Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 366

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (18 Votes)
Свидетели сме на трагични събития – опожаряване на дипломатически мисии и други прояви на неконтролиран гняв, които са породени от проявено кощунство, с което са накърнени религиозните чувства на големи групи хора.

В същото време в нашата страна в някои средства за масова информация има случаи на не по-малко издевателство над светостта на религиозните чувства на православните християни. Един от фрапиращите случаи е нееднократното подигравателно отношение към християнската вяра в предаването на БТВ „Шоуто на Слави”.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (10 Votes)
Haralambos_martyr.jpgЦърковната и гражданската история наброяват десет люти гонения срещу християните през първите три столетия на нашата ера. “Ако имах сто уста – пише един църковен писател – пак не бих могъл да разкажа за мъките, на които биваха подлагани християните!” Неизброими са мъчениците за вярата. Само Бог знае техния брой и имената им. Мъчениците са били елитът на християнското общество. Мъченици има от всички съсловия и възрасти. Особено известни станали църковните иерарси, които просияли като мъченици; тях наричаме свещеномъченици. Един от тях е свети Харалампий.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (2 Votes)
Проповед върху неделното апостолско четиво - 2 Кор. 6:16-7:1

В днешното апостолско четиво апостол Павел напомня на коринтяни, но и на всички нас, християните, че Бог е наш Отец и ние сме Негови чеда.

Сам Бог увери пророците от Стария Завет в това бащинство. Но и Христос, когато учеше учениците Си как да се молят, подчерта, че Бог е Отец на всички хора. Затова и Господнята молитва започва с призива “Отче наш”!


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Hristos_12v.jpgПроповед върху неделното евангелско четиво - Мат. 15:21:28

Поведението на жената хананейка е впечатляващо. Доближава се до Иисус Христос и силно Му вика да избави дъщеря й от беса. Детето се мъчи и майката прибягва до милостта и човеколюбието на Бога, за да бъде излекувано.       
И днес има много демонизирани, бесновати, които се мъчат сами, но измъчват и родителите, и роднините си.

Повечето от тези явления се определят като нервно-психически разстройства. Но особено характерно е, че вярата в личността на човеколюбеца Иисус съставя съществен фактор в лечението на психическите болести.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
СретениеХристос дойде и донесе Своя мир, но дали ще бъде някой Христов всеки решава сам. Това е въпрос на личен избор, който правим ежедневно, при всички случаи, когато трябва да избираме между изгодното за нас и полезното за другите, между богатеенето с материални блага и богатеенето в Господа, между лъжата и истината, между озлоблението и прошката, между мрака на суеверието и идолослужението, и истинското благочестие.


 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит