Мобилно меню

3.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 3.71 (7 Votes)
В края на август във Варна бяха организирани протестни митинги във връзка с назначаването на областен управител от квотата на ДПС. Варнеският и Великопреславски митрополит Кирил разпространи обращение, в което изрази  недоволство от подмяната на политическия вот в града.  По-късно  митрополията бе замесена, без нейно съгласие, в организирания във Варна "Революционен комитет".  За това какво е отношението на Църквата към политката разговаряме с варненския свещеник прот. Василий Шаган.

О.  Василий, как обяснявате участието на Църквата в политическите протести, организирани от  крайни националисти във Варна?


О. Василий: Църквата не участва в организираните протести, Църквата единствено изрази своя протест от това, че във Варна се правеха опити да се подмени вота на избирателите - тъй като повечето варненски избиратели гласуваха за НДСВ, не е лоялно и не е честно да се правят опити да се слагат управници от каквато и да е била друга партия, в  конкретния случай от  ДПС.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
o.Ioan_Kukov_sm.jpgПротойерей Йоан (или Невен преди ръкоположението) Куков е председател на църковното настоятелство на новостроящия се  храм „Св. първомъченик и архидякон Стефан” в столичния Южен парк. Разговаряме с него за темповете, с които върви строежът, и за необходимостта от дарители за продължаването на боголюбивото дело.

4.32 1 1 1 1 1 Rating 4.32 (25 Votes)
Интервю с Ловчанския митрополит Гавриил за проблемите в Църквата, ролята на интернет и предстоящия  Църковно-народен събор.

- Ваше Високопреосвещенство, кои са най-важните въпроси и проблеми, които стоят днес пред Българската православна църква?

- Най-важният въпрос е за служението на хората, да може Църквата да им преподава благодатта на Св. Дух, защото това е първата църковна мисия: да могат хората духовно да израстват, да могат още тук, на земята, да намерят в своите души Царството небесно.

4.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (7 Votes)
Ioanikii2.jpgИнтернет с еднаква сила може да лекува, и да разпространява духовните язви, заяви Негово Вископреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий в интервю пред вестник "Стандарт".

4.9285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (14 Votes)
1DSC_0092.jpgАФ: “Всяка душа да се подчинява на върховните власти, защото няма власт, която да не е от Бога” (Рим. 13:1) Но в Русия властта най-често е корумпирана и взима антинародни решения. Няма ли тук противоречие и защо Бог го допуска? Длъжен ли е православният християнин да търпи “лошата власт” ?

Алексий II: Бог не е творец на злото. Но може да допусне да се случи това, за което човек настойчиво моли и очаква от Него. И тогава, достигайки до желаната цел, грешният човек разбира, че жадуваното се е обърнало в жестоко наказание или изпитание за неговата вяра. Например, както често оптимизмът на революцията и промените, които тя носи, са се превръщали във вакханалия на терора.

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит