Мобилно меню

4.7714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (105 Votes)

1233525 639731889435978 3673537003463552229 nРазговор с игумена на Кладнишкия манастир йеромонах Рафаил за монашеското му битие, за ролята на монаха и Църквата в живота на хората, за грижата за „най-малките“ и има ли място политиката в църковния живот.

Двери: Вие един от малцината български монаси, който заема публично категорични позиции по много обществени въпроси, които не винаги срещат еднозначна оценка. Съпричастен сте и към някои болезнени социални проблеми, за което като че се говори по-малко. Години наред провеждахте, така да ги наречем, катехизически занимания с децата от дома в Дрен. Оказвахте подкрепа и на родителите, които полагат усилия да се съберат със своите деца, настанени в социални институции. Защо беше спряна тази ваша дейност и какво предприехте вие в отговор?

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (40 Votes)

img 5456Църквата “Св. Висарион Смоленски”, която днес отбеляза 10 години освещаването си, е не само място за богослужения, но и духовно-просветен център на Смолян, това е домът на Младежкия център “Чисти сърца”. Преди осем години по инициатива и със съдействието на митрополит Антоний, тогава викарий на Пловдивския митрополит Николай, беше организиран Младежкият център “Чисти сърца”. През тези години дейността на центъра се разрастна и инициативите му вече са в областта на просветата, милосърдието, журналистиката, поклонническия туризъм и много други. Но през цялото време остава незименна най-важната му задача – християнското възпитание на децата и младежите от региона, изграждането у тях на мироглед, който да им помогне да запазят у себе си, където и да отидат, вярата в Бога, чистотата на сърцата и духовната връзка с родината, където са израснали.

Попитахме митрополит Антоний на какво според него се дължи успехът на проекта “Чисти сърца”, който той започна преди осем години.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (161 Votes)

messiniasxrisostomosВаше Високопреосвещенство,  благодарим ви, че приехте нашата молба да отговорите на няколко въпроса, свързани с най-голямото църковно събитие през последните векове – Светият и велик събор на Православната църква. Вие бяхте член на делегацията на Гръцката православна църква, а също така сте един от най-близките сътрудници на Атинския архиепископ Йероним ІІ, затова бихме искали да Ви помолим да споделите каква беше атмосферата на събора, какви трудностите имаше по време на дискусиите и лесно ли се постигаше консенсус?

- Благодаря на “Двери БГ” за честта, която ми оказа, като прави достояние на толкова много читатели в България моето смирено мнение.

На всеки събор от Апостолския до Светия и велик събор на Крит е имало разногласия, затова в Правословната църква съществува институцията на събора, за да могат в дух на братство и единство, осенени от благодатта на Светия Дух, да се взимат най-добрите решения за Църквата Божия. Съвсем естествено е на такъв голям форум да има разногласия, но всички изказвания бяха свободни, без натиск, всеки можеше да се изкаже, както намери за добре, по два и по три пъти.

По-продължителна дискусия се оформи при обсъждането на текста за Мисията на Православната църква. Основно диспутът беше между двамата богослови, митрополитите Навпактски Йеротей (Влахос) и Пергамски Йоан (Зизюлас). Но богословският спор между тях е дългогодишен и няма да завърши с края на събора (усмихва се).

4.3875 1 1 1 1 1 Rating 4.39 (160 Votes)

51c0180cebaab06aed99b71188eec312 LМитрополит Хризостом Месинийски е председател на каноническата и догматическата комисия при Св. Синод на Еладската православна църква и професор по Догматическо богословие в Богословския факултет на Атинския университет

- В безизходица ли е организацията на Светия и велик събор?

- Не смятам, че се намираме в безизходица, но истината е, че проблемите са сложни. Играят се лоши игри на надмощие – нещо, което не би трябвало да се случва, тъй като нещата са ясни още от двете последни събрания на предстоятелите на православните църкви и не смятам, че проблемите, които днес се споменават, са причина за отлагането на Светия и велик събор.

- Вярвате ли, че някой иска да командва играта в този момент?

- Да, вярвам, че някои искат да играят ролята на съорганизатори, затова и казвам, че става дума за игри на власт и да се размаха пръст на Вселенската патриаршия, казвайки: ти не си този, който имаш организаторската роля в този важен момент за свикването на Светия и велик събор.

4.64 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (175 Votes)

димитров

Интервю на Сегрей Чапнин с прот. д-р Добромир Димитров

- Какви тенденции, позитивни и негативни, определят според Вас живота на Православната църква днес - на местно енорийско и епархийско равнище, както и на междуцърквно?  

- Днес на местно равнище се наблюдава литургично възраждане и усилен светотайнствен живот, което е изцяло положително за Църквата, особено на Изток след падането комунистическия режим. Монашеските общности в някои поместни църкви също са в разцвет, което е предпоставка за богопросветен и образован епископат в бъдеще. Издава се многобройна богословска литература.

Негативните тенденции на местно равнище обаче са необразоваността на миряните (=лаоса) или клира, суеверията и липсата на катихеза (предкръщелна и мистагогийна). Това е наследието на схоластичното богословие, претендиращо да бъде исконно църковно предание. На епархийско равнище остава бездната между различните йерархични степени, особено между епископите и презвитерите. Такова е и отношението към миряните като непосветени и пренебрегването на тяхната роля и служене в Църквата.

 

И рече старецът...

Стреми се с всички сили да проникнеш със сърцето си дълбоко в църковните чтения и пения и да ги издълбаеш върху скрижалите на сърцето си.

Игумен Назарий
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.