Мобилно меню

3.9545454545455 1 1 1 1 1 Rating 3.95 (22 Votes)

IMG 6741Разговор на "Двери" със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний по проблемите, породени от бежанската криза в Европа и за отношението на православните към идващите на Стария контитент мигранти мюсюлмани. 

- Бежанският натиск в Европа от мигранти мюсюлмани е един от основните проблеми, които занимава българското общество през последните месеци. Едни считат емигрантите за бежанци от войните в Близкия Изток, за други те са тихи нашественици на Стария континент. Какво следва да е отношението на православните християни към мигрантите?

- Ние като християни трябва да сме съпричастни към болката и страданието на всички наши събратя, които търпят гонение. От друга страна обаче, следва да се отнасяме сериозно към този проблем и да гледаме на него от всички страни. На първо място трябва да бъдат разграничени хората, които идват в Европа: едни са тези, които бягат  от военните конфликти заради страх за живота си, които са подложени на гонения. Така става с много от гражданите на Сирия, сред които има и християни. Има обаче и такива, които използват военните действия в Близкия Изток, за да осъществяват така наречената икономическа емиграция, да търсят препитание в по-добре развитите икономически държави. Има и такива, които използват настъпилата суматоха и чрез бежанския поток прокарват радикалния ислям в Европа.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

4888484884От 3 до 7 септември в румънския град Клуж-Напока се проведе Международен фестивал на православните младежи. На младежката среща се събраха 6610 участници от 17 страни. 35 българи от цялата страна също се включиха в младежкия форум. Публикуваме впечатленията на един от тях – Никола Владиков от Пловдив, заедно с негови снимки от събитието.

Румънците  трябва да бъдат поздравени за организацията на събитието! Най-голямата тежест за нея падна върху 500-те румънски доброволци, които успешно, в продължение на няколко дни, се грижеха за реда и нормалното протичане на събитие, събрало толкова много хора.

Сутринта на 4 септември се отправихме към площада пред православната катедрала, за да отбележим началото на събитието с обща молитва, оглавена лично от Румънския патриарх Даниил. Този ден бе много динамичен – участвахме в събитията от програмата, разгледахме най-забележителните музеи (включително и прекрасната ботаническа градина) и храмове в града. Вечерта в многофункционалната зала на град Клуж-Напока се проведе лекция на архимандрит Захария (Захару), където се събраха около 7000 човека. О. Захария, от манастира в Есекс, Англия, постави акцент върху динамиката, присъща на младостта, и на границите, които не бива да преминава тази динамика. О. Захария посочи най-големите опасности за духовния живот– гордостта и унинието. Лекцията вървеше паралелно на английски и румънски.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

4b75e4dddb8da3Лимасолският митрополит Атанасий е гост на Седмицата на православната книга във Варна. Той е в морската ни столица по покана на  Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. След първата си беседа във Варна кипърският висш духовник беше любезен да отговори на въпроси на Двери и на други медии -  БНР и сп. "Християнство и култура", които публикуваме в настоящото интервю. Преводач на владиката по време на беседите му във Варна е богословът Димитър Арнаудов.

-  Какво трябва да направи Църквата и необходимо ли е въобще да предприема нещо, за да привлече младите хора в Църквата?

- Със сигурност, но не само младите, а и всеки човек. Не трябва да фокусираме делото на Църквата само към младите. И бебета, и тези, които са в третата възраст, и този, който е на една секунда от смъртта – всички те са поканени в царството Божие. Със сигурност всички ние. Разбира се, младите предизвикват особени чувства в нас. Може би, защото младият човек търси искреност, чистота, автентичност. Такива трябва да сме ние и когато открият това в нас, младите ще дойдат в Църквата.

4.3846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (104 Votes)

bojo-glavev

На 30 август 2015 г. Сливенският митрополит Йоаникий награди с църковна офикия отец Божидар Главев, администратор на разколническо-старостилния сайт „Бъди верен”. С този си акт митрополит Йоаникий в действителност легитимира съществуването на сайта и официално обяви подкрепата си за схизматично-разколническото поведение на неговите идеолози, създатели и сътрудници. През последните години сайтът се превърна в трибуна за разколническо-старостилна пропаганда, която внася смут и разделение в живота на Църквата и подкопава църковно съзнание. Многобройните основания за такъв извод могат да се обобщят в две констатации:

1. В същността си сайтът „Бъди верен” е идеологическа платформа за пропагандиране на зилотски и разколническо-старостилни възгледи, лукаво прикрити зад лозунга „да защитим чистотата на Православието”. В публикуваните статии ясно личат постулатите на старостилните антицърковни групи, имащи за цел внушаването на страх и манипулирането на вярващите. Основното средство в тази манипулация е използването на квазицърковни и квазибогословски аргументи, придружени от оклеветяване и обвинения в „прелест”, „отстъпление” и „ерес”. Основното пропагандно оръжие в сайта е охулването на видни православни клирици и богослови, които определят облика на съвременното православно богословие и църковност. Основната цел е подкопаването на авторитета и сатанизирането на представители на всички поместни Православни църкви, като напр. Вселенския патриарх Вартоломей, Пергамския митрополит Йоан (Зизюлас), Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев), Лимасолския митрополит Атанасий, митрополит Антоний Сурожски, митрополит Калистос Уеар, архим. Софроний Сахаров, Браничевския епископ Игнатий Мидич и т. н. Наред с тях биват критикувани и охулвани и новопросияли светци на Православната църква като св. Силуан Атонски и св. Порфирий Кавсокаливит. Клеветите и охулването на едни от най-значимите личности на съвременното православно богословие и духовност в никакъв случай не може да се разглежда като „богословска критика”. Съвсем умишлено и злонамерено авторите в сайта внушават, че всички, освен последователите на разколническо-старостилната идеология, са изпаднали в „прелест”, „заблуда” и „ерес”. Последователната политика в тази насока превръща внушението в целенасочена пропаганда. Авторите в сайта нямат за цел моралното или богословско дискредитиране на критикуваните автори, още по-малко търсене на истината. Те съзнателно и организирано подкопават църковното съзнание и внушават трайно недоверие в каноничната йерархия. Това е откровен опит за налагане на схизматично-разколническо мислене в съзнанието на вярващите и удар срещу православното богословско свидетелство в съвременния свят. Налага се изводът, че съществуването и дейността на сайта е реален каноничен проблем.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

88888Архимандрит Хризостом Майдонис от Гръцката православна църква участва в международната богословска конференция “Катехизацията и въцърковяването”, която се проведе на 9 септември във Варна в рамките на Седмицата на православната книга. Той говори за църковните училища през призмата на църковния опит, като използва за пример успехите на православната мисия в Африка, където само за няколко десетилетия са открити стотици православни училища, гимназии и дори университети, предлагащи знания във всички сфери на живота, но и просвещаващи своите възпитаници в истините на Православието. Според него, личният му мисионерски опит и преценка за съвременните реалности говори, че именно това е пътят за православна мисия днес – чрез откриването на православни, модерни училища, по примера на възрожденци като св. Козма Етолийски, който в своето време успява да спре ислямизацията на цели райони чрез мрежата от десетки и дори стотици училища, които организира. За читателите на Двери архим. Хризостом отговори на няколко въпроса, провокирани от неговата лекция.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит