Мобилно меню

4.2727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (33 Votes)

216На всяка служба дяконът произнася ектения с молитва за мирен живот. До неотдавна изглеждаше очевидно, че с този традиционен призив към молитва за мир са съгласни всички членове на Църквата. Но тези дни официалният говорител на Патриаршията разкри за какво всъщност тайно се моли нашият Патриарх: за скорошно начало на войната.

Прот. Всеволод Чаплин: „Ако обществото живее в условия на относителен мир, спокойствие, задоволеност няколко десетилетия – две, три, – то може да оцелее в условията на секуларизма. Дълъг мир няма. Мирът сега, слава Богу, също няма да бъде дълъг. Защо казвам „слава Богу“? Общество, в което има твърде много задоволен, спокоен, безпроблемен и комфортен живот, е изоставено от Бога. Такова общество не живее дълго. Сам Бог се намесва в историята и изпраща страдания, които в този случай ще бъдат полезни, ще позволят да се опомнят тези, които са свикнали да живеят тихо, спокойно и комфортно. Ще се наложи да поживеят различно“.

3.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.33 (24 Votes)

2. Снимки-page-002Няколко дни след като хорът при столичния храм „Покров Богородичен” се завърна от участието си във фестивала за православна музика „Св. Богородица – Достойно ест” в гр. Поморие, разговаряме с Димитър Емилов Стоянов, диригент на хора, за представянето на фестивала, за трудностите, с които се сблъскват църковните хорове у нас, за подкрепата на енорията при храма, както и за това, че да си част от един църковен хор в днешно време в страната ни е преди всичко призвание. 

Като начало започваме с въпрос за самия фестивал и представянето на хора при столичния храм, защото може би подготовката за това участие е отнела доста време и усилия. Димитър потвърждава, че месеци наред преди началото на фестивала певците са репетирали усилено. Това е било третото им участие на този фестивал. Тази година, за разлика от предишните, им направило впечатление, че участниците трябвало сами да организират настаняването си там и пр. Но пък, от друга страна, Димитър определя тазгодишното представяне на хора при храм „Покров Богородичен” като едно от най-силните им. Всички изпитали удовлетворение от работата си, защото на сегашното издание на фестивала комисията отличила хора с диплом за добър ансамбъл и стилно пеене. Това според него означава, че следват правилната посока на интерпретация на църковната музика. Отличието е показателно и за високото професионално ниво на състава, което е резултат от дългогодишната работа на певците, тяхното огромно желание и любов към църковната музика.

Освен това признанието е резултат от сплотеността на участниците в този хор. Споменавайки сплотеността, Димитър добавя, че хористите помежду си са преди всичко приятели. И това никак не е учудващото, тъй като повечето от тях са младежи. Има, разбира се, и по-възрастни, което допринася за това да има дух на приемственост в хора. Димитър споделя, че преди години самият той бил доведен в хора при храм „Покров Богородичен” от проф. Мирослав Попсавов, с когото се запознал и при когото впоследствие започнал да учи хорово дирижиране. Професорът го поканил на първа репетиция с църковния хор, след като случайно с Митко се заговорили за църковна музика, малко по-късно го направил помощник-диригент.

4.9024390243902 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (41 Votes)

indexТова е рецептата за щастие, която ни предлага Министерството на образованието, че и на науката. Следвайте я тая рецепта! Това е модерно, това е готино (ако сте старомодни) или яко (cool), ако сте по-съвременни. Това се насърчава от програми и от комисари, и от емисари, че и някой грант може да ви падне.

Браво на министъра! Щото той е професор по социология. И явно много ги разбира тези работи. Така социумът (обществото демек) става сплотен и безпроблемен. Няма да се замислят за всекидневието си, за опропастената ни държава, за изтичането не, ами за отсичането на най-добрата част от народа ни в чужбина, ще лайкват (to like) политиците и ще ги избират мажоритарно 100%. Така избирателите, тоя лош български генетичен материал, няма да се трепят по махали и рейсове, ще бъдат щастливи, следвайки зададените презокеански принципи: „бъди щастлив, бъди себе си!“ (be happy, be you!).

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

DSC 0572 resБог непрестанно ни милва със знайни и незнайни за нас благодеяния. Дава ни добра мисъл, учи ни как да се молим, за да я изпълним, а накрая и Сам ни спомага, за да се осъществи тя. Псалмопевецът го казва с по-малко думи, по-красиво и по-ясно: „Увенчава те с милост и щедрости, насища с блага твоето желание“ (Пс. 102:4-5).

Такава милост Бог показа и към нашата малка община „Св. патриарх Евтимий Търновски“ в Париж, като ни даде да се поклоним пред неговата св. Плащаница изложена в Торино, а преди това да отидем и да погостуваме на българската православна църковна община „Св. Амвросий Медиолански“ в Милано. Както е казано: благодат връз благодат (Йоан 1:16). С този кратък разказ желаем да споделим тези наши радости.

Къде трудно, къде лесно се подготвихме за пътуването. Преминавайки през Алпите, се любуваме на красотата на Божието творение. Впечатлява човешкият гений, изградил чудни съоръжения, за да покори планината.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (40 Votes)

1233441 680979482005907 5826818675702648975 nРазговор с Никола Антонов, ръководител на формация за източноцърковна музика "Трисагион", след участието в Международния фестивал за православна музика "Св. Богородица - Достойно есть" в Поморие.

- Какво  означава за една музикална формация участието във фестивал като този в Поморие, например?

- Такъв голям музикален форум със силно международно участие е предизвикателство за всеки състав. Така беше и с нас, още повече че за първи път участваме с нашата формация на събитие от такъв ранг. Предизвикателството е двойно и поради соловия, камерен характер на музиката, която представяме. Да представяш индивидуално музика в компанията на големи състави, многогласни хорове от професионалисти като участниците на фестивала в Поморие беше изпитание за нас. Радваме се, че успяхме да представим източноцърковната музика на добро ниво и в този формат, защото това е споделяне на друг опит. Важно беше да покажем преди всичко специфичния характер и особен начин на звучене на монодията в контекста на славяно-византийската вековна литургична практика. Това е музика, която буквално извира пряко от молитвения опит на Православната църква, тя е дълбоко вкоренена и може да бъде показана, само ако се запази връзката с този корен. Тук не говорим изобщо за певческото предизвикателство, което е винаги огромно при изпълнение на монодийни песнопения.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен