Мобилно меню

4.9338842975207 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (121 Votes)

Clipboard02На 15 май руският президент Владимир Путин взе решение да предаде на Руската православна църква главния експонат на древноруската колекция на Третяковската галерия – иконата на преп. Андрей Рубльов „Света Троица“, изписана през 15 век. Информацията за това събитие разбуни духовете в руските изкуствоведски и църковни среди. В съобщението, публикувано само на сайта на Московска патриаршия, не се казва какви са правните основания за това действие. Още повече че федералният закон за „Музейния фонд и музеите в РФ“ забранява изваждането на артефакти от този фонд. Това се допуска само „в случаи на изгубване, разрушение или отсъствие на историко-културна, художествена или друга ценност, което се установява с експертиза“. Нито президентът, нито която и да е друга институция в РФ има пълномощия да предава музейни ценности от такъв мащаб на религиозни организации. Същевременно подобна ситуация е възможна в Русия заради принципа на „правната неопределеност“, който цари в руската държавна машина и който фундаментален принцип е следствие от колизията между Закона за Музейния фонд и Закона за предаване на религиозните организации на имущество с религиозно предназначение“, приет четиринадесет години по-късно специално за РПЦ.

Учените окачествяват поведението на представителите на РПЦ като „инфантилна безотговорност“. Църквата иска само да се възползва от иконата, без да полага грижи за нейното запазване, алармират те. Без специални грижи шедьовърът на преп. Андрей Рубльов ще бъде повреден безвъзратно.

Не е за подценяване не само високата художествена стойност на „Троицата“, но и застрахователната ѝ цена, която според бившия министър на културата на Русия Ал. Авдеев е 600 млн долара, почти колкото и на „Мона Лиза“ на Леонадро да Винчи.

4.7865168539326 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (89 Votes)

Clipboard01Интервю на о. Кирил Синев с о. д-р Йоан Гоже от храм „Св. Димитър Мироточиви“, гр. Клуж, Румъния. Разговор за сладостта на родния език, българо-румънските взаимоотношения, свещеническото служение и подхода към младите семейства.

О. К. С.: Отец Йоане, добре дошъл в България. Добре дошъл в гр. Враца, където епископ е бил св. Софроний Врачански. Големият наш проповедник, който отпечата първата си книга с проповеди, т. нар. Неделник, в гр. Ръмнику Вълча през 1806 г. Това е първата печатна книга на новобългарски език. Св. Софроний Врачански е приет много радушно в Букурещ от местния епископ, където му беше позволено да ръкополага духовници, между които св. Калиник от манастира „Черника“, когото е ръкоположил за йеродякон. Бих се радвал да разкажем на вярващите по какъв повод се запознахме.

О. Й. Г.: Добре съм Ви заварил, отче Кириле! Това е един красив момент. Момент на радост. Момент на братско общение между нас, православните християни, братя в Христа и свещенослужители на светата трапеза. С вас се запознахме при една среща по Божи промисъл. След обучението ми в Гърция Високопреосвещеният митр. Вартоломей на Клуж сметна, че трябва да построим нов храм на мястото на един параклис. През комунистическия режим не ни беше позволено да градим храмове, но по-късно стана възможно. Затова останах в Румъния, за да построя нов дом Господен. През 2016 г. храмът беше изграден до груб строеж. Това е първата църква с византийска архитектура в нашия град Клуж, който е с население над петстотин хиляди жители.

4.9766081871345 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (171 Votes)

f5a56e8b1582abac0c37efd5530a40c1Свещ. Кирил Синев е роден на 8 януари 1983 г. в Казанлък. Втори син от общо осем деца в семейството на счетоводителка и военен лекар. Завършва Техникума по транспорт (днес Професионална гимназия), специалност „Електротехника на автомобилния транспорт“ в родния си град, а по-късно следва в Богословския факултет „Патриарх Юстиниан“ към Букурещкия университет. Бил е дякон на Русенския митрополит Неофит (днес Български патриарх). На 6 май 2014 г. в храм „Св. Георги“ в Русе е ръкоположен за свещеник от настоящия Русенски митрополит Наум (това е първото извършено от него ръкоположение след каноническия му избор). От 1 април о. Кирил служи в русенския храм „Всех светих“, а от 1 януари духовно обгрижва българската общност в Букурещ.

- Вие имате силна връзка с Румъния. Завършили сте Богословския факултет на университета в Букурещ. На какво Ви научи животът в Румъния?

- Благодарен съм на Бога, че ме отведе в Румъния. Едва ли бих могъл да изброя всичко, което научих тук. Давам си сметка, че при всяко едно гостуване тук все научавам по нещо ново. Поучавам се от външно „дребни“ неща, които споделям в „мрежата“. Едно важно нещо е ролята на домашното възпитание. Многократно при гостувания (за архиерейски богослужения) в Румъния с Русенския митрополит Наум той е изтъквал, че изключителното благоговение и привързаност на румънците към Бога и Църквата се дължи на домашното възпитание. Много често вярата е въпрос на елементарна обща култура, уважение, състрадание, благородност, използване на вежливи форми и т. н., т. е. ако искаш да бъдеш добър християнин – бъди човек.

4.953216374269 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (171 Votes)

Мариам СараджашвилиМариам Сараджишвили е родена и живее в Тбилиси. Висшето си образование получава в Санкт Петербург. Прозата на Мариам се публикува от години в почти всички големи православни сайтове в Русия, православни издателства публикуват нейни книги и включват нейни разкази в антологии. Сред най-известните ѝ книги, издание на Сретенския манастир, са сборниците с разкази Доля Евы, Знак свыше: современные были, Мелочи жизни, Рядом с вами и др.

- До неотдавна бяхте известна православна писателка в Русия, обичана от мнозина. Сега, както разбирам, вече нямате възможност да издавате книгите си в нашата страна, и това се дължи на антивоенната Ви позиция. Разкажете ми, как хората в Русия научиха за Вашето отношение към „Специалната военна операция“? И някой казвал ли Ви е директно, че не сте желан автор, защото открито пишете за позицията си?

- Никой не ми е казвал нищо открито. Още от първия ден си сложих аватар във Facebook и Вконтакте с надпис „Не на войната“. Всичко трябва да е открито, не трябва да се крием. Различни хора ми писаха, че не за всичко трябва да се пише във Facebook… Така разбрах, че темата за издаването на моите книги вече не е на дневен ред, и изобщо не съжалявам за това. Поне съм откровена за това, което мисля. Човек трябва да бъде себе си.

Много хора са разочаровани от мен. Писали са ми най-различни неща лично и в коментари: че съм фашист, шизофреник и т. н. Какво мога да кажа – ако „не на войната“ се е превърнало в проява на шизофрения или фашизъм…

4.980487804878 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (205 Votes)

Screenshot 2023 02 26 222052Предлагаме ви най-интересните откъси от интервюто с Дубненския митрополит Йоан (Ренето), глава на Архиепископията на православните църкви с руска традиция в Западна Европа, част от Руската православна църква (РПЦ) от 2019 г., което той даде за Радио „Свобода“ преди дни.

… Със съжаление трябва да призная, че тежестта на престъпленията ни подтиква да сравним тази руска война срещу Украйна с Втората световна война. Нападайки Украйна, Русия обрече украинското население на мъчителни страдания. Инфраструктурата на Украйна, малки села и големи градове като Мариупол са разрушени. Разкази на очевидци, ужасяващи снимки от Буча и други украински места говорят за зверствата на руската армия. Руската пропаганда отрича очевидното, но постоянно повтаря тезата за необходимостта от възраждане на „руския свят“. Русия обаче няма право да обявява суверенни държави за „руския свят“ и да им диктува волята си, само защото така иска. Това е недопустимо. Защото Украйна е украинският свят, Полша е полският свят и т. н. И тогава Русия прибягна до агресия, нападна Украйна, както някога Хитлер нападна Полша.

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики