Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
putin07.jpg От 7 до 14 май в Сан-Франциско (САЩ) се провежда IV Всезадграничен събор на Руската православна църква зад граница.  Той може да се превърне в исторически, тъй като на него ще се обсъжда  въпросът за обединяването  на двата клона на Руското православие. Каква подготвителна работа е свършена, за да се случи това събитие, какви са проблемите и перспективите за сближаване на двете Църкви? По тези въпроси кореспондентите на руския вестник „Труд” разговарят с един от участниците в процеса на обединение – архимандрит Тихон (Шевкунов), игумен на Московския Сретенски манастир.

4.3406593406593 1 1 1 1 1 Rating 4.34 (91 Votes)
Интервю на "Двери" с д-р Свилен Тутеков, преподавател в Православния богословски факултет на ВТУ “Св. Кирил и Методий”


- Г-н Тутеков, какво мислите за състоянието на съвременното православно богословие в България?

- Подобни въпроси ни поставят пред изкушението да дадем диагноза. В такива случаи отговорът обикновено се свежда до изброяване на проблемите пред нашето богословско образование и предписване на някаква “ефикасна рецепта”, чието приложение неминуемо ще доведе до някакъв “работещ модел”. Това обаче означава, че ние вече мислим за богословието като за затворена интелектуална система, която трябва да осигури на Църквата необходимите й идеологически и морални принципи, т. е. отделяме богословието от опита и живота на Църквата. За православното Предание обаче богословието е преди всичко израз и описание на събитието на личното общение на човека с Христос в благодатния литургичен опит на Църквата.

4.7916666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (24 Votes)
orig_142464_bg.jpgОтец Иван е изградил приют за бездомни деца и възрастни "Св. Николай" към манастира "Св. Троица" в Нови хан. Пред Великден отецът получи от вестник "Стандарт" като подарък книгата "Страстите Христови". "За да следваме пътя на Христос, трябва да знаем всичко за него - каза отецът. - Бог ни помага, но за да получим помощта му, е необходимо да бъдем близо до него." Отец Иван смята, че свещениците все още са в дълг пред паството си.

Наричат ви практикуващ християнин?
- Сигурно защото си върша работата. Опитвам се да прилагам това, което пише в Евангелието. За съжаление не мога съвсем всичко, описано със словото, да правя на практика. Но пък съм всеотдаен в тази част, която мога.

3.9565217391304 1 1 1 1 1 Rating 3.96 (23 Votes)
Ioanikii2.jpgИнтервю с Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий по повод прожекциите на филма „Историята на Исус за деца” в навечерието на  Възкресение Христово.

- Ваше Високопреосвещенство, в дните на Великия пост протестантската организация "Агапе България" провежда масирана рекламна кампания за филма  "Исус", предназначен за деца. Всеки ден в медиите звучат призиви на различни публични личности, които уверяват родителите, че няма нищо опасно да заведат децата си на прожекциите и горещо препоръчват филма. В същото време организаторите информираха, че прожекциите са съпроводени с проповеди на пастори, раздаване на безплатни  материали, семинари за семейството и други. Вие бихте ли посъветвали българските родители да заведат децата си на този филм?

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)
митрополит КирилВарненският и Великопреславски митрополит Кирил гостува на радио Фокус-Варна в предаването "Метроном".

Ваше Високопреосвещенство, как православните християни трябва да се подготвим за идващите светли християнски празници?


- Като за посрещане на всички най-големи празници като Рождество Христово и Възкресение. Възкресение е най-великият празник за православието, защото е завършек на изкуплението на човечеството. Българският народ има достатъчно богата култура и духовност, но тя трябва да се предаде и на младото поколение, защото всяко едно нещо, което не се предава от поколение на поколение, то се забравя. Виждаме сега резултатите от отхождането от тези традиции, от забравянето на вярата. Когато човек няма твърдата основа на вярата в Бог, той не знае какво да върши, затова са и тези стресове, престъпления и бедствия.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики