешила толкова, колкото никой друг в живота си. Установила обаче и че животът нито се изпълва, нито свършва с блудството и греха. Защото всяко земно, и особено греховното явление, води след себе си като естествена последица умората и безизходицата. Само божественото явление има качеството и способността да се обновява, но и да възражда всеки човек, когото докосне.

„Ден на ден реч предава, и нощ на нощ знание открива“, ни уверява св. прор. Давид. Ще рече, всяка нощ ти дава нещо ново и всеки ден ти открива нова тайна.

И това е необходимо на човека. Води, които застояват, започват да миришат. И човекът трябва да намери начин да се обновява и редовно да внася нещо ново в живота си.

Не виждате ли страстта и силния копнеж на хората да пътуват? Хората имат нужда от нещо ново, от някаква промяна и след като нямат вътрешна промяна, а всичко около тях е рутина, те се разтоварват в пътуванията и ваканциите. А жените се успокояват, като разместват местата на мебелите в дома си и купуват нови кухненски съдове. Това несъмнено също е промяна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

04 599x399Проповед върху апостолското четиво в Неделя на Православието

Послание до евреите 11:24-26, 32-40

С вяра Моисей, като порасна, отказа се да се нарича син на фараоновата дъщеря, и предпочете да страда заедно с народа Божий, отколкото да има кратковременна, греховна наслада, и охулването Христово счете за по-голямо богатство, отколкото египетските съкровища; защото имаше пред очи наградата. И какво още да кажа? Защото време не ще ми стигне, да разказвам за Гедеона, Варака, Самсона и Иефтая, за Давида и Самуила и за другите пророци, които чрез вяра победиха царства, вършиха правда, получиха обещания, затулиха уста на лъвове, угасиха огнена сила, избягнаха острието на меча, от немощни станаха крепки, бидоха силни на война, обърнаха на бяг чужди пълчища, жени приеха умрелите си възкръснали; други пък бяха измъчени, като не приеха да бъдат освободени, за да получат по-добро възкресение; други пък изпитаха подигравки и бичове, а също окови и затвор, с камъни бидоха избити, с трион рязани, на мъки подлагани; умряха с меч убити, скитаха се в овчи и кози кожи, лишавани, оскърбявани и измъчвани (тия, за които светът не беше достоен), скитаха се по пустини и планини, по пещери и земни пропасти. И всички тия, макар и да бяха засвидетелствани чрез вярата, не получиха обещаното, защото Бог предвиди за нас нещо по-добро, та без нас да не постигнат съвършенство.

Предпочете да страда заедно с народа Божи, отколкото да има кратковременна, греховна наслада

Днешната неделя е Неделя на православието. В тази неделя Църквата почита освен триумфа, тържеството на истината, също и делото на мисионерите. Този ден е посветен на мисията на Църквата. В апостолското четиво, което се чете днес, св. ап. Павел споменава прор. Моисей, който предпочел да страда заедно с Божия народ по време на излизането на юдеите от Египет, вместо да се наслаждава на луксозния живот в двореца на фараона. С очите на вярата Моисей виждал „основоположника на борбата“ Иисус Христос и така отхвърлил невъобразимия разкош и името син на царицата на фараона:[1] „… защото имаше пред очи наградата“.[2]

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (57 Votes)

Cover Gregory Tsamblak BookПоявата на Книгата Григорий Цамблак у нас в края на 2019 г. в превод на проф. д-р Мария Спасова от Великотърновския университет беше изключително събитие, несъмнено нареждащо се сред най-високите постижения на нашата хуманитаристика и преводаческо изкуство. За нас, екипа на Двери на православието, беше изключителна чест и удоволствие да публикуваме една по една проповедите на този наш титан на духовността и словото, който за съжаление години наред е оставал и оставаше в родината си недооценен, непознат, подозрителен. Сега, благодарение на забележително професионалния и истински вдъхновяващ за всеки преводач труд на проф. Спасова, който тя не се поколеба да сподели с нашите читатели, давайки ни позволението си да публикуваме една по една, по реда на календара на Църквата, включените в книгата проповеди, словото на митр. Григорий е вече достъпно у нас не само в печатното издание, но и в интернет-пространството.

Днес, след като публикувахме и последната от достигналите до нас осемнадесет проповеди на митр. Григорий, съгласно предварителната ни уговорка с преводача, събираме на едно място всички тях – за удобство на читателите и за слава на този наш не само висш йерарх, но и бележит богослов, който спокойно може да се мери с най-високите образци на светоотеческата мисъл от всички времена. А ако някой помисли, че тази оценка е пресилена, нека сам се увери в думите ни, разлиствайки Книгата Григорий Цамблак.

Приятно четене!

1. Слово за божествените тайни

2. Слово за покойниците

3. Слово за монашеското житие

4. Похвално слово за преподобните отци

5. Похвално слово на светите четиридесет великомъченици

6. Слово на Връбница

7. Слово на Велики четвъртък

8. Слово на Велики петък

9. Слово за славното Възнесение на нашия Господ Иисус Христос

10. Слово за Рождество на Йоан, Предтеча и Кръстител

11. Похвала за светите и върховни апостоли Петър и Павел

12. Похвално слово за св. Илия, пророк и боговидец

13. Слово за божественото Преображение на Иисус Христос, Господ Бог и Спасител наш

14. Слово за всечестнòто Успение на преславната Владичица наша Богородица

15. Слово за отсичането на главата на честнѝя и славен пророк и Предтеча Йоан Кръстител

16. Слово за всечестнòто Рождество на Пресветата Владичица наша Богородица

17. Слово за Въздвижение на честнѝя Кръст

18. Похвално слово за светия и славен великомъченик и мироточец Димитър

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики