Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Зора Генчева Зора Генчева е завършила Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Работила е към предаванията „Иконостас” (Нова телевизия) и „В притвора на храма” (БНТ). Участва в създаването на публицистичния телевизионен филм „Лепта”, който разказва за социалната мисия на Православната църква. Работила е в българското представителство на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”. От месец април 2005 година е член на Комисията за защита от дискриминация. 


- Г-жо Генчева, как е направен подборът на членовете в Комисията за защита от дискриминация?

- Комисията е независим специализиран колективен орган. Състои се от 9 души, петима от които се избират пряко от Народното събрание, а четирима се назначават от Президента на Републиката. Предвид особената компетентност на КЗД, законово изискване е поне четирима от членовете на комисията да бъдат с висше юридическо образование, а при определяне състава на комисията се съблюдава принципът на балансирано участие на мъже и жени, както и за участие на представители на етническите малцинства.

4.8139534883721 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (43 Votes)
Почти не минава ден, в който да не се обадят в Митрополията или в Синода от някое село с молба да им изпратят свещеник. А желаещи за свещеници в селски енории няма. Дори местни момчета, които завършват семинария или богословски факултет, гледат да се устроят в града. Причините са същите, които водят и другите млади хора: градът дава повече възможности за развитие, за работа на съпругата, за добро образование на децата. Освен това в малките селища, с намаляващо и застаряващо население, където се шири безработица, един млад свещеник много трудно може да издържа семейството си. Днес един селски свещеник, за да се справя що-годе финансово, пък и за да не остават хората без свещеник е принуден да  обгрижва няколко села едновременно. Това означава че и при най-добро желание не може да осигури редовни неделни богослужения по всички храмове. В по-малките села се служи на храмовия празник и още един-два пъти в годината.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)
ikona_1119369349.jpgИнтервю с д-р Свилен Тутеков, преподавател в Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий".

- Кажете няколко думи за последната книга на Пергамския митрополит Йоан Зизюлас “Общение и другост”?

- Книгата е сборник от осем отделни текста, посветени главно на онтологията на личността и еклисиалния (църковния) начин на съществуване, обединени от общата тема за общението и другостта. Наред с вече публикуваните текстове книгата съдържа и три нови текста: “Да бъдеш друг: към онтологията на другостта” (глава І), “Отец като причина: персоналността, създаваща другостта” (глава ІІІ) и “Църквата като мистично Тяло Христово: към църковния мистицизъм” (глава VІІІ). Останалите текстове разглеждат основната за богословието на автора тема за онтологията на личността в контекста на триадологията и антропологията и са публикувани с някои добавки.

4.68 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (25 Votes)
petar.jpgНа нас, българите, ни наложиха планирано дехристиянизиране, а оттам и демографски срив - твърди свещеник Петър Цанков от Казанлък  

Кои са смъртните грехове и какви са последиците от греха, отец Петър?

- По-правилно е да се попита "Що е това грях?" Грях - това е наследената от нашите прародители повредена, разстроена вътрешна /на ума, чувствата и волята/ природа. Както една повредена кормилна система на автомобила води до неминуема катастрофа, така и повредената човешка природа, наречена греховна, води до болести, безлюбие, войни. Но ще попитате: "Кой и как повреди вътрешните човеци на Адам и Ева?" Ще ви отговоря чрез езика на съвременните технологии. Компютърът е една необходима техническа придобивка. Но всеки знае, че има злонамерени специалисти - кракери, които създават и изпращат компютърни вируси. Знаете последствията. По подобен начин в зората на човечеството отпадналите от небесата Ангели, превърнали се в бесове, демони, дяволи /тъмни, но реални сили/, изпращат своя "вирус" в съзнанието на човека. Последствията са известни - човешката история, написана с мастилото на кръвта и реките от сълзи...

4.5185185185185 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (27 Votes)
Проф. Иван ЖелевИнтервю с директора на Дирекция „Вероизповедания” проф. Иван Желев
 
- Проф. Желев, вчера всички научихме, че е починал Питсбъргски архиепископ Кирил Йончев, който ръководеше повечето български общини в Америка. Как ще коментирате смъртта му?

- Аз получих съобщение от САЩ за кончината на дядо Кирил. Като християнин, за смъртта на християнски архиерей ще кажа „Бог да го прости!” Личността му не искам да коментирам, а който иска да научи нещо повече, има достатъчно материали за живота и дейността на дядо Кирил Йончев.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник