Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

boВарненска и Великопреславска света митрополия организира от 7 до 13 септември в град Варна „Седмица на православната книга”. Проявата се организира със съдействието на Община Варна и е традиционно събитие в църковния живот на града. Тази година събитието ще се проведе за седемнадесети път. В програмата на „Седмицата” са включени срещи на автори, издатели и читатели на православна литература, както и дискусии, конференции и семинари по актуални църковни въпроси. Досега в „Седмица на православна книга” са участвали автори и издатели от Гърция, Русия, Сърбия, Черна Гора, Румъния и Украйна. Основната тема на проявата тази година е „Мисията на Църквата за спасението на човека”. По темата Радио „Фокус” – Варна разговаря с Борислав Аврамов, отговарящ за мисионерската дейност и работа с младежта във Варненската и Великопреславска митрополия:

- Г-н Аврамов, Седмица на православната книга ще се проведе за поредна година във Варна. Нека припомним на слушателите на Радио „Фокус”, каква е идеята на този форум?

- Това е традиционна проява за живота на Варна и нашата цел, от самото начало е да съберем в града автори, издатели и читатели на среща и разговор около съвременните актуални въпроси в църковния живот и в живота на нашето общество. Избираме актуални заглавия от целият свят и най-съвременните автори, като отправям покана към всички варненци да дойдат на среща с тях и да разговаряме по най-съвременните въпроси, които се дискутират в цял свят и които естествено засягат и нас.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

6 oРазговаряме с Никола Антонов - изпълнител в новия двоен албум "Православна музика за малки и големи", издание на Ловчанската света митрополия (вж. тук).

- Какво представлява новият двоен компактдиск с "православна музика за малки големи", както е озаглавен. С какво се отличава той?

На първо място благодаря на Бог, че ми даде възможност да участвам в това начинание. Това беше една наистина благодатна възможност. Благодаря и на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил за гласуваното доверие да изпълня литургичната част от съдържанието на проекта - това беше една нелека и отговорна задача, за която никой не се чувства достатъчно подготвен. Истинска творческа радост беше съвместната ни работа и с Олга Цветкова, която освен дълбоко църковен човек, е и прекрасен музикант, творец и артист с изключително тънко чувство за музиката. Нейните композиции и изпълнения съвместно с децата биха трогнали душата на всеки. Не отстъпват по художествено качество нейните рецитации на християнска поезия, които са поместени между песните.

4.7575757575758 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (33 Votes)

042Точно днес, на 4-ти август, се навършват 12 години от смъртта на митрополит Антоний Сурожски. Случайно или не преди няколко дни посегнах към първата негова книга, издадена на български език – ”Началото на молитвата” от издателство „Омофор”. Това е една тънка книжчица, малко повече от 70 страници. Издадена е през 2004 г., но преводачите са работили над текста през 2003 г., докато той е бил още сред нас, а ние не знаехме нищо за него, не бяхме чували дори името му. Толкова е тъжно като си помисля, че сме могли да се срещнем и да разговаряме с него лично, да усетим топлотата на сърцето му. Защото  хора като него рядко се срещат в днешния свят на духовна опустошеност, духовна подмяна и пустословие.

В началото на книжката има интервю с митрополит Антоний, в което той разказва за удивителния си живот, като започва от най-ранното си детство – искрено, спонтанно, дълбоко, смислено, очароващо интервю. Отбелязвах си и подчертавах почти всичко в него, защото искам да го запомня и да го помня винаги. Но от цялото доста дълго интервю ме порази най-много следния момент. На въпроса „ Кога станахте християнин, имаше ли някакъв определен повратен момент?”, митрополит Антоний отговаря: „Това стана на няколко етапа. До около 15 годишна възраст бях невярващ и бях настроен много войнствено спрямо Църквата. Не признавах никакъв Бог, не се интересувах и ненавиждах всичко, свързано с Бога.” Един ден в гимназията на Андрей Блум [1] идва свещеник, който да изнесе лекция пред учениците за християнската вяра. Андрей отива там заради настояването на един от ръководителите си без намерение да слуша. Но без да иска, наостря уши. ”…Пред очите ми се обрисува една крайно отблъскваща картина на Христос и християнството. Щом лекцията свърши, се втурнах към къщи с намерение да проверя дали това, което беше казала свещеникът, е истина. Попитах майка си има ли Евангелие, защото исках да видя дали там ще се потвърди чудовищното впечатление, което беседата беше оставила у мен. Не очаквах нищо добро от четенето, затова преброих главите на четирите Евангелия, за да прочета най-краткото, без да си губя времето напразно. И започнах да чета Евангелието от Марк.

3.0253164556962 1 1 1 1 1 Rating 3.03 (79 Votes)

 DSC3219Векове наред нашите предци от Софийско, които са имали силна вяра и са били истински православни българи, са правели своите поклоннически пътувания до Рилския манастир поне веднъж в годината. Обикновено се е тръгвало от две точки - Дупница и Самоков, затова и днес двете порти на манастира се наричат Самоковска и Дупнишка. Възстановители на тази традиция, закърняла по време на комунизма, са студентите и преподавателите от първия випуск на магистърската програма „Християнско поклонничество“ на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Разговаряме с доц. Павел Павлов, инициатор и организатор на поклонническия път в чест на св. Йоан Рилски, който в началото на август за шести път предстои да започне в София и да завърши в Рилския манастир на празника Преображение Господне.

Соня Спасова: - Предстои започването за шеста поредна година на поклонническия път "Св. Йоан Рилски Чудотворец". Какви са новите моменти?

Доц. Павел Павлов: - Основната новост е осъществяването на наша стара мечта - да дойде време, в което да има отделни групи, които ще тръгват от различни градове в България и които ще създават един общ „лъч“. През годините имаше участници в похода от Велико Търново, които възприеха идеята, че походът трябва да започва оттам. Тази година успяха да се организират и на 27 юли, деня на св. Панталеймон, тръгнаха от Велико Търново, а на 1 август групата ще е в София, за да участва в св. Литургия в храм "Св. София" заедно с нас, които тръгваме от столицата. 

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (45 Votes)
666633 В социалната мрежа се появи нова „шокираща” и привличаща вниманието новина! Да - през август Лопушанският манастир ще отвори врати, за да посрещне любопитни туристи, които искат за един ден да влязат в кожата на монах - това били думите на игумена на манастира архимандрит Христодул пред в. „Конкурент“. За да не съм голословен, ето и точния цитат: Мнозина искат да узнаят какво става зад вратите на манастира, да се потопят в молитвената атмосфера от ранни зори до късна вечер, да участват в работата по манастирските ниви, да слушат и пастирските беседи с поклонници.
 
Едва ли е случайност, че манастирът със странното предложение се намира във Видинска епархия. Същата тази митрополия излезе с изявление на официалната си страница, че приема и връща в числото на клириците един скандално известен монах, който беше изгонен от Зографския манастир, на когото му беше забранено да издава от името на манастира литература, на когото също така му беше забранено да служи тайнства в Софийска, Ловчанска, Варненска и Пловдивска епархии, а накрая и в диоцеза на цялата БПЦ. Да, това е същият този монах Василий, за когото преди година се вдигна (пореден) скандал. Но не смятам да обръщам повече внимание на тази тема. Всичко е ясно и казано от хората, а дали Св. Синод е излизал с решение за него - можете да проверите на официалната страница (тук). Всичко останало са само интерпретации на темата...
Да се върнем на акцията „Монах за един ден”.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики