Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)
ikona_1119369349.jpgИнтервю с д-р Свилен Тутеков, преподавател в Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий".

- Кажете няколко думи за последната книга на Пергамския митрополит Йоан Зизюлас “Общение и другост”?

- Книгата е сборник от осем отделни текста, посветени главно на онтологията на личността и еклисиалния (църковния) начин на съществуване, обединени от общата тема за общението и другостта. Наред с вече публикуваните текстове книгата съдържа и три нови текста: “Да бъдеш друг: към онтологията на другостта” (глава І), “Отец като причина: персоналността, създаваща другостта” (глава ІІІ) и “Църквата като мистично Тяло Христово: към църковния мистицизъм” (глава VІІІ). Останалите текстове разглеждат основната за богословието на автора тема за онтологията на личността в контекста на триадологията и антропологията и са публикувани с някои добавки.

4.68 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (25 Votes)
petar.jpgНа нас, българите, ни наложиха планирано дехристиянизиране, а оттам и демографски срив - твърди свещеник Петър Цанков от Казанлък  

Кои са смъртните грехове и какви са последиците от греха, отец Петър?

- По-правилно е да се попита "Що е това грях?" Грях - това е наследената от нашите прародители повредена, разстроена вътрешна /на ума, чувствата и волята/ природа. Както една повредена кормилна система на автомобила води до неминуема катастрофа, така и повредената човешка природа, наречена греховна, води до болести, безлюбие, войни. Но ще попитате: "Кой и как повреди вътрешните човеци на Адам и Ева?" Ще ви отговоря чрез езика на съвременните технологии. Компютърът е една необходима техническа придобивка. Но всеки знае, че има злонамерени специалисти - кракери, които създават и изпращат компютърни вируси. Знаете последствията. По подобен начин в зората на човечеството отпадналите от небесата Ангели, превърнали се в бесове, демони, дяволи /тъмни, но реални сили/, изпращат своя "вирус" в съзнанието на човека. Последствията са известни - човешката история, написана с мастилото на кръвта и реките от сълзи...

4.5185185185185 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (27 Votes)
Проф. Иван ЖелевИнтервю с директора на Дирекция „Вероизповедания” проф. Иван Желев
 
- Проф. Желев, вчера всички научихме, че е починал Питсбъргски архиепископ Кирил Йончев, който ръководеше повечето български общини в Америка. Как ще коментирате смъртта му?

- Аз получих съобщение от САЩ за кончината на дядо Кирил. Като християнин, за смъртта на християнски архиерей ще кажа „Бог да го прости!” Личността му не искам да коментирам, а който иска да научи нещо повече, има достатъчно материали за живота и дейността на дядо Кирил Йончев.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Интервю на Марина Младенова с о. Иван от Нови хан за необходимостта от въвеждане на вероучение в българските училища.

Интервюто е част от предаването на г-жа Младенова "Пътеки към християнските празници", което се излъчваше до преди две седмици по телевизия "Центрум груп". Последните месеци предаването бе посветено на проблемите на въвеждането на вероучение в българските училища. В последните няколко броя г-жа Младенова разговаря с духовници за тяхното мнение относно религиознната просвета на децата.

Цялото интервю с о. Иван, вижте тук -  Сваляне

Един от предишните събеседници на  г-жа Младенова бе Доростолският митрополит Иларион. Неговото мнение за религиозното образование можете да чуете интервюто тук.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)
https://dveri.bg/images_6.jpgИнтервю с Фридрих Грийс, председател на Федерацията на Европейските центрове за изследване и информация за сектите (F.E.C.R.I.S.)

- Г-н Грийс, на какво се дължи интересът ви към сектите?

- Преди 24 години моята дъщеря се присъедини към т. нар. „Норвежко движение”, което се нарича още „Приятели на Смит”. Това имаше за нея много тежки психологически и социални последици. Тук не става дума просто за една „друга вяра”, както често се казва. Това е проблем, който трябва да касае психологията, психиатрията, социологията, правото, икономиката и накрая – обществото, а също така политиката. Обществеността обаче в много отношения не е наясно с този проблем. Моята цел е да допринеса това съзнание да се увеличи. Освен това има много хора, които са пострадали психологически и социално (а също и материално) от подобни движения и на които може да се помогне, за да преодолеят травмите си, но затова е необходимо хората, които им помагат, да бъдат компетентни.

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски