Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

Когато група „интелектуалци и общественици” взимат публична позиция и заедно по делата на БПЦ, мене това много ме радва, не само ми е симпатично, ами понякога и се обнадеждавам, изпитвам дори възторг. Това е част от нашата традиция, от нашето духовно и църковно възраждане, от някои общи подвизи на клир и общество, като в случая със спасяването на българските евреи например. Така, като обикновен мирянин – нито клирик, нито общественик или интелектуалец, аз някак си се чувствам част от едно общо дело... Така църковният народ излезе да подкрепи подобни групи от „общественици и интелектуалци” покрай протестите срещу архонтските афери, срещу хиротониите на някои масонстващи „православни” архимандрити, срещу подмяната на църковния вот в скорошни избори за митрополити. Дори може да се каже, че в известен смисъл първо се надигна църковният народ, а обществениците и интелектуалците го подкрепиха, като народът спокойно възприе това – те не само да се присъединят, но и да дадат лице на протеста и битката му.

Когато видя и се заслушам обаче как „каре професори”, „тройка асистенти” с гарнитура от по някой друг историк, обикновено философи, културолози, политолози и социолози, се съберат и започнат да каканижат рецепти за оздравяването на Църквата, да разсъждават кое как я е повредило и как повредата да се превъзмогне, сякаш Църквата е някакъв фин швейцарски часовников механизъм или лесно късаща се дантела, дето без техните филигранни и заедно с това титанични усилия би отишла по дяволите, изпитвам други чувства.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

666789Врачанският епархийски хор се представи блестящо на завършилата в германския град Магдебург "попска евровизия". Като единствен представител от България на Европейските хорови игри и Гран при на нациите хор “Св. Софроний Врачански” (с ръководител Траянополски епископ Киприян, викария на Врачанския митрополит - б. р.) завоюва един сребърен и един бронзов медал в конкуренция с певчески състави от 58 страни.

В първата част свещеническият хор от Враца изпълни три песнопения от различни епохи и спечели третото място. В Гран при на нациите хористите грабнаха сърцата на журито и на публиката с български фолклор в неравноделни тактове. На сцената в Магдебург те изпълниха “Каква мома видях, мамо” на Емануил Манолов и “Изгряло е ясно слънце” на Петко Стайнов.

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (30 Votes)

default-1smmСлед краха на комунистическите режими мнозина заговориха за "светове" с религиозна окраска. Такива "светове" обаче не винаги се създават. Например, протестантският свят включва толкова различни църкви, че едва ли можем да говорим за единна социокултурна среда. Същото може да се каже и за исляма, а що се отнася до съществуването на католически или православен свят - въпросът остава отворен. Съществуват много обстоятелства, които пречат да се нарисува картината по религиозен признак. Да вземем, например, православните от Югоизточна Европа и да ги сравним първо с руските православни, а второ да погледнем вътрешнобалканските различия.

Ако православието в Югоизточна Европа е попило в себе си достатъчно силната традиция на противопоставяне с исляма, то руското православие, вземайки предвид относителната търпимост на Златната орда, проявява тази черта значително по-слабо. Затова пък в руското православие са по-забележими антизападните и антилибералните течения, което се е проявило по времето на славянофилите и панславистите през 19 век и се проявява днес, в настоящата позиция на Руската православна църква, която не признава част от човешките права. Тук своята дума казва и имперското наследство, т. е. ролята на руската църква в изграждането на силна, но вътрешно доста нееднородна държава, която в по-голяма степен се е нуждаела от обединяваща идеология, отколкото държавите на Балканите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

3По случай 25-годишнината от създаването на хора за църковни песнопения "Иван Попвасилев" в гр. Смолян диригентката Златка Маргаритова, музикален специалист, организира поклонническо пътуване до три манастира. Това се оказа добър начин хористите да отбележат годишнината и да се поклонят в три свети обители с древна история.

Първият манастир, който се намира до с. Златна ливада, на 15 км. от гр. Чирпан, се смята за една от най-древните в Европа и носи името на св. Атанасий Велики, Александрийски архиепископ. Това е действащ девически манастир, построен в близост до древен път: Константинопол- Сердика. Според някои исторически сведения св. Атанасий основал манастира, когато пребивавал в българските земи във връзка със Сердикийския събор (343 г.).

Мястото, където е създаден манастирът, е не само кръстопътно. То се намира в подножието на важна крепост, чиито останки се виждат и днес над св. обител край река Марица. Недалеч от манастира в скалата са издълбани пещери, обитавани в древност от подвижници. В св. обител се пази египетската икона на св. Атанасий, подарена през 2003 г. от Александрийския патриарх Петър VІІ, който посещава манастира една година преди трагичната си смърт. Сред реликвите на св. обител е и копие на Реймското евангелие. Манастирът е разрушаван и съграждан отново. По време на комунизма първоначално обителта е превърната в обор, но по-късно е възстановена като монашеска обител. През 80-те години, по идея на Людмила Живкова, е издигната новата голяма сграда (до старата). В обширния двор се отглеждат редки видове дървета, както и екзотични декоративни храсти.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

На жълтомедийния хоризонт се пръкна ново сайтче, лакомо за внимание и придобиване на популярност. Веднага започна да си търси публика и реши да се пробва, като пусне скандал с някой от «по-висшите» в Църквата. Схемата е известна: омаскарява се някой духовник колкото може по-долнопробно и работата е свършена. Почва се броенето на посещенията и доволното потриване на дребнодушните ръчички. А че написаното смесва името на един човек със снимка и действие на съвсем друг човек – голяма работа… Манипулацията да тече, хората са прости и няма да се усетят.

За какво конкретно става дума ли? За опит да се опетни името на Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, и да се обвини... във връзки с мафията (!?) чрез смесването на неговото име с компроматна снимка на съвсем друг човек - скандално известния архимандрит Харалампи. Т. нар. «редактори» разчитат, че публиката няма как да познава всички духовници в БПЦ. Това явно е достатъчно, за да може две личности манипулативно да се смесят в една и издънките на известния с връзките си с ъндърграунда Харалампи да бъдат приписани на епископ Григорий. Вижте сами:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб