Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
                  

Христос воскресе!
Възлюбени в Господа чеда на светата ни родна Църква,

Днес тържествуват небето и земята, безплътните сили ликуват, човешкият род се приканва да вземе участие във всеобщата радост. Защото няма друг ден, който така изобилно да изпълва с неземен възторг и светла надежда сърцата на милиони хора по света.

Възкресението на нашия Господ Иисус Христос е най-великото събитие и най-голямото чудо в историята на човечеството.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Vhod.jpgПроповед върху неделното апостолско четиво - Фил. 4:4-9.

Църквата ни днес възпоменава влизането на Господ в Йерусалим малко преди  страданията Му  и възкресението от мъртвите. Апостолското четиво, което чухме в този ден, особено подчертава радостта. Св. апостол Павел пише на филипийци и настойчиво ги съветва “да се радват”. Да се радват винаги с радостта, която дава “благодатта на нашия Господ Иисус Христос и любовта на Бога и Отца, и общението със Светия Дух”.[1]

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
Проповед върху неделното евангелско четиво - Марк 9:17-31

Недоволството на Господ в днешния евангелски откъс е очевидно. Думите, които съхранява евангелист Марк, са характерни: “О, роде неверен, докога ще бъда с вас? Докога ще ви търпя? Доведете го при Мене!” Детето било мъчено от бесове. Когато бащата помолил Иисус Христос да доведе при Него своето измъчено дете, за да го изцери, Спасителят за трите години обществена дейност вече бил излекувал множество болести на природата и нервнопсихични страдания.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
Достойно и праведно е винаги да се покланяме на Светия и Животворящ Кръст Господен, но Светата Църква е отредила няколко дни през годината, в които ние трябва да отдадем особена почит на Светия Кръст. Такъв ден е и днешната Кръстопоклонна неделя. Разбира се, поклонението на Кръста ние отправяме към Онзи, Който се жертва на Голготския Кръст за нашето изкупление и спасение. Кръстът е осветен от излялата се върху него Божествена Христова кръв, която го е направила свят и животворящ.

4.7058823529412 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (17 Votes)
M_Egipetska3.jpgСв. Мария Египетска била жителка на Александрия, известна с порочния си живот. Един ден пожелала и тя да отиде и да се поклони на Животворящия Кръст Господен в Йерусалим. Въпреки своята греховност, въпреки, че животът й нямал, нищо общо с онази Божествена чистота и любов, на която искала да се поклони, тя дръзко пристъпила към вратите на храма заедно с другите поклонници, но някаква невидима сила не й позволявала да прекрачи прага. Това я стреснало и тя осъзнала нищетата на блудния си живот.

 

И рече старецът...

Който следва Христа в самота и плач, е по-велик от оня, който слави Христа в събранието.

Св. Исаак Сирин