Мобилно меню

4.9752066115702 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (121 Votes)

Интервю с архим. Никодим (Петре), оглавяващ в Отдела по Мисия, статистика и пастирска прогноза на Яшката архиепископия, игумен на манастира „Бучум“

DSC 0060В началото на м. март имах духовната радост да се поклоня на мощите на св. Петка в Яш, Румъния. Бях приет в отдела по Мисия, статистика и пастирска прогноза на Яшката архиепископия. В подотдела Pro vita се запознах с мащабния проект Марш в защита на живота (насочен срещу абортите), озаглавен Уникален от първата секунда, който ще се проведе на 23 март в Румъния и Молдова. С отец Александру Бачу, отговарящ за подотдела Ромско малцинство, разговаряхме за пастирската дейност сред ромите. А с отец Йоан Пую беседвахме за църковните лагери и пешеходни поклоннически пътувания.

Всички домакини проявиха откритост в разказите за своята дейност и ангажираност към потребностите на вярващите в България, както и готовност за сътрудничество в областта на православното мисионерство.

За мен беше голяма чест да бъда приет от архим. Никодим (Петре), епархийски съветник, оглавяващ целия отдел по Мисия, статистика и пастирска прогноза на Яшката архиепископия, който сподели за българската аудитория своя ценен опит в работата с младежта.

4.9464285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (112 Votes)

В интервю за Двери доц. д-р Атанас Славов разяснява промените в новия Закон за вероизповеданията, както и  възможностите, които дава за разширяване на пастирската, социалната и образователната дейност на БПЦ.

2e73345a4d3c7ccc7b0a016e255897fcДоцент д-р Атанас Славов е юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в СУ „Св. Климент Охридски”. Доктор по право (и православна политическа теология) на Университета на Глазгоу (2016 г.) и доктор по конституционно право на СУ (2009 г.). Бил е съветник по конституционни въпроси на вицепремиера и министър на правосъдието (2014-2015 г.), съветник по законодателни въпроси на вицепремиера и министър на вътрешните работи (2016 г.), конституционен експерт към Съвета по законодателство в Министерство на правосъдието, понастоящем е адвокат. Автор на монографиите „Гражданското участие в конституционната демокрация“ (Сиела, 2017 г.) и „Върховенството на конституцията. Същност и гаранции“ (2010 г.). Член на настоятелството на Института за изследване на религиозната свобода, на Института за пряка демокрация, член на Атлантическия съвет на България и други граждански организации. Църковен настоятел в столичен храм.

- Доц. Славов, в края на миналата година след доста оспорвани дебати Народното събрание прие промените в Закона за вероизповеданията. Какво наложи тези промени в закона?

- Според вносителите на законопроектите основните мотиви са свързани със защитата на националната сигурност, като се осъществи превенция по отношение на идващите извън страната финансови потоци – най-вече по отношение на мюсюлманското вероизповедание.  В тази връзка смятам, че не е редно и правно обосновано това да се извършва с промени в Закона за вероизповеданията, тъй като целта на този закон е да гарантира едно основно човешко право и защитена от Конституцията свобода на личността – свободата на вероизповедание в различните ѝ форми. Към настоящия момент действат други специални закони в сферата на националната сигурност: Закон за мерките срещу финансирането на тероризма, Закон за противодействие на тероризма, Закон за мерките срещу изпирането на пари, Закон за ДАНС и др.

4.9941520467836 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (171 Votes)

01 mbp 2099r7Интервю с архиепископа на Роман и Бакъу д-р Йоаким (Джосану) от Румънската православна църква. През януари 2019 г. се навършват четири години от интронизацията на един от изявените духовници на Румънската църква, автор на много книги и богословски статии, включително на Житие и акатист на св. Емилиан Доростолски, 2002. Архиеп. Йоаким е член на Богословската, литургичната и образователната комисия на Св. Синод на Румънската църква, съставил е и редактирал службите и акатистите на над 30 светци, канонизирани от Румънската православна църква.

- Ваше Високопреосвещенство, кои са основните промени в епархията, която вие на практика управлявате от 20 години - първо като викарий, а от 4 години като архиепископ?

- В архиепископията на Роман и Бакъу новостите са както в областта на милосърдната дейност, така и на административно-стопанско и социално равнище, а и в областта на мисионерската работа. В тези две десетилетия, в които по Божия милост се потрудих като архиерей на това място, наситено с история и духовност, се опитах да поставя евангелското послание в нова светлина и в съответствие с времето, в което живеем. Евангелието никога не остарява, нито се изчерпва, то е ново и обновяващо „до свършека на вековете“.

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (95 Votes)

2 Fr K Sinev Bucharest 2017Интервю на Диана Дончева в предаването „Преди всички“ на БНР – „Хоризонт“ със свещ. Кирил Синев от Русе за празника, за вярата, за традициите:

- За тайнството на Рождество Христово. Какво чудо сътворява то във всеки дом?

- Честито Рождество Христово на Вас и на Вашите слушатели! „Чудото е потапяне в Божия „ред“, казва проф. Г. Каприев. Ако отворим добре духовните си очи, ще забележим, че Бог постоянно ни ухажва със Своите чудеса, които са проява на неизразимата Му любов. Дивно чудо се случва в малкия Витлеем, където въплътеният Божи Син Христос се ражда в твърде скромни условия, давайки ни пример как трябва и ние да се държим. Бог се въплъти, за да ни направи синове Божии по благодат.

Сбъдват се старозаветните пророчества. „Бог удържа обещанието Си, отвъд непостоянството и човешките слабости“.[1]

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (95 Votes)

333В дните преди Рождество Христово разговаряме с Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, за инициативите на Софийска епархия за отбелязване на големия християнски празник и приоритетите в работата на ръководството на митрополията. Еп. Поликарп беше назначен за викарен епископ през март т. г. и внесе някои промени в организацията на работа в митрополитската канцелария, като: публикуване графика на архиерейските богослужения за месец напред, съвместни богослужения в различни енории на епархията, участие в училищни мероприятия и концерти, срещи с епархиоти и др.

- Ваше Преосвещенство, какви са инициативите на Софийска митрополия за празника Рождество Христово?

- С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит Софийска митрополията се ангажира с организирането на няколко събития, свързани с големия празник. До сега за големите празници Софийска митрополия се „прикрепяше“ към честванията, организирани от други – енорийски храмове, училища, различни институции. Тази година ръководството на митрополията реши да инициира свои дейности, като се опре на активността на свещениците и техните помощници по места. Така беше организирано отбелязването на големия празник Въведение Богородично. За първи път епархийското ръководство прикани всяка една духовна околия да организира празнична вечер с концерт и други дейности с децата от училищата, за да бъде отбелязан подобаващо Денят на християнското семейство и православната младеж.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)