Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

RilaЕдва около тридесет души са посетили Рилския манастир във вчерашния празничен ден, са казали за БНР-Хоризонт служители от община Рила. На Цветница монасите са служили в храма при пълно спазване на ограниченията заради пандемията.

От полицията обявиха, че се създава организация по охраната на района около св. обител за Великденските празници.

Службите и в Рилския манастир, и в храмовете в района стават при пълно спазване на ограниченията заради епидемията от коронавируса, съобщи говорителят на общината Марияна Костова, чийто съпруг е свещеник.

4.8506493506494 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (154 Votes)

92868594 10158232889707208 1937124280215011328 nЦърквата е определила на празника Вход Господен в Йерусалим да чуем разказа за събитието на св. ев. Йоан 12:1-18. Прочетете го спокойно и ще видите, че в него не се усеща празничност, веселие, триумф. В него се разказва за завист, желание за смърт, предателство и неразбиране. Иисус Христос идва да спаси падналото човечество, краят на земния Му път е близо, но дори и най-близките Му хора са толкова далече от Него.

Христос влиза в Йерусалим. Учениците и последователите Му очакват от Него да се разкрие като победител: над ненавистните римляни, над опониращите Му и мразещи Го до смърт първосвещеници и фарисеи. Народът иска Той да стане цар и да се възстанови желаното от тях Юдейско царство. Първосвещениците и фарисеите искат Месия да е един от тях, от техните среди, и да потвърди всичко, което те правят и проповядват, да затвърди тяхната власт над народа.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (150 Votes)

46- Отче Ангеле, моля да коментирате очакванията на голяма част от нашето общество за по-решителни мерки на Св. Синод в навечерието на двата светли празника – Цветница и Великден. Хората непрестанно изразяват безпокойството си да не би събирането на десетки богомолци в църквите да разнесе повече ужасната зараза с COVID-19?

- Не дай Боже църквата да се окаже източник на зараза! Мисля, че съвсем ясно беше казано (аз мога да говоря от името на Софийска епархия) от Софийския митрополит и Български патриарх Неофит хората да си останат вкъщи! Няма нищо страшно, че в този наистина най-светъл празник за православния християнин той ще може да се помоли в тази интимност, която може да получи в дома си! Аз разбирам и другите вярващи хора, защото за християните животът започва и свършва с Пасха, т. е. ние изживяваме една постоянна Пасха и това е стремежът на всеки един от нас! В превод Пасха означава точно това Преминаване: ние се стремим да преминаваме в по-високо духовно постижение! Но… ето сега, при всички тези трагедии, които се разиграха по света, тази Пасха ще бъде по-различна. Бих казал, че в известна степен това ще ни усмири. Защото аз си спомням Великден през различните години. Имаше постоянни, нескончаеми опашки пред големите супермаркети. Стана така, че най-важното за този празник е не духовното преминаване, а материалната радост, която изпитваме. Боядисването на яйцата, покупките, пищната трапеза, на която трябва да ѝ се насладим… Особено за онези, които са преминали през поста на Четиридесетницата. Сега това няма да го има! Сега може би празникът ще се състои точно в своята духовност. Лошото е, че именно трагедията ни застави да откриваме духовността си!

4.747870528109 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (587 Votes)

bor gavriil

Няколко highlights от изявлението на Ловчанския митрополит Гавриил:

1. Хората, които спазват ограничителните мерки и се въздържат от посещение на богослужение, НЕ СА църковно вярващи.

2. Църковно вярващи са тези, които въпреки ограничителните мерки и препоръките на своите архиереи посещават богослуженията. НО! За щастие, църковно вярващите хора са малко. Това е чудесна новина, защото няма за какво да се притесняваме.

3. Хубавите новини не свършват дотук. На Великденската служба истинските богомолци обикновено са малцина. Вярващите, които са наясно с богослужението на този празник, за наша радост са съвсем малко и само те остават до края на службата. Другите идват само за обикалянето на храма отвън и после се прибират.

4. Отказът да се раздава върба и да се „минава под масата“ е невероятна жертва от страна на Св. Синод. Не е ясно какво точно се жертва.

4.9252336448598 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (107 Votes)

760 oОтношението към коронавируса и към Евхаристията по време на пандемията стана причина за нова „културна война“ в православието. Вярващите във вируса или в това, че Евхаристията го убива, се разделиха един срещу друг в окопи и се стрелят. Признавам, че аз също заседнах в един такъв окоп, а може би дори го изкопах сам преди това.

Както и да е, определено нямаме нужда да продължаваме да играем на тази културна войничка. Защото вирусът ще продължи да отнема здравето и живота и от двете страни.

Следвайки Болотов, трябва да признаем, че всяка гледна точка към Евхаристията и вируса е теологумен (частно богословско мнение, бел. ред.) и не може да бъде налаган на другата страна (да се изказваш, разбира се, може). И да чакаме вселенски събор, който би могъл да приеме окончателно и авторитетно решение по този въпрос (това е утопия, но друг изход няма).

* Източник: facebook страница на автора, анонс на доклад, изнесен на международен онлайн-семинар „Религиозните общности и Църквата в условията на пандемията“.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст