Мобилно меню

4.7857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (14 Votes)

vsi bg svetii sv Sedmochislenici sfДнес е втората неделя след Петдесетница. От 1954 г. Българската православна църква - Българска патриаршия всяка година в този неделен ден отбелязва паметта на всички светци, просияли на българската земя. В техния тропар се молим така:

Светии, просияли изсред българите, като почитаме вашия достоен събор и празнуваме светата ви памет, усърдно ви молим: молете Господ за всички, а най-вече за сънародниците, за да се запази българската земя от всякакви беди, а народът да се утвърди навеки в православната вяра, та благочестиво да живеем мирен живот и заедно с вас да достигнем вечното отечество в блаженото царство на Христос Бог!

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (36 Votes)

6 nАз не си тръгнах. Изобщо не се смятам за по-добър от тези мои приятели, които го направиха. Нито пък мисля, че обичам страната си повече от тях. Дори имах достатъчно (справедливи) поводи не просто да взема самолета, но и преди това да изтръскам праха от обувките си... Да хвърля камък зад гърба си. Но останах... Може би защото съм сантиментален и неприспособим... Може би защото съм горделив и не ми се иска да позволя на никого без бой да ме изгони от собствения ми дом. Както и да е. Във всеки случай една от причините е, че вярвах, че нещо тук ще се промени... С всеки ден, с всеки нов вестник, с всеки сутрешен блок по телевизията тази моя надежда намалява. Тя е дотолкова атакувана, че понякога ми се струва, че съм останал, за да умра красиво вкъщи, вместо да живея някъде далеч.

Някои казват, че комунизмът си бил отишъл. Децата дори не знаят кой беше Тодор Живков. Но това е само привидно. Сигурно си е отишъл административно... или организационно... или икономически. Но нито едно от тия неща не беше страшно само по себе си. Страшен беше духът му, който обезличава човека, отнемайки му всичко, което го приближава до неговия Творец. Този дух остана... заедно с всички нас, които не заминахме. Може би ние точно затова сме тук, за да се борим с него. Останаха и голяма част от носителите на този дух... все същата стара "художествено-творческа и академична интелигенция". Жреците на българското обездушаване, специалистите по всяка една тема... Те винаги са тук. Дебнат зад камерите, надничат иззад всяка отворена интернет-страница - стоящи на пост ехидни „мъдреци“, които пазят да не би до някого да достигне дума за Христос.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

Penkiovtsi„Всички говорят за природата на България, за това каква гордост е тя. Истината е, че и други страни имат красива природа, но това, което България притежава – средновековните църкви и манастири, е уникално и не съм го виждал никъде другаде. Това е истинската съкровищница на страната”, казва фотографът Джеймс Краучман, докато разглеждаме снимки на местата, които е посетил.

„М-а-л-о-м-а-л-о-в-о“, повтаря той отчетливо име на село - сякаш е българин, запознаващ чужденец със селото, недалеч от което се намира забравен манастир.

30-годишният Джеймс живее у нас, пътува, проучва и снима историята и традициите на Северозападна България. Англичанинът, благодарение на собствената си любознателност, преоткрива средновековни манастири и църкви места.

„Нека се фокусираме върху Годеч, Драгоман и Трън, за мен този район е вълшебен”, казва Джеймс. „Тази местност е била сравнително благоденстваща по време на Отоманската империя и хората тук са можели да строят църкви и да създават изумителни стенописи”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

lr.ruВизитата на руския президент Владимир Путин в Италия и срещата му с папа Франциск във Ватикана са водеща тема за италианските издания.

Италианският в. "Фолио" посочва, че по време на срещата на папа Франциск с Путин няма да е достатъчно папата да се представя за защитник на християните. Католиците от Киев искат от папата силен жест спрямо Путин във връзка с украинската криза, допълва изданието. Вашингтон е притеснен от визитата на Путин в Италия и се опасява, че Рим може да прекъсне фронта на западните санкции срещу Русия, посочва в. "Стампа".

Притиснатият в ъгъла от Барак Обама Путин идва в Италия, но това не е повод за притеснение за италианския премиер Матео Ренци, защото Западът е поверил на Италия ролята на мост между "цар Путин" и Европа, посочва в. "Република". На срещата на върха на Г-7 в Елмау Ренци обяснил на колегите си, че Италия не може да скъса връзките с Русия, защото има прекалено много икономически интереси там, допълва вестникът.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

367Галъп интернешънъл публикува данни за пресечната точка на религията и суеверията в различните страни. Оказва се, че България се различава от страните в Източна Европа и е по-близо до стойностите, които се наблюдават в Западна Европа.

Малко над половината (52%) от българите, заявяват, че са религиозни, срещу 36% които казват, че не са. Убедените атеисти пък за сметка на това са само 3%, а 8% нямат отговор. Като цяло околните страни показват по-висока заявена религиозност.

За сравнение – в Румъния, където в момента има ренесанс на православното християнство, 77% от хората се определят като религиозни, срещу 16% нерелигиозни, само 1% са убедените атеисти и 6% не могат да отговорят.

В Гърция за религиозни се определят 71%, срещу 15% нерелгиозни, 6% атеисти и 8%, които нямат отговор на този въпрос. В Сърбия 72% са религиозните хора, срещу 18% нерелигиозни, 3 на сто са атеистите и 7% без отговор.

В Турция 79% са религиозните, 13% нерелигиозни, 2% са атеистите и 6% са хората без отговор на въпроса за религиозността.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики