Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (26 Votes)
Paisii.jpg
Отец Паисий, защо не приехте свещенически сан?
- Нашата цел е да се спасим. Свещенството – това не е средство за спасение.

А на вас не са ли ви предлагали да станете свещеник?
- Настояваха не един път. Когато живеех в общежителен манастир, ме караха да приема и свещенство, и велика схима. Но целта се състои в това, да станеш монах вътре в себе си. Аз съм се интересувал само от това – нищо друго не ме е занимавало. Още като юноша, мирянин, преживях някои чудотворни неща и затова, като отидох в манастира, си казах: “Това ми стига, за да живея по монашески”. Усилията си насочих натам и никога не ме е занимавал въпросът, кога ще ме пострижат във велика схима и ще стана ли свещеник.

4.4 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (15 Votes)
frankschaeffer.jpgФранк Шефър (ФШ) е известен изкуствовед и православен автор (на снимката) – син на още по-известния в християнския Запад философ, апологет и пастор Франсис Шефър.

Томас Хауърд (ТХ) от известната в протестантските среди фамилия Хауърд е негов стар приятел, който става католик. Самият Томас е един от водещите американски експерти върху К.С.Луис.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
Обновление от 19.9.2006 г: Ако случайно сте посетили тази страница от търсачка, издирвайки повече информация за участието на богослова Тодор Карагьозов в шоуто Big Brother, вижте  коментарите:  Защо няма да гледам "Биг брадър"  и  ЗЯПАЙ! - коментарът ни относно Big BrotherТодор КарагьозовТодор Карагьозов е богослов, намерил своето призвание в просветната работа с младежи. Негова цел е да промени живота им, като им показва една различна гледна точка към света - през призмата на  Божията любов.

Той е инициатор и главен организатор на просветно-социалната инициатива "Стоя до Теб".

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)
ivan_jelev.jpg- Как беше посрещнато от православните предложението на еп. Иларион (Алфеев) за създаването на православно-католически алианс, за общ християнски глас  в обединена Европа?

- Това предложение е интересно само по себе си. Не зная обаче доколко то е съгласувано с ръководството на Руската православна църква, т. е. със Светия Синод на РПЦ.

4.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (13 Votes)
vitragi2.jpgВ на­ча­ло­то на та­зи го­ди­на, с щед­ро­то съ­дейс­т­вие на да­ри­те­ли, бе осъ­щес­т­ве­но бла­го­ус­т­ро­я­ва­не­то на се­ми­нар­с­кия храм с но­ви вит­ра­жи. Ав­тор и из­пъл­ни­тел на вит­ра­жи­те е ху­дож­ни­кът Вен­цис­лав Вар­да­ров. Не­го­ви кар­ти­ни-жи­во­пис са при­те­жа­ние на час­т­ни ко­лек­ции в Бел­гия, Хо­лан­дия, Фран­ция и дру­ги стра­ни. За­ни­ма­ва се съ­що та­ка с ико­но­пис и с рес­тав­ра­ция на сте­но­пи­си.

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора