Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

св.-апп.-Петр-и-ПавелОт празниците, посветени на Христовите апостоли, най-голям и значим е този на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Макар и еднакви по народностен произход и верска принадлежност, те са различни по образование, култура, обществен статус и начин на мисионерска дейност.

Петър е рибар, предан на отеческата вяра, очакващ изпълнение на пророческите предсказания за Месия, Когото след като открил последвал с голяма ревност, отркъл се от Него по време на съдебния процес, разкаял се по-късно и тръгнал да проповядва за Него сред израилтяните по света и в Рим, където днес е гробът му, осъден на смърт, получава мъченическия си венец.

Павел, с университетско езическо образование и солидна богословска школовка при Гамалиил в Йерусалим, ревностен изпълнител на строгата политика на юдейската духовна власт, жесток гонител на християните в Юдея и околните страни, по-късно, скъсал с юдеизма и, открил Месия в лицето на Иисуса от Назарет галилейски, неуморно възвестявал евангелското учение в Мала Aзия, Балканския полуостров и другаде, основавайки християнски общини. Когато се убедил, че еврейската диаспора не е податлива към евангелската му проповед, той я отправил към езичниците (Деян. 18: 6) и по този начин превърнал християнството от затворена юдейска секта в универсална религия, която, въпреки смъртните гонения през първите три века против нея, разколите, сектите и ересите по-късно, а в най-ново време, философски течения, политико-атеистични идеологии и кървави погроми, портите адови неможаха да ѝ надделеят (Мат. 16: 18).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

66677Навършва се на 27 юни една година от кончината на иконом Стоян Стоянов от град Добрич. „Добър свещеник“ е най-малкото, което може да се каже за него. Добър архиерейски наместник беше също, макар че кой знае защо преди няколко години тогавашното епархийско началство го смени с един неудачен архимандрит (дето сетне трябваше да го гонят!). Но о. Стоян беше преди всичко добър пастир. И това му лежеше винаги на сърцето. И от този дълг (не длъжност!) никой не можеше да го освободи, нито и дръзна.

Помня го от ученическите му години в семинарията в Черепиш – един от плеадата „жегларци“. Сетне дойде студент в Духовната академия в София. Вече свещеник, той беше усърден и като студент. Но имаше някакво физическо страдание и се измъчваше от болки, а не намираше лек. Преди 10-ина години той ми припомни, че съм го посъветвал: „Ти вече си свещеник, не ти е наложително точно сега да вземеш диплома за висше богословско образование. Иди се лекувай и когато се пооправиш, ела да продължиш.“ Дали по моя съвет или по лекарска препоръка, той прекъсна обучението си във втори курс на академията. После беше се излекувал донякъде, само че повече не се върна да завърши следването си. Но не остана учен-недоучен!

4.78125 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (32 Votes)

Imag6Интервю с Ловчанския митрополит Гавриил за отношението на Църквата към гей-парада, еднополовите бракове и възпитанието на децата и младежите у нас

- Ваше Високопреосвещенство, посланици на 18 държави подкрепиха с декларация тазгодишния София Прайд на 27 юни, в която се настоява да се отстоява и у нас "принципът за еднакво отношение към лесбийки, гейове, бисексуални, трансполови и интерсексуални хора е важна черта на всяко толерантно и самоуважаващо се общество". Този документ би могъл да се разчете и като зов за промяна в отношението на Светия Синод на БПЦ към подобни манифестации, който още през 2012 г. нарече парада "безнравствена проява"?

- Като християни каквато и да е промяна в отношението ни към подобни шествия е немислима. Защото няма как да променим казаното от Христос и апостолите за един много по-тежък от естествените грехове грях, за едно извращение на човешката природа, каквото е това, за което говорим. В случая, можем само да съжаляваме, че тези посланици, които иначе са от страни, от които ние би трябвало да вземаме пример, подкрепят такова сборище. Такава е истината и аз не мога да не я кажа открито, защото иначе не бих бил православен епископ...

4.6428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (42 Votes)

https://dveri.bg/images- Отец Шаган, задава се гей-парад, който този път като че ли не предизвиква някакво сериозно обществено напрежение, няма реакции срещу него дори на Църквата. Уморена ли е тя от тази съпротива?

- Едва ли мога да кажа, че Църквата се държи като в пословицата "всяко чудо за три дни", защото това чудо не е за три дни. Самaта настойчивост за това неистово парадиране на тези т. нар. „ценности“ явно има сериозна цел и ние виждаме, че гей-културата се пропагандира все повече и повече. Гей-парадът е едно от най-безобидните неща, които ние виждаме.

- Кои са по-сериозните неща?

- Най-сериозните неща са приемането на резолюции, на парламентрни решения, на закони в европейските държави, включително у нас.

- Питам ви за реакция, защото сме свикнали други години Варненската и великопреславска митрополия да бъде по-активна, тя самостоятелно е излизала с позиция срещу провеждането на парада?

- Тази активност продължава, но не трябва да се очаква, че позицията на Църквата трябва да е "фобска" – че ние трябва да ги забраним, задължително трябва да ги заплюем, да ги замеряме с камъни. Църквата проповядва любовта към човеците, затова в себе си не можем да носим омраза към когото и да е било. Самото понятие толерантност е тръгнало от медицински термин - означава отхвърляне от организма на чуждо тяло. Църквата винаги толерира родното за човека, не чуждото за човешката природа. Чуждото в даденият случай е грехът, независимо какъв е той - дали е хомосексуализъм, прелюбодейство, кражба, лъжа, страст или похот. Църквата определя греха като нещо, което разгражда човешката природа, отклонява човека от истинския път, пречупва вектора на човешкия живот в друга посока, което вече не води към правилния изход. Ако въобще можем да говорим в това студио за правилен изход, защото в днешно време имам чувството, че трябва да внимаваш за всяка дума – за правилно и неправилно, за нормално и ненормално. Можеш да бъдеш осъден за дискриминация, дори когато искаш свободно да изповядваш свободно своите религиозни и нравствени ценности.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

1435074155Преди около месец на матурата по български език и литература за 12-ти клас се появиха два текста, пропагандиращи йога. Те предизвикаха голям дебат в обществото. Много родители бяха възмутени и стартираха подписка. Светият Синод също реагира, че когато се заговори за Вероучение, се изтъква светският характер на българското училище, но за източните учения явно това не важи. В тая държава двойни стандарти колкото искаш. Тогава експерти на образователното ведомство се оправдаха, че текстовете за йога били подбрани случайно, че не са подозирали, че това ще предизвика скандал и че повече така няма да правят. Сега, месец по-късно, на теста за външно оценяване по английски език отново се появи текст за... йога. Ето един цитат от него: „Йога на смеха е поредица от упражнения, които те учат да се смееш без причина. Няма нужда да имаш чувство за хумор или да разбираш смешните шеги. Ти трябва просто да се смееш.”

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Когато човек се моли, той се държи към Бога като към приятел – разговаря, доверява се, изразява желания; и чрез това става едно със Самия наш Създател.

Св. Симеон Солунски