Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)
митрополит КирилВарненският и Великопреславски митрополит Кирил гостува на радио Фокус-Варна в предаването "Метроном".

Ваше Високопреосвещенство, как православните християни трябва да се подготвим за идващите светли християнски празници?


- Като за посрещане на всички най-големи празници като Рождество Христово и Възкресение. Възкресение е най-великият празник за православието, защото е завършек на изкуплението на човечеството. Българският народ има достатъчно богата култура и духовност, но тя трябва да се предаде и на младото поколение, защото всяко едно нещо, което не се предава от поколение на поколение, то се забравя. Виждаме сега резултатите от отхождането от тези традиции, от забравянето на вярата. Когато човек няма твърдата основа на вярата в Бог, той не знае какво да върши, затова са и тези стресове, престъпления и бедствия.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (12 Votes)
ivan_jelev.jpgВодеща Снежана Иванова: В "Хоризонт", "До обед", говорим за сектите -  тема, провокирана от създадената в неделя Българска родна партия, която вече обявиха за секта, защото заимствала идеите си от романа на един руски автор за една пророчица, телепат и хипнотизатор едновременно. Поклонниците на Анастасия вярват в природата, екологичния начин на живот и кедровото дърво. "Това не е секта, а политическа партия, която иска да помогне на България" - думите са на Стефан Калайджиев, един от учредителите на формацията. Сега продължаваме с коментара на проф. Иван Желев, директор на Дирекцията по вероизповедания.

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (10 Votes)
ivan_jelev.jpgИнтервю с проф. Иван Желев, директор на Дирекция "Вероизповеданията" по Българското национално радио, Програма "Хоризонт", предаване "До обед", 16 февруари 2006 г.

Снежана Иванова:

- В последните минути на "Хоризонт - до обед" ще говорим за разгърналия се напоследък скандал в мюсюлманското вероизповедание, като се опитаме да допълним темата с нови гледни точки, а именно: кой представлява мюсюлманското вероизповедание у нас. Защото в една част от вестниците пише: Недим Генджев, легитимният водач на мюсюлманите у нас, е задържан, а в други - Мустафа Хаджи е главен мюфтия. В редакциите на медиите се размахват документи, теглещи към едната или другата теза - кой е имал право на парите, на единия милион, който бил изтеглен от сметките на Главното мюфтийство, кой лъжел и така нататък. Да не говорим, че на много места в страната има по двама районни мюфтии, които призовават за молитва, или пък че дърпат ключовете от джамиите - така, както се случи някога и със свещениците в църквите. Добър ден на проф. Иван Желев, директор на Дирекцията "Вероизповедания".

4.8958333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (48 Votes)
йером. ПоликарпНа заседанията си в края на декември 2005 г. Св. Синод на БПЦ даде благословия за дейността на радио "Сион" . То е първото православно радио в България. Изградено на територията на манастира "Св. Йоан Рилски", с. Скрино. Игуменът на манастира йеромонах Поликарп споделя, че идеята за православно радио датира още от 1997 г., когато той е  ученик в Софийската духовна семинария. "Бог даде период от време за натрупване на опит и база в Руенската света обител. Тази медия е сериозно и отговорно служение. Затова е нужна силна вяра и знание, упование и отговорност пред Бога", каза той при официалното откриване на радиото на 19 октомври 2005 г.
В началото на новата година йером. Поликарп споделя свои виждания за бъдещето на православната медия.

4.3157894736842 1 1 1 1 1 Rating 4.32 (38 Votes)
m.Natanail.jpgДядо Натанаил е Неврокопски митрополит от 1994 г. Роден е 1952 година в гоцеделчевското село Копривлен, където завършва основното си образование. Връщат му късно документите за кандидатстване в Духовна семинария с обяснение, че няма такова учебно заведение и отива да продължи образованието си във Велинградското дърводелско училище. Там разбира, че семинария има и пожелава да стане монах. Напуска училището и още непълнолетен отива първо в Троянския манастир, и едва след това в семинарията. Отбива военната си служба и на 5 март 1974 г става монах.
На Ивановден след празничната служба, която води в петричкия храм “Успение Богородично”, Негово Високопреосвещенство любезно се отзова на молбата ми за това интервю.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора