Мобилно меню

4.2558139534884 1 1 1 1 1 Rating 4.26 (43 Votes)

pope-francis-jrs-italy-2013-big“Възможно ли е да изживеем тези промени не като пречки пред развитието, а като възможност за същинско човешко, социално и духовно израстване?” Послание на папа Франциск за Световния ден на мигрантите и бежанците (17 януари 2016 г.).

Скъпи братя и сестри, в Булата за извънредната Юбилейна година на милосърдието отбелязах, че „има моменти, в които сме призвани да обърнем по-голямо внимание на милосърдието, за да бъдем по-видими носители на действието на Отца в нашия живот“. Божията любов иска да достигне до всеки човек. Тези, които приемат прегръдката на Отца, от своя страна отварят своите обятия, за да могат всички да бъдат обичани като деца и да се чувстват „у дома“ в голямото човешко семейство. Бащината Божия загриженост се открива към всички, подобно на грижата на пастира за неговото стадо, но тя е особено силна за онези овци, които са наранени, уморени или болни. Исус ни учи, че Отец се снижава, за да помогне на тези, които са изложени на физическо или морално бедствие; а колкото по-тежко е тяхното състояние, толкова по-могъщо се разкрива Неговата Божествена милост.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

P6282690В началото на новата учебна година в Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“ Соня Спасова разговаря с преподавателя по дърворезба Боян Александров, който от няколко години обучава деца и възрастни в това сложно изкуство.

- Необходима ли е някаква специална подготовка или талант, за да стане някой част от курса по дърворезба?

- Необходимо е само желание. Разбира се, не е достатъчно да искаш да правиш дърворезба – трябва да го желаеш силно, за да можеш да извървиш целия дълъг път на обучение.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (44 Votes)

voskresnoe-evangelie-zachem-hristos-hodil-po-vodam 001Отговорът е: Не! Защо? Защото, уверявам ви, с нас, православните българи, е Господ Иисус Христос, Който е Глава на едната света, съборна и апостолска Църква, неразделна част от която е нашата Българска православна църква – Българска патриаршия.

В момента, образно казано, когато корабът ни е сред морето, Господ ни вижда как се измъчваме при плаването срещу противния вятър и се приближава до нас, като ходи по морето, сякаш с умисъл да ни подмине. Но ние сме сигурни, че Той е, Който ходи по водата, и Го викаме. И Той веднага отвръща на зова ни и ни уверява: „Дерзайте! Аз съм, не бойте се!” И вярваме, че като влезе в кораба ни, вятърът ще утихне. Тогава с Него ще имаме и пълната възможност напълно да разберем „чудото с хлябовете”, понеже и сърцата ни ще са по-мили, щом Христос постоянно присъства посред нас (Марк 6:47-52).

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

2015-09-30 1413Въпреки че тази година празникът Рождество Богородично се пада в средата на поредица от почивни дни, в ранната неделна утрин множество богомолци се стичат към храма „Покров Богородичен“ в Осака. Японската православна църква следва старостилния календар и традиционно почита Рождението на Божията майка на 21-ви септември. Но о. Давид благоразумно преценява, че е по-удачно тази година той да бъде в неделния ден преди това – на 20-ти септември. С решението си о. Давид сякаш ни напомня, че Църквата е осъразмерен с ритъма на живота богочовешки организъм, който е снизходителен към простичките човешки радости: така хората ще могат и да празнуват Рождество Богородично, и на следващия ден да си почиват или пък да пътуват, наслаждавайки се на първите есенни багри.

Празнично украсен с бели лилиуми, храмът приема богомолците, повечето от които са се подготвили за изповед и свето причастие. Има и доста майки с децата си.

4.4594594594595 1 1 1 1 1 Rating 4.46 (74 Votes)

robertЗа жалост архиереите ни вече десетилетия бягат от сериозните проблеми, с които обществото ни се сблъсква. Чуваме доста за имоти, часовници и лимузини, но малко за милосърдие, грижа и съпричастност...

Виждаме как се архонтисват бивши червени величия и настоящи съмнителни бизнесмени, но се чудим жив ли е дядо Добри и успял ли е отец Иван да си плати тока на приюта...

Държавата е "лоша", щом не позволява религиозно образование в училище, но държавниците ѝ явно са благочестиви, щом биват удостоявани с църковни ордени...

Тревожим се от броя на бежанците, които влизат в страната, но сме безразлични към броя на младите българи, които изобщо не влизат в храма...

А когато си се отказал да се бориш за душите, е безсмислено да воюваш за границите....

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски