Мобилно меню

4.4473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (38 Votes)
picture_6_.jpg"Наскоро предстои избор на Пловдивски митрополит. Най-вероятно някои се страхуват от личността епископ Генадий и затова повдигат тия въпроси, за да омърсят името ми". Това заяви в отговор на публикация в столичен ежедневник игуменът на Троянския манастир "Успение Богородично" Мелнишки епископ Генадий. Вестникът твърди, че дядо Генадий бил извикан на последното заседание на Св. Синод заради дързостта си да изравни със земята могилата с параклиса, където ежегодно на празника Успение Богородично се пренася чудотворната икона на Св. Богородица Троеручица. На същото място игуменът е решен да вдигне с лични пари нов параклис с площ до 70 кв. м. в памет на своя баща. Новото светилище ще се именува "Рождество Богородично", в приземния му етаж ще има галерия с икони и трябва да бъде осветено до есента на 2007 г.

Ваше Преосвещенство, не се ли изправяте срещу канона и православната традиция, посягайки върху могилата и параклиса-навес върху й?
- Ние сме в 21 в. и смятам, че онова, което е направено в началото на миналия век, трябва да се поднови, за да е вечно. Въпросният имот е манастирски, мястото е свято, там на Успение Богородично сеpicture_1_.jpg извършва водосветът. Считам обаче, че този голям християнски празник трябва да се възвеличи с по-съвременен храм, който да приема постоянно поклонници. Моето и на братятя монаси желание е да се възвеличи това място, така че като идват християни, да не газят в дупки и кал. Навесът бе с изгнили греди, течове, ползваше се за тоалетна, както и за пладнуване на селския добитък. Няма място за смущение, тъй като и досега сме вършили положителни неща. Обичам да строя и искам да оставя след себе си следи.

Какво ще Ви струва това начинание?
- Средствата са от моя покоен баща, оставени са със завещание - да се използват за изграждане на нов параклис. Една част от тях вече съм ги вложил в проектирането. За мене би било по-добре тия средства да си ги отделя в една банкова сметка, но аз искам да изпълня бащината воля. Не харча манастирски средства в това строителство!

Община Троян не е дала разрешително за строежа на новия параклис, синодът също не е казал своето "Да"?
- Още през 2004 г. комисия обходи обекта и установи с протокол, че мястото не е качествено и не е възможно да се извършват повече религиозни обреди под този навес, който може да се срути всеки момент. Пак тогава в Св. Синод заявих с писмо протокол готовност за благоустрояване на параклиса. Беше информиран и манастирският събор към Троянската света обител. До този момент еднолично сам не съм предприемал нищо, което да накарнява интересите на хората. Аз мисля,че някои хора избързват с това нещо. Ролята, която клюките изиграха, е, че към момента Св. Синод не е дал благословия за строителство на този параклис. Там са получили сигнали от местното население, че най-святото място било разрушено. Сега питам, това свято място за овце и кози ли е или за християни, които да се молят. Който не иска да се строи нещо ново, нека го каже открито.

И все пак, другарски съд?
- Такова нещо не е имало. Имам съобщение да се явя в Св. Синод във връзка с градежа на Югоизточното манастирско крило.

Каква точно е идеята Ви за параклиса?
- За малък храм, в който, според желанието на монасите, на Рождество Богородично да се служи света литургия съгласно традицията. Проектът предвижда още килия за монах, който да обслужва скита, а покрай оградата - навеси, за да могат хората да отсядат. Планувани са и паркове, алеи и детски кът. При това, забележете, възвишението ще остане същото, само дето в долната му част щеше да има галерия със стари икони от Троянския манастир.

Ако се поиска да възстановите могилата и параклиса, ще го направите ли?
- Естествено, нямам нищо против. Ще стане още по-хубаво, отколкото беше досега.

Има обвинения срещу Вас за незаконна сеч и разпродажба на 2 000 дка манастирски гори?
- Това са фантасмагории. Разполагам с купчина документи, които доказват, че няма проблеми. Преди месеци приключи с 350 лв. плюс ревизия на манастира. Ако имаше някакви надчети, Св. Синод щеше да разгледа тоя надчет. 

Имате ли претенции към земите, върху които е застроена Панаирната палата в Орешак?
- Да, имам. Прадедите ни са дарявали имоти за здраве и спасение на душите си, а в един момент идва власт, която посяга на манастирските земи. Докато аз съм тук, няма да позволя наш имот да бъде ограбен и завзет. В Орешак има и много къщи, построени върху манстирски земи. Ние ще изискаме по законен път имотите си. Имаме писмо от община Троян за отмяна на нотариален акт, който е за манастирски имот. От там идват проблемите, тъй като се иска върху манастирски имот да се изградят хотели и плувни басейни. Казах вече, дордето аз съм тук, това няма да стане.

Докъде стигна строителството на южното крило?
- Нещата вървят трудно поради това, че проектантите са дали едно вдълбаване в скалата. Налага се копаене със специална машина. Надявам се, че до една седмица ще започнем да отливаме основите. Искам да кажа, че мълвата за намерено злато там е абсолютно невярна. Монасите не са толкова богати, за да заравят злато. Това е слух, болна психика на иманяри.

Как върви инициативата Ви за набиране на дарителски средстава чрез SMS-и?
- Слабо, поради ширещата се антипропаганда. Родолюбците не трябва да обръщат внимание на тази помия. По-важно е Троянската света обител да се съхрани за векове. Ако не работехме, нямаше да се стигне до тези приказки.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ffc 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин