Мобилно меню

4.88 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (25 Votes)
Holy_Cross_Maryland.jpg
В една ранна привечер на 1993 г. Кал Орън си пробивал път със своя автомобил през планините Санта Круз в Калифорния, заедно със съпругата си, своя брат и три уморени деца, след излет в гората. Когато колата им наближила град Бен Ломонд – разказва г-н Орън – брат му посочил към една църква близо до пътя и казал: „Бях вътре – там е наистина неподправено”.
 
Г-н Орън решил да спре и, докато децата останали в автомобила, възрастните предпазливо тръгнали към храма „Св. Петър и Павел” на Антиохийската православна църква. Презвитерианец в течение на целия си живот, г-н Орън на практика не знаел нищо нито антиохийците, нито за Православната църква като цяло. Града Бен Ломонд той винаги асоциирал с хипитата, геодезичните куполи и полетата с марихуана.

4.1904761904762 1 1 1 1 1 Rating 4.19 (21 Votes)
1_72.jpgСветското име на монахиня Мария е Екатерина Василевна Гурко. Тя е внучка на легендарния руски генерал Йосиф Владимирович Гурко и както всичките му потомци живее в чужбина. След дълги житейски перипетии приема монашески обет към Московската патриаршия. Внучката на героя, обърнал Руско-турската война, прилича много повече на дядо си, отколкото на своя баща Василий, втория от тримата синове на генерала. Това проличава веднага, макар на летище София лицето й да е скрито от огромния букет, с който я посреща малката Юлия Пискулийска, праправнучка на българския опълченец Григор Доломов. Баба й, журналистката Юлия Пискулийска, отдавна замисля подобна среща с българското опълчение и най-сетне, като председател на фондация МОСТ, успява да я осъществи. Екатерина Василевна като типичен представител на рода Ромейко-Гурко не е човек, който скрива симпатиите и изненадите си. В колата реагира спонтанно. "Но споменът за тази война е навсякъде", възкликва тя пред редящите се живи свидетелства: Орлов мост (някогашното Орханийско шосе), където са посрещали дядо й, паметникът "Цар Освободител", името на централния булевард - "Руски". Още преди да се настани в хотела, дава първото си интервю за екипа на в. "Стандарт".  

4.7714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (35 Votes)
Краставица1 юли 2009 г. е светла дата в европейската история. На този ден възтържествува здравият разум. По магазините и сергиите на Европейския съюз отново се появиха криви краставици, наравномерно пигментирали ябълки и разнокалибрен лук. Преди това Европейската комисия предписа на 26 хранителни продукта (плодове и зеленчуци) как трябва да изглеждат, миришат и точно колко им е позволено да тежат.

В крайна сметка от Комисията се съобразиха с простите факти и с масовите протести на фермерите: калиброването на всичко и всеки не е върховно благо, глупаво е да законодателстваме над биологични процеси, които и без това протичат в различна климатична среда, еднакви не означава по-вкусни (дори обратното), неморално е да се изхвърля годна за употреба храна, която не отговаря на директива за външен вид и т.н. и т.н.

4.4423076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.44 (52 Votes)
1_65.jpgВинаги съм смятал, че астрологията, ясновидството, контактьорството и всички нови езотерични учения, както и никнещите ежедневно пред очите ни „духовни” феномени са изключително вредни за психическото здраве на хората и им нанасят както душевни травми, така и финансови загуби. Но това не е всичко.

Поводът за тези мои мисли е една публикация в национален вестник  от 17-23 октомври тази година, озаглавена „Не кръщавайте децата на баби и дядовци”. В нея известната астроложка Алена (Светлана Тилкова)  ни дава следните умопомрачителни съвети: „Не е редно децата да се кръщават на баби и дядовци. Не е правило, ако са родени на ден, свързан с църковен празник и име, да се наричат на него, особено ако в рода има дядовци и баби с това име или починали хора, които са го носили. Приемам тази българска традиция за неправилна, защото така новороденият човек се товари с трудности”. 

Неслучайно цитирам този пасаж. Тук виждаме как някаква си учила-недоучила шарлатанка се опитва да измени изконни български традиции, защото, видите ли, от тях се отежнявала кармата на новороденото и бъдещото му прераждане. Що за недомислици и глупости! В православна България все още се говори за езическата теория на превъплъщението на душите заедно с всички подобни щуротии. Но за госпожа Алена това е върхът на знанието и на пророчеството. Тя вече има наглостта да променя традициите ни, защото при нея се стичал за съвети световният политически елит. В предишната си статия разгледах умствения багаж на този елит. Сега нека видим колко струват и неговите духовни наставници.

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (24 Votes)
book.jpg"Съгласие за продаване на книги, отричани от Църквата, не е давал нито епископ Антоний, нито отец Станимир Минков, както е посочено в цитираната публикация". Това потвърдиха самите духовници, запитани, дали отговаря на истината посоченият факт.

„Църквата отрича врачките и гадателите. Независимо, че леля Ванга е популярна в цяла България, защото много хора за прибягвали до нейните услуги, със знанието на никой свещеник не биха се продавали книгите й в никой храм, посочи епископ Антоний. Църквата учи, че ние трябва да водим хората не към себе си, а към Бога, затова е неприемливо да се поощрява това дело, да се допуска подобна литература, издигайки възможностите на човека над Божиите, да се възхваляват личните качества на човека вместо величието на Твореца. Дарбите, които Бог дава на всеки един човек, са за прослава на Божието всемогъщество. Свещениците в Смолянско имат съзнание и дълг за принадлежност към Православната църква, за правилното духовно обгрижване на хората в традициите и духа на светата Православна църква", подчерта епископът, който още днес направи проверка в книжарницата на Пампоровската църква и отстрани посочената литература. Негово Преосвещенство благодари на загрижения читател на "Двери", който информира за тази нередност.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж