Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 366

4.8823529411765 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (17 Votes)
св. безсребренициПовечето хора, когато се разболеят, те, самите или техни близки, се обръщат първо за помощ към лекари, подлагат се на различни терапии, даже и на операции и едва, когато сметнат че са изчерпали всички възможни средства за лечение, се обръщат към Бога, възлагайки на него последните си надежди за изцерение.В такива моменти помощ от Бога търсят даже и хора, които иначе са декларирали своето неверие в Него – сега те молят, нареждат. И ако Бог не се отзове на техните молби, те Го обвиняват и отново отричат, несъзнавайки, че болестите често са следствие от греховете ни или от тези на родителите ни и че тъкмо греховете ни спират нашите молитви към Бога, и че не Бог не чува молитвите ни, а ние не Го чуваме, когато тропа по залостените ни сърца.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (9 Votes)
hristos_1.jpgПроповед върху неделното евангелско четиво - Лука 19:1-10

Закхей от днешната притча, братя, бил главен митар и, както изглежда, бил привикнал да трупа пари и да ограбва. Както показва човешката история, любовта към парите и алчността са голямо изкушение и ако се заплете човек в мрежите им, много трудно се избавя от тях. В този случай важи тъжната истина, която установиха предците ни: “Лукава природа лесно не се променя»[1]. Не е лесно да се обърне една повредена природа! И Старият Завет ни съветва да не отдаваме сърцето си на богатството: “Кога се увеличава богатството, не привързвайте сърце към него”[2].

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
tri_svetiteli.jpg
Днес, на празника на светите Трима светители, почитаме особено подчертано тримата най-велики отци и учители на православната ни вяра и им благодарим за съкровищницата на духовния им опит и божествените познания, които ни завещаха.

В днешното апостолско четиво (Евр. 13: 7-16) свети апостол Павел подтиква евреите от своето време, които вече били станали християни, да подражават на светите отци. За евреите отци и учители били родоначалниците на Израил и пророците. Всички тези “праведници” от Стария Завет, които жадували богооткровеното Слово и очаквали, че Бог ще стане човек, за да ги спаси от греха и смъртта. Затова те се стремели непрестанно да разпалят това очакване у народа и неотстъпно да поддържат почитта към заповедите на Закона.

4.4 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (5 Votes)
св. ап. ПавелПроповед върху неделното апостолско четиво- 1 Тим. 1:15-17.

В днешното апостолско четиво, братя, свети апостол Павел изповядва на ученика си Тимотей своята признателност и благодарност към Бога за голямата Му милост. И казва: “Благодаря на Този, Който ми даде силата, на Иисус Христос, нашия Господ, защото ми оказа доверие и ме определи да Му служа - мене, който по-преди Го презирах, гонех и хулех. Но Той се смили над мене, защото, каквото направих, направих го от незнание, когато бях още невярващ!”[1]

Тази прославяща изповед на апостол Павел доста ни напомня на притчата за блудния син. Защото там се изтъкват покаянието на отклонилия се и милосърдието на Бог Отец. Въпреки това блудният син навредил на себе си с оргиите и съсипал имуществото на баща си със своето разхищение.


4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
Св. МаксимВ името на Отца и Сина и Светия Дух!

Днес честваме паметта на такъв един защитник на чистотата на вярата – преподобни Максим Изповедник - знаменит църковен труженик, той бил и най-могъщият философски ум на Изтока в своето време. Неговата изключителна слава в църковната история се дължи на неуморимата му и енергична борба против монотелитската ерес, която признавала в Иисус Христос само една воля – Божествената.

Братя и сестри!
През първите три века от своето съществуване Църквата Христова била подложена на гонения и преследвания от външни врагове: държавната власт, езическите философи и цялото езическо общество.

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора