Мобилно меню

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)

Зоя Димитрова и операторът Милена Стойкова Интервю със Зоя Димитрова, основател на Православното филмово студио "Зосим"

1. С какво се занимава едно православно филмово студио?

Още като студентка в първи курс на Богословския факултет на Софийския университет (по онова време, през 1990 г. - Духовна академия), чух и запомних завинаги, едни благи и тежки думи от тогавашния наш ректор, нинездравстващия Русенски митрополит Неофит, казани в деня на св. Климент Охридски: „Ако ние, християните, сме живото евангелие, то колко повече това се отнася за  богословите ...”.

Затова естествено  и напълно закономерно първото в България православно професионално филмово студио ЗОСИМ  си постави за цел да благовести -  със средствата на документалното филмово изкуство. По този начин екипът ни се зае с трудната  и високоотговорна задача  да допринесе за разпространение и утвърждаване на православните християнски ценности в обществото и чрез съвместна работа с Българската православна църква да способства за духовното израстване на нацията.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)
Интервю със Силвана Павлова, ръководител на Неделното училище за глухи деца при храм “Св. Кирил и Методий” в София.

- В неделя вие имахте Коледно тържество. Почувстваха ли вашите ученици радостта на настъпващото Рождество Христово?

- Разбира се! Седмица преди това имаха за домашно разказ на тема “Как празнуваме Бъдни вечер и Коледа вкъщи”. Децата от втората група (15-20 годишните) предадоха прекрасни разкази и забелязах, че въпреки смесицата от вярвания и обреди, в основата на обичаите се корени символиката на православно християнство. Домашното беше с цел именно това, да открием и разграничим езическите обичаи от православните и да запознаем децата с пълното значение на символите в православното предание. Така те се запознаха с подготовката на целия свят за Рождеството на Господ Иисус Христос, събитие с изключително значение за нашето спасение. Децата от първа група  (8-15 годишни), все още живеейки във вълшебен свят, приемат Рождество Христово  като чудо. Ние искахме да засилим това чувство с нашето Коледно тържество, на което децата дадоха всичко от себе си. Те рецитираха стихове за Рождество Христово с думи и жестове, подготвиха подаръци за празника и за гостите и получиха своите награди –свидетелства за старанието си по време на обучението и торбички с подаръци. Сега те вече знаят, че всяко старание, съпроводено с молитва, дава резултат. А каква по-голяма награда от живот вечен. Награда, която вече идва щом Господ идва на земята.

4.15 1 1 1 1 1 Rating 4.15 (20 Votes)
1_13.jpg- Проф. Бакалов, защо решихте в основата на вашата концепция да залегне надконфесионалното обучение по религия? Считате ли, че по този начин ще бъде отговорено на очакванията на обществото този предмет да повиши нравствеността на учениците?

- Иска ми се да започна с една малка предистория, за да стане ясно. За да стигне този въпрос до комисиите в парламента (комисията по правата на човека и вероизповеданията и комисията по образование - бел. ред.) и оттам до Министерството на образованието и науката, обществото упражни натиск. Събраха се много подписи и с този въпрос беше запознат и предишният премиер Симеон Сакскобургготски. За съжаление това стана в последните два месеца преди изтичането на мандата му и мерки не се взеха. Този натиск продължи и след това. И основно хората искаха въвеждането на такъв предмет в училище, с който разчитаха, че ще се повиши културата на общуване между учениците, най-напред от различни вероизповедания, а след това и чрез нравствените послания, които излъчват някои от по-големите религии.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
Интервю о. Йордан Василев, енорийски свещеник в гр. Септември

- Как решихте да започнете изработването на православни филми?

Всъщност отначало не сме имали идеята да правим филмово студио. Попаднахме на едно руско филмче за Благодатния огън, което много ни хареса и му направихме превод на български език със субтитри. Тъй като съпругата ми работи като преподавател по религия, реши да го прожектира на учениците (вижте тук). Те приеха филма толкова възторжено, че ние се вдъхновихме и решихме да започнем да правим православни образователни филми, които се използват като помощно дидактично средство в часовете по религия. След това направихме и свой авторски слайд-филм, посветен на празниците на св. Богородица и продължихме с изработването на други филми.

През миналата година Йорданка Василева изнесе открит урок с мултимедийна презентация и филм за Възкресение Христово, на който присъстваха експерти и учители по религия от цялата страна и бе демонстрирано използването на съвременни мултимедийни средства в преподаването. (Повече за това вижте тук). Те внасят голямо богатство и разнообразие в изразните средства и децата ги приемат с голямо желание и интерес. По този начин се привличат към предмета религия и се приобщават към християнските ценности и традиции. А и новото изискване на Министерство на образованието е по всички предмети в училищата да се използват мултимедийни средства.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Зора Генчева Зора Генчева е завършила Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Работила е към предаванията „Иконостас” (Нова телевизия) и „В притвора на храма” (БНТ). Участва в създаването на публицистичния телевизионен филм „Лепта”, който разказва за социалната мисия на Православната църква. Работила е в българското представителство на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”. От месец април 2005 година е член на Комисията за защита от дискриминация. 


- Г-жо Генчева, как е направен подборът на членовете в Комисията за защита от дискриминация?

- Комисията е независим специализиран колективен орган. Състои се от 9 души, петима от които се избират пряко от Народното събрание, а четирима се назначават от Президента на Републиката. Предвид особената компетентност на КЗД, законово изискване е поне четирима от членовете на комисията да бъдат с висше юридическо образование, а при определяне състава на комисията се съблюдава принципът на балансирано участие на мъже и жени, както и за участие на представители на етническите малцинства.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст