Мобилно меню

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (95 Votes)

2 Fr K Sinev Bucharest 2017Интервю на Диана Дончева в предаването „Преди всички“ на БНР – „Хоризонт“ със свещ. Кирил Синев от Русе за празника, за вярата, за традициите:

- За тайнството на Рождество Христово. Какво чудо сътворява то във всеки дом?

- Честито Рождество Христово на Вас и на Вашите слушатели! „Чудото е потапяне в Божия „ред“, казва проф. Г. Каприев. Ако отворим добре духовните си очи, ще забележим, че Бог постоянно ни ухажва със Своите чудеса, които са проява на неизразимата Му любов. Дивно чудо се случва в малкия Витлеем, където въплътеният Божи Син Христос се ражда в твърде скромни условия, давайки ни пример как трябва и ние да се държим. Бог се въплъти, за да ни направи синове Божии по благодат.

Сбъдват се старозаветните пророчества. „Бог удържа обещанието Си, отвъд непостоянството и човешките слабости“.[1]

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (95 Votes)

333В дните преди Рождество Христово разговаряме с Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, за инициативите на Софийска епархия за отбелязване на големия християнски празник и приоритетите в работата на ръководството на митрополията. Еп. Поликарп беше назначен за викарен епископ през март т. г. и внесе някои промени в организацията на работа в митрополитската канцелария, като: публикуване графика на архиерейските богослужения за месец напред, съвместни богослужения в различни енории на епархията, участие в училищни мероприятия и концерти, срещи с епархиоти и др.

- Ваше Преосвещенство, какви са инициативите на Софийска митрополия за празника Рождество Христово?

- С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит Софийска митрополията се ангажира с организирането на няколко събития, свързани с големия празник. До сега за големите празници Софийска митрополия се „прикрепяше“ към честванията, организирани от други – енорийски храмове, училища, различни институции. Тази година ръководството на митрополията реши да инициира свои дейности, като се опре на активността на свещениците и техните помощници по места. Така беше организирано отбелязването на големия празник Въведение Богородично. За първи път епархийското ръководство прикани всяка една духовна околия да организира празнична вечер с концерт и други дейности с децата от училищата, за да бъде отбелязан подобаващо Денят на християнското семейство и православната младеж.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (150 Votes)

 MG 81813На 18 и 19 октомври епископът на Ковасна и Харгита Андрей от Румънската православна църква беше на посещение в България. Той беше гост на Русенския митр. Наум по повод неговата петдесетгодишнина. По време на посещението си еп. Андрей и придружаващите го духовници, посетиха Басарбовския манастир и Ивановската скална църква „Св. архангел Михаил“. По време на поклонението сред някогашните места за подвизаване на отшелници по долината на р. Русенски Лом румънският архиерей бе така любезен да сподели свои виждания за мисията сред съвременните хора и дейността на свещениците.

- Какво може да се направи за духовното възраждане и приближаването на съвременните хора до Църквата?

- От духовна гледна точка свещениците следва да бъдат по-близо до народа, до неговата душа, и по време на изповедта да приближат повече вярващите до Бога. Без възвишен духовен живот не може да се прави нищо. Защото секуларизацията си казва думата и съвсем скоро ще останем с празни църкви. Виждаш тук църква от 14 век (Ивановската скална църква, бел. прев.), в която тогава е имало 80 монаси. Тук през 1346 г. е създаден Висарионовият патерик, а днес е музей…

Затова е необходим възвишен духовен живот – на първо място в живота на свещеника. Семейството на духовника да бъде за пример, да е светлина на света. В същото време: бъдете по-близо до народа. Вярващите по-често да се изповядват, по-често да се причастяват със св. Тайни.

4.5568862275449 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (167 Votes)

43003339 295059261320491 8631975698988269568 nИнтервю на Двери с Охридския архиепископ Йован Вранишковски (Православна Охридска архиепископия, автономна църква към Сръбската патриаршия)

- Три съседни Православни църкви решиха да отбележат отделно 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия, претендирайки за институционална връзка с църковната структура, основана от император Василий II Българоубиец. Според Вас, симптом на какво са тези поредни чествания в Охрид, София и Битоля? Боледува ли Православието на Балканите?

- Това, което споменавате, е може би най-малкият проблем в Православието. Да се празнува църковен юбилей на повече места не е болест, а полза. Това показва, че Църквата е едно тяло и че юбилеите са общи. Това, което не е добре, е друго. Ако това, което споменахте, е мотивирано от етнофилетизма, или, по-лошо, ако то има политически причини. От всички поместни Православни църкви в Скопие беше поканена единствено Българската православна църква, но тя не отиде. В София не беше поканена нито една православна църква, а в Битоля заедно с другите православни църкви беше поканена и Българската църква, но тя не изпрати своя делегация. Сега вие, като журналисти, проучете защо е станало така, но дори и да е някаква болест, тя е много по-незначителна от това, което ни се случва като проблем въобще в Православието.

4.7808219178082 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (73 Votes)

 MG 7035Разговор на „Двери“ с проф. Пламен Макариев, председател на Експертния съвет по религия към министъра на образованието и науката, за новите програми за СИП и ЗИП Религия в българското училище

- Проф. Макариев, Вие оглавявате Експертния съвет към МОН, който беше натоварен със задачата да организира създаването на нови учебни програми по предмета Религия, както и учебници по тази дисциплина. През април т. г. на сайта на МОН вече бяха публикувани новите програми. Какво наложи създаването им и какви нови идеи вложихте в тях?

- Формалният повод за създаване на нови учебни програми по предмета Религия беше влизането в сила от 1 август 2016 г. на новия Закон за предучилищното и училищното образование, което налагаше привеждане на програмите по всички училищни дисциплини в съответствие с неговите изисквания. Но Експертният съвет по религия към министъра на образованието и науката се ориентира към разработване на изцяло нови програми по Религия, а не просто към адаптиране на старите, защото по този начин се откри възможност за съществено усъвършенстване на преподаването на този предмет в българските училища и с това - за създаване на предпоставки за решаване на редица проблеми, които понастоящем възпрепятстват пълноценното реализиране на тази кауза.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски