Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

predawanetoРазговор с г-жа Станислава Кьосева, докторант в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и член на УС на българския Център за проучване на нови религиозни движения (ЦПНРД).

- Г-жо Кьосева, обществото ни е винаги особено чувствително на тема секти. Сега повод за това даде агресивното поведение, последвано от самоубийството на 18-годишен младеж, чиито родители си обясняват трагедията с принадлежността на сина им към някоя секта. Как бихте коментирали този случай?

- От изнесените по случая материали, най-вече в медийното пространство, има съвсем конкретни белези, които свързват поведението на младежа и последвалата трагедия с членство в някакъв култ. Мисля, че достатъчно се изговори за случая, за да преповтарям казаното, все пак намирам за редно да спомена основни моменти от действията на младежа. Според приятелите му от няколко месеца насам той е променил държанието си и начина си на общуване с околните, променил е начина си на хранене и др. Започнал е да поства библейски цитати във фейсбук-профила си, говорил за избраност и спасяване на света, посещавал сбирки на някаква група, дори е опитал да привлече приятелката си за член, на което тя отказва. Всичко това са типични черти на секто-зависим човек.

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (285 Votes)

2017 10 23 1450Преди няколко седмици с редакцията на Двери се свърза йером. Ефрем, игумен на Одранишкия манастир „Св. апостоли Петър и Павел“ (Софийска епархия), който искаше да му се даде възможност да сподели с църковната общественост свои мисли и опасения за състоянието на църковния живот у нас. Той смята, че откровеният разговор и откритото поставяне на проблемите ще доведе до намирането на адекватни решения. 

- Отец Ефреме, преди няколко години, през 2014 г., Вие изпратихте едно писмо до членовете на Св. Синод на БПЦ и медиите във връзка с предстоящата хиротония на архим. Поликарп, сега вече Белоградчишки епископ. Тогава то не предизвика особен отзвук в църковното и обществено пространство. Сега Вие отново повдигате въпросите, които бяхте поставили в писмото си тогава. Защо според вас те са актуални днес? 

Написах писмото преди хиротонията на отец Поликарп, воден от дълг към Бога и Църквата. По време на ръкоположение с възгласа „достоен“ ние засвидетелстваме пред Бога и пред съвестта си, че този мъж е достоен за епископство. Бог знае всичко, но иска от нас да проверим себе си и нашата честност. Бог ни е дал свобода, но от нас се изисква да поемаме и отговорност. Писмото, което изпратих до Св. Синод и до обществеността чрез медиите (тук), и което отново поставям на дневен ред сега, е израз на моето желание в Църквата да започне разговор за християнските ценности, за смисъла на християнската общност, за това кой е Църквата и какво е Църквата. Избирането на епископи и митрополити е голяма част от този разговор, докато сега те са само кървяща рана. Преди три години се надявах комисия да провери казаното от мене. И ако това беше станало, писмото ми нямаше сега пак да е актуално. Смятам, че списъкът с „достоизбираемите“ епископи за Видинска епархия отново повдига въпроса за това кой участва в изборите и доколко е достоен за това. Аз смятам, че еп. Поликарп не трябва да е в него.

4.8969072164948 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (97 Votes)

ПанИнтервю на Двери с историка Момчил Методиев, автор на редица изследвания върху историята на Българската църква през комунистическия период

- В Старозагорска епархия тези дни ще се проведе честване на 50-годишнината от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий. Честването ще е придружено с научна конференция и ще мине под мотото „Старозагорският митрополит Панкратий като образец на всеотдаен архиерей, духовен наставник и общественик“. В най-ново време обаче митр. Панкратий беше инициатор на разкола в българската църква – сега Църквата ни го издига за пример, това не е ли противоречие? 

Митрополит Панкратий е най-спорният архиерей в комунистическата история на Българската православна църква. „Спорен“ е най-неутралната дума, която мога да употребя за неговото служение като митрополит и член на Св. Синод. И ако в спомените на съвременниците му той е наистина спорен – могат да се чуят и положителни, и отрицателни мнения за него, архивите на Държавна сигурност са по-скоро недвусмислени. Архивите показват, че той е избран през 1967 г. за Старозагорски митрополит въпреки несъгласието и на патриарх Кирил, и на Комитета по църковни въпроси, без да става ясно дали подкрепата за него е дошла от местни фактори или от Държавна сигурност. Привлечен е за сътрудник на ДС през 1971 г., непосредствено преди избора на Максим за патриарх, отначало с псевдоним „Борис“, а след това – „Бойко“. Веднага след това става началник на отдела за външни отношения на БПЦ, който оглавява до края на комунизма. Това е отделът, който управлява цялата икуменическа и международна дейност на Българската църква и то в тясна координация с държавата и по-конкретно с Държавна сигурност. Може да се каже, че този отдел се превръща в орган на паралелна църковна власт. И това не е просто констатация, а заключение въз основа на многобройни документи. През 1990 г. митрополит Панкратий е избран за депутат във Великото народно събрание от т. нар. Отечествен съюз, ръководен от Гиньо Ганев, а целта на тази организация на изборите през 1990 г. е да отклони гласове от СДС. А по-късно митрополит Панкратий се налага като един от водачите на т. нар. разколници в БПЦ, които искат оставката на патриарх Максим заради подкрепата на комунистическата държава за избора му за патриарх.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

c91326a904eb59271c1def8e19010e36Разговор с д-р Ярослав Харкйевич, директор на издателството на Варшавска митрополия. Той посети България в края на август т. г., за да снима български църкви и манастири и да участва в журито на конкурса за православна фотография.

- Господин Харкйевич, Вие отдавна снимате църковни събития в Полша. Как преценявате своята работа на това поле?

- Ние понякога се шегуваме, че което събитие не е заснето, то не се е случило. Колкото и претенциозно да звучи това шеговито изказване, все пак днешният човек иска не само да чуе или да прочете, но преди всичко да види онова, което се е случило или се случва. Независимо от по-слабата информативност на отделните фотографии в сравнение с видео-материалите, все пак снимките си остават ненадминато средство не просто за информация, но и за качествено отразяване на околния свят – личности, сгради, събития. Фотографът, който уважава своята работа, не се стреми само да „щракне една снимка“, а да направи художествено пресъздаване на обекта, който заснема. Това е много важно и за църковните фотографии. Нашата работа не напразно се окачествява като част от мисията на Църквата сред съвременното общество. Това е доказано и е добре известно.

4.8612716763006 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (173 Votes)

Archim Zacharias ZacharouАрхим. Захариас (Захару) от братството на манастира „Св. Йоан Предтеча“ в Есекс бе гост на тазгодишната Седмица на православната книга във Варна. След своята лекция на тема „Евхаристията и молитвата на сърцето“ известният духовник, духовно чедо на стареца Софроний (Сахаров), отговори на въпросите на вярващите, събрали се в зала Пленарна на община Варна. Един от тези въпроси беше:

Как се отнасяте към това, че някои християни в Руската и Константинополската църква не поменават своите патриарси, защото ги обвиняват в ереста на икуменизма?

Мисля, че това е зилотизъм без разум, без разсъдителност. Попитахме някои от тези зилоти защо не поменават патриарха заради Събора, който се проведе миналата година: Вие прочетохте ли текстовете на Събора? И те казват: Не. Е, как тогава осъждате патриарха, без да сте прочели текстовете, които са приети? Темите на Събора бяха с пастирски характер. Те не бяха богословски, догматични, така че да се нуждаят от богословска точност, от акривѝя. Това бяха пастирски въпроси, за които се прилага голяма икономѝя. Мисля, че ако зилотите живееха във времето на Христос, първият, когото щяха да отхвърлят, щеше да бъде Христос. Виждаме случая със самарянката. Христос прие нея – една жена, еретичка и блудница – почете я, направи така, че тя да се почувства почетена и да се отвори за Неговото слово. И я направи равна на апостолите. Същото виждаме и в общуването му с Никодим – не го укорява, че Никодим се страхувал да изповяда вярата си публично, а отива при него нощем. Вместо това Господ му предава най-възвишеното учение за човека. Същото прави и с Натанаил – не го укорява за дързостта, а му разкрива учението за съединението на небето и земята. Служението на Църквата е твърде парадоксално – не бива да забравяме думите на Христос, който казва: „Служещият е повече от този, комуто служат“. Ние християните, и особено клириците, ако не поставим себе си по-ниско от хората, които идват при нас, за да им помогнем, служението ни няма да даде плод. Христос сложи Себе Си по-долу от всички, за да издигне всички ни на небето.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum