Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)
https://dveri.bg/images_6.jpgИнтервю с Фридрих Грийс, председател на Федерацията на Европейските центрове за изследване и информация за сектите (F.E.C.R.I.S.)

- Г-н Грийс, на какво се дължи интересът ви към сектите?

- Преди 24 години моята дъщеря се присъедини към т. нар. „Норвежко движение”, което се нарича още „Приятели на Смит”. Това имаше за нея много тежки психологически и социални последици. Тук не става дума просто за една „друга вяра”, както често се казва. Това е проблем, който трябва да касае психологията, психиатрията, социологията, правото, икономиката и накрая – обществото, а също така политиката. Обществеността обаче в много отношения не е наясно с този проблем. Моята цел е да допринеса това съзнание да се увеличи. Освен това има много хора, които са пострадали психологически и социално (а също и материално) от подобни движения и на които може да се помогне, за да преодолеят травмите си, но затова е необходимо хората, които им помагат, да бъдат компетентни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
Разговор на Боряна Коскина със свещ. Константин Киров от казанлъшкия храм "Св. Иоан Предтеча"

- Ако използваме мисълта на Калин Янакиев, че днешната култура е култура на "релаксацията", можем ли да говорим за днешните герои, като за герои на релаксацията, отец Константин? Защото те винаги са свързани с релаксиране - филмови титани, спортни икони и богове от видеоигри...

- Много интересен въпрос - герои на релаксацията. Мисля, че днес точно към това се стремим, на това учим и децата си. Но разпускането и релаксацията не са състояния, в които можеш да пребиваваш постоянно. Трябва да си уморен от работа, от труд. Но аз мисля, че има и друг вид умора - от безкрайната почивка. Би трябвало да се връщаме от почивката към труда, а правим друго - сменяме начина на разпускане. И именно тук твоят въпрос става актуален - култура и герои на релаксацията. Безкрайна релаксация - сякаш за това сме се родили тук, на този свят; почивката да започва с раждането ни и да приключва едва с нашата смърт.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
В навечерието на хиротонията си бъдещият Велички епископ Сионий даде за "Двери" последното си интервю като архимандрит.

- Как приемате наречението си за епископ?
- С голяма отговорност и чувство за голям дълг към Църквата и Св. Синод на БПЦ, поставили ме на това високо служение.

- Каква длъжност ще заемате след епископската ви хиротония?
- Негово Светейшество Българският патриарх Максим благослови да остана на същата длъжност – ректор на Софийската духовна семинария, но вече като епископ ще вложа повече сили в служението си на просветното поприще.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Последно интервю с главния секретар на Св. Синод о. Наум като архимандритархимандирт Наум 

В навечерието на епископската хиротония на архимандрит Наум разговаряме с него за пътя му на духовник в БПЦ и за бъдещото му служение.

- Как приемате наречението си за епископ на БПЦ?

- Епископското си служение освен като висока отговорност възприемам и като доверие от страна на върховната църковна власт, на Св. Синод, към моето служение до сега, към послушанията, които съм изпълнявал според мярата на собствените ми сили.

3.5833333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.58 (12 Votes)
09090112.jpg- Какво се случва напоследък с църковните ценности? На форума по сигурността в София разказахте как църквите у нас се ограбват, а извършителите не се залавят.

- Сега, както знаете, много неща са оставени на самотек. Или по-скоро на отговорността на отделните институции. В това число и Българската православна църква е изправена пред недотам правилната ситуация сама да се справя с всички проблеми. И с връщането на имотите, не е нормално 10-15 г. да водим дела. След като не са ни върнати 50% от имотите, изобщо от имуществото на българската църква, независимо какво е, ние не можем все още да го организираме както трябва. В това отношение пък държавата изобщо не ни е върнала нито едно социално заведение. За печатницата например...Още в самото начало на прехода държавата можеше да ни ги върне, но за съжаление тогава стана разколът. Президентът Желю Желев тогава го каза: всички институции са тръгнали да воюват. Затова не се въведе и вероучението, което е много важно. И това е най-големият грях на държавата.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж