Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

8b839d6bacff84e8c99d1a1355f817acГоспод Иисус Христос разказал тази притча в дома на един от фарисейските първенци в присъствието на група законоучители. Господ бил поканен там на обяд след молитва в синагогата в съботния ден. Присъстващите били хора от аристократичния слой на обществото, а те били сред най-религиозните хора, с най-задълбочено знание в областта на религиозните науки, но в същото време най-отдалечени от Царството Божие. Затова Господ Иисус Христос чрез притча ги предупреждава, че техните гордост, самохвалство и самодоволство от социалното им положение ще ги доведат до загубата на обещаното от Бога.

„И в часа на вечерята изпрати слугата си“. При древните източни народи е имало обичай да се повтаря поканата, когато часът на вечерята настъпи, не само за да се напомни, но и да се наблегне на почитта, оказвана към гостите. Притчата разказва, че поканените са много, но господарят изпраща само един слуга да им напомни. Господ Иисус Христос е искал да посочи Себе Си като този единствен слуга, за да обясни на Своите слушатели, че е дошъл като приносител на Божия призив.

4.925 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (80 Votes)

ICXC isceliava pregurbenata jenaПрегърбената жена е търсила само спасението на душата

Христос изцерява една търпелива жена, при все че никой не е поискал нейното изцеряване

Жената, за която разказва днешното литургийно евангелско четиво, въпреки че е била прегърбена от осемнадесет години, все пак е ходела в събота в синагогата. Освен това виждаме, че Спасителят Иисус Христос не е безразличен, когато хората страдат. Той изцерява немощта и утешава страданието, изцерява болестта, давайки на хората телесно и духовна здраве, особено ако те имат жива и смирена вяра.

Тази прегърбена, страдаща и смирена жена не е искала нищо от Христос-Господ, защото не е дръзвала да Му изпроси нещо. Тя е носела кръста на своето страдание смирено и мълчаливо. Тялото й е било прегърбено от болестта, но душата й е била изправена в състояние на молитва.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

2186 1Нашата св. Църква чества на 9 декември зачатието на нашата Владичица, Пресвета Богородица и приснодева Мария, от Божията прародителка св. Анна. Св. Предание разказва, че когато заченала, св. Анна е била безплодна и в напреднала възраст, подобно на св. Елисавета, майката на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Пресветата Дева Мария и св. Йоан Кръстител са единствените, освен Христос, на които св. Църква чества зачатията и рожденията заради значимостта им в божествения план за въплъщението на Сина Божи.

Празникът на зачеването на Пресвета Богородица от св. Анна е в подготвителния период за Рождество Христово. Зачатието пък на св. Дева е сбъдване на Божието обещание за човешкото спасение. Тази, която е зачената, ще приеме Бога в своята утроба и ще Му даде човешка плът, за да стане Той подобен на нас и да ни спаси. Сбъднаха се всички символи, чрез които старозаветните пророци посочиха към Богородица: „Предсказанията на пророците се сбъдват, защото светата планина се вселява в утроба, божествената стълба се поставя, великият престол на Царя се подготвя, мястото, през което ще премине Бог, се украсява, неизгарящата къпина започва да се разлиства, а съдът с мирото на освещението вече изобилно излива реки от неплодието на богомъдрата Анна, която с вяра облажаваме“ (из вечерната). „Пророческият сонм в древност предрече за непорочната, чистата и богоотроковица Дева, която Анна зачена, бидейки безплодна и бездетна; нея днес с радостно сърце да облажим ние, които чрез нея сме спасени, защото тя единствена е всенепорочна“ (из утринната).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (87 Votes)

15cb9235f7201cf716d2633e1dddd4ebТриединният Бог пожела чрез Своите благословени грижи и безграничната Си благост да излее благодатта си над Своята прославена Църква в тези наши дни, като намери хора, които поставиха Неговата любов над всичко в личния си живот и се удостоиха, чрез смирението и чистия си начин на живот, Той да прояви в тях Своята божествена слава. Сред тези хора се прояви един йеромонах на име Порфирий Прозорливи, който се превърна в избран съсъд на Светия Дух.

Св. Порфирий, който е роден на о-в Евбея (Гърция) през 1906 г., в една проста селска среда, е бил принуден от ранна възраст да напусне училище, за да помага в издръжката на семейството си заради отсъствието на своя баща, който заминал да участва в изкопаването на Панамския канал. Прочел житието на св. Йоан Пещерник, който се подвизавал на едно място близо до неговия дом, и в него се възпламенил копнеж към Христовата личност, който го накарал да предпочете монашеския отшелнически и свят живот и да почувства нуждата от това да остане странник на земята (Пс. 118:19).

4.9814814814815 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (54 Votes)

ih3687Нашата света Църква чества на 25-ти ноември[1] паметта на двамата свети великомъченици - премъдра Екатерина Синайска и св. Меркурий.

Всички мъченици на нашата Църква са загинали, защото са повярвали в Господ Иисус Христос и са изповядали вярата си открито и на всеослушание, без да се страхуват от заплахата на мъчителите, изправили са се пред кръвното мъченичество. Но в наши дни съществува един друг вид мъченичество, тъй като не се налага да умрем, за да достигнем до царството. Свети Исаак Сириец казва, че: "ако умреш преди да умреш, няма да умреш, когато умреш". Това означава, че ако умрем за нашите страсти, похоти и светски желания, то ние ще получим вечен живот и няма да умрем както умира богаташът в притчата за богаташа и бедния Лазар, но ще се озовем в лоното на праотеца Авраам.

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж