Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (23 Votes)

Ioanikii2.jpgИнтернет с еднаква сила може да лекува и да разпространява духовните язви, заяви Негово Вископреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий в интервю пред в-к „Стандарт“.

- Ваше Високопреосвещенство, сега постоянно се говори за морал в политиката. Българската православна църква е една от основните институции на нашето общество. Каква е нейната роля в това отношение?

- БПЦ ясно е заявила своята позиция по въпроса за взаимоотношенията и връзките между църквата и обществото. Държавата, с нейните учреждения, осъществява управлението на обществото. Но то трябва да води хората в една добра посока. А добрата посока е към Бога. Но този път има много препятствия. И тяхното преодоляване вече е въпрос на личната съвест на всеки политик.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

1DSC_0092.jpgАргументи и факти: „Всяка душа да се подчинява на върховните власти, защото няма власт, която да не е от Бога“ (Рим. 13:1). Но в Русия властта най-често е корумпирана и взима антинародни решения. Няма ли тук противоречие и защо Бог го допуска? Длъжен ли е православният християнин да търпи „лошата власт“?

Патр. Алексий Втори: Бог не е творец на злото. Но може да допусне да се случи това, за което човек настойчиво моли и очаква от Него. И тогава, достигайки до желаната цел, грешният човек разбира, че жадуваното се е обърнало в жестоко наказание или изпитание за неговата вяра. Например, както често оптимизмът на революцията и промените, които тя носи, са се превръщали във вакханалия на терора.

Никога не бива да забравяме, че нравственият облик на властта е неразривно свързан с нравствения облик на народа. Ако вътрешният свят на хората е изпълнен с греховни страсти: лъжа, жестокост, алчност, недоверие и безразличие към ближния, то същите тези страсти се привнасят в обществения живот и във взаимоотношенията между властта и гражданите. Затова, преди да изобличим властимащите, всеки от нас трябва да изпита съвестта си: какво е нашето отношение към ближния? Не се ли грижим само за своята изгода, презирайки тези, които ни заобикалят? Не се ли отнасяме към ближния само като към средство за постигане на някакви наши, лични цели?

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

Обновление от 19 септември 2006 г: Ако случайно сте посетили тази страница от търсачка, издирвайки повече информация за участието на богослова Тодор Карагьозов в шоуто „Big Brother“, вижте коментарите: Защо няма да гледам „Биг брадър 2“ и ЗЯПАЙ! – коментарът ни относно „Big Brother“

toshko2.jpg Тодор Карагьозов се занимава с духовно-просветителска работа с младежи. Смята, че тази дейност помага не само на учениците, но и на него самия.

Замисля и участва в организирането на „Светософийските четения“ като форум за обмяна на опит между тези, които се вълнуват от въпросите на духовната просвета в България.

4.7884615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (52 Votes)

Alexii_1.jpgИнтервю на патриарха на Москва и цяла Русия Алексий Втори пред гръцкия вестник „Еспрессо“ за съвременните събития и проблеми в Църквата.

- Ваше Светейшество, в наши дни вярата и моралните ценности на човечеството са подложени на голямо изпитание. Как могат хората да останат верни на Бога пред лицето на жестоката действителност, на войните и несправедливостта, които царят на земята?

- Войните, несправедливостта, страданията, човешката мъка, различните бедствия – всички тези явления съпровождат живота на човешкия род в течение на цялата история на неговото съществуване и до голяма степен казаното се отнася и до участта на християнина в нашия свят. В продължение на редица столетия обаче православните християни, помнейки думите на Спасителя – „В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света“ (Иоан 16:33) – са се трудили за преобразяването на душите чрез св. Евангелие, за тържествуването на християнския нравствен идеал сред бушуващото море на греховните страсти. Техният подвиг е поставил началото на християнското битие на много народи. Той лежи в основните на великата християнска цивилизация. Когато немощните човешки сили, насочени в следването на Христовите заповеди, многократно се умножават от всесилното действие на божествената благодат, тогава е възможна промяната на света, в който живеем, към по-добро.

4.9298245614035 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (171 Votes)

ivan_jelev.jpgИнтервю с доц. д-р Иван Желев Димитров, директор на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет, за работата на дирекцията през 2004 г.

Доц. Желев, една от задачите на Дирекция „Вероизповедания“ е да разпределя държавната субсидия за вероизповеданията. Как беше разпределена тя през 2004 г.?

- Цялостната субсидия е в размер на 1 200 000 лв. За Българската православна църква като най-широко представеното у нас вероизповедание обикновено се заделят най-много средства. Досега са разпределени субсидии в размер на 600 хил. лв. за над 220 храма, манастири и параклиси. Една значителна част от тях са за довършване на новостроящи се храмове, което показва, че хората са мотивирани да издигат нови храмове. Надяваме се, че ще можем да отпуснем общо поне около 900 хил. лв. за БПЦ.

По този начин българската държава проявява своята съпричастност към църковното дело, защото по нейна вина през изминалите десетилетия на атеизъм вярата беше потъпквана, а много храмове бяха занемарени.

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски