Мобилно меню

4.3488372093023 1 1 1 1 1 Rating 4.35 (43 Votes)
Димитър КировИнтервю с доц. д-р Димитър п. Маринов Киров, заместник-декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий”

- Нашата Православна църква е изключително толерантна. Какво става напоследък? Кой допусна новоизбраният Пловдивски митрополит Николай да направи толкова много гафове в първите си дни на този пост?

В областта на обществения живот вървят много и различни митове. Един от тях е, че Православната църква е много толератна. Толерантността не е църковно поятие. Самата Църква никога не се е определяла като такава. Терминът има повече или по-малко политическо и социологическо зачение. Тази е една от чуждите думи в българския език, които се използват много, но не много знаят нейното значение. Църквата от своя страна има свой език и който не го познава, а се опитва да го използва, изпада в неудобно положение.  Църквата сама по себе си има различни нива на търпимост. Тя никога не може да прави компромиси по отношение на вярата, но винаги е и трябва да бъде търпима спрямо тези, които не са нейни членове, зачитайки тяхната свобода на избор в какво да вярват. Неин дълг е да свидетелства за истината, която тя носи – да предлага, но да не налага.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
images.jpgИзточник: Агенция "Фокус"

- Голяма чест е да ръководите емблематичният за България манастир. Какво е неговото място в духовната история на България?
Действително това е една голяма чест и аз съм благодарен на Негово Светейшество българския патриарх Максим и Светия Синод най-вече за доверието, което ми се оказа, но бързам да кажа, че това е и голяма отговорност – да бъдеш игумен на най-големия манастир в България и един от най-старите. Той е едно духовно средище, което води началото си от Х в. и до ден-днешен не е преставал да има огромно значение за българския народ.

- Разкажете ни нещо повече за историята на манастира.
-
Манастирът води началото си от Х век. Както е известно негов основател и пръв населник е преподобни Св. Йоан Рилски Чудотворец, който е роден около 870 година. Тогава действително тук е била рилска “пустиня” – в смисъл, че гората е била пуста, без хорско присъствие и може би затова той търси това усамотение, уединение тук, за да бъде по-близо до Бога, а впоследствие става и близък до хората, защото неговите духовни подвизи стават известни на околното население, при него започнат да се стичат множество хора, да получават напътствия, духовна подкрепа и разбира се, постепенно около него се събират ученици, негови последователи и така се образува риломанастирското братство. Впоследствие броят на монасите се увеличава, духовното значение на Рилската обител – също.

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (16 Votes)
Joseph.jpgВ навечерието на новата 2007 г. и преди влизането на страната ни в Европейския съюз разговаряме с митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф за състоянието на родната ни Православна църква и за предизвикателствата пред нея с влизането на България в общността на европейските страни.

Митрополит Йосиф посещава родината за големи събития и за да участва в заседанията на Св. Синод. През повечето време той е в чужбина. По този начин той забелязва по-лесно промените в страната, които за повечето от нас са се случили незабелязано, като част от ежедневието.  

4.4473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (38 Votes)
picture_6_.jpg"Наскоро предстои избор на Пловдивски митрополит. Най-вероятно някои се страхуват от личността епископ Генадий и затова повдигат тия въпроси, за да омърсят името ми". Това заяви в отговор на публикация в столичен ежедневник игуменът на Троянския манастир "Успение Богородично" Мелнишки епископ Генадий. Вестникът твърди, че дядо Генадий бил извикан на последното заседание на Св. Синод заради дързостта си да изравни със земята могилата с параклиса, където ежегодно на празника Успение Богородично се пренася чудотворната икона на Св. Богородица Троеручица. На същото място игуменът е решен да вдигне с лични пари нов параклис с площ до 70 кв. м. в памет на своя баща. Новото светилище ще се именува "Рождество Богородично", в приземния му етаж ще има галерия с икони и трябва да бъде осветено до есента на 2007 г.

4.3846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (26 Votes)
- Отец Поликарп, наскоро архиереите от Светия Синод и интелектуалци се срещнаха по един твърде остър проблем - детското насилие и се консолидираха около виждането, че задължителното изучаване на вероучение в училищата е естественият начин за отпор и същевременно превенция срещу агресията. Имате ли обяснение откъде се появи тази агресия?

- Насилието започна да набира скорост още от 1991 г. Настани се във всяка сфера на живота, излезе на улицата, едни родители оставаха без работа, други се втурнаха да трупат капитал. Децата, и в преносния, и в буквалния смисъл, бяха оставени на улицата.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник