Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (29 Votes)

AgiaProklaМалцина знаят, че съпругата на Пилат Понтийски, Прокла, е светица. Паметта й се чества днес, на 27 октомври. В 27-а глава на Евангелието по Матей за нея пише следното: "Между това, когато той седеше на съдийския престол, жена му прати да му кажат: не прави нищо на Тоя Праведник, защото днес насън много пострадах за Него" (Мат. 27:19). За нейното обръщане към християнството пишат много църковни автори - Ориген, блажени Августин, Йоан Малала, Атанасий Велики и други. Бл. Теофилакт Български пише в своето тълкувание на Евангелието: "Не самият Пилат видял съня, но жена му... И този сън бил дело на Божия промисъл, впрочем, не за да бъде освободен след това Христос, но за да се спаси тази жена".

Запазените версии за живота й се разминават. Според едната тя завършила мирно живота си като християнка, като проповядвала Евангелието заедно с другите Христови ученици. А според друга версия Прокла пострадала мъченически за вярата си.

4.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (26 Votes)

trapezaКризата, която удари две трети от гръцкия народ, не подмина и Света гора. Манастирите изпитват трудности - и то големи - да посрещат хилядите поклонници. Мой събеседник, който наскоро се върна оттам, изрази тревогата си, че манастирите слагат на трапезата съвсем малко храна и поклонниците се притесняват, че и това е в тежест на братствата. Не че преди храната в манастирите е била изобилна, но винаги е оставала в границите на икономическите възможности на всяка обител. През последните пет години проявите на икономическата криза стават все по-видими за 20-те манастира, скитовете и килиите на Свещената планина. Съвсем доскоро монасите с радост посрещаха благочестивите посетители. Сега обаче се притесняват, че не могат да им предложат заедно с благословението и една чиния топла храна. Ограничаването на дейността на банките, неизплащането на средствата, с които се издържат манастирите, доведе до промяна и в ежедневието на монасите. Старата поговорка "гладът учи на занаят" днес намира своето ново приложение на Атон. Много манастири, за да оцелеят, се завърнаха към риболова. Полуостровът все още "държи" определени рибни полета. Ватопедският манастир, например, построи рибарници по подобие на тези в Каламици в Ситония и в други области на Егейско море. По този начин монасите и посетителите винаги имат на масата риба, която някога е била и основната им храна. Разбираемо е, че някои от по-богатите манастири помагат на по-бедните, които вече не слагат и сирене на масата, защото нямат пари за такова. Други манастири по необходимост се връщат към обработването на маслини. Хиляди декари във и извън Света гора, в многобройните метоси, отглеждат маслини, както например манастирът Филотей. Други манастири започнаха отново да обработват лозя.

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (45 Votes)

 MG 7371ЧЕСТИТА 70-ГОДИШНИНА, ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО!

Както е казано в светата Библия, „дните на нашия живот са седемдесет години” (Пс. 89:9). Почти толкоз време сме и ние заедно на земята с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Познавайки го добре, ще си позволя да го поздравя с юбилея - ОТ АМЕРИКА – С ЛЮБОВ - и да споделя с всички вас неща, може би познати, но скъпи и съкровени.

На първо място ще се спра на неговия примерен живот, който сам по себе си е един отговор особено на младите хора, които питат: „А можем ли и как можем да живеем като православни християни днес?” Да, едни считат, че не може, други са единодушни, че това не е никак леко. А вие, които четете сега написаното, погледнете по-внимателно Светейшия. Лесно ще ви е: знаете живота му, познавате семейството му, видели сте дипломите му, чели сте словата му, чули сте гласа му, присъствали сте на службите му, облагодетелствали сте се с дарбите му, нямате нищо против кротостта му, радвате се да го виждате как говори за светлината и как ходи в светлината. Но за да се постигнат тези неща, за да живееш в пълнота православния живот, по думите на свети Порфирий (Байрактар), са необходими „две изисквания, които не бива да забравяме: смирението и любовта.”

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (32 Votes)

5666555И ако обичате ония, които вас обичат, каква вам награда? Защото и грешниците обичат ония, които тях обичат. И ако правите добро на ония, които и вам правят добро, каква вам награда? Защото и грешниците правят същото. И ако давате заем на ония, от които се надявате да го получите назад, каква вам награда? Защото и грешниците дават заем на грешници, за да получат същото. Но вие обичайте враговете си, и правете добро, и назаем давайте, без да очаквате нещо; и ще ви бъде наградата голяма, и ще бъдете синове на Всевишния… (Лук. 6:32-35)

Стъписващи и озадачаващи са тия думи! Озадачаващи едновременно с това, което казват, и с това кому се казват.

Защото наистина, на кои се казва, че (както изглежда) трябва да обичат не само ония, които тях обичат, да правят добро не само на ония, които и тям правят добро, да дават в заем не само на ония, от които вярват, че и ще получат обратно? На кои се казва всичко това?

Непосредственият адресат на думите е указан в Евангелието от Самия Христос: „вам, които слушате, казвам” (вж. Лук. 6:27). Тоест, те са отправени към Неговите ученици, казват се на първо място на онези, които Го слушат в този момент на планината в близост до Капернаум, на онези, които Той е „избрал” и е нарекъл „апостоли” (Лук. 6:13), но в тяхно лице и на всички Христови „ученици” изобщо.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

DSC 1398Из хронологията на храмовото строителство

Владая е едно от десетте най-големи села в България. Жителите му отдавна си мечтаеха да имат нов храм. Преди години  благочестиви хора бяха дарили едно прекрасно и обширно място в центъра на селото за строеж на храм. На три пъти местните хора се опитваха да започнат строеж на нов храм на дареното место, но инициативата им все пропадаше, събраните пари изчезваха,  църковните настоятели се изпокарваха. Мълва от старо време се носеше между възрастните хора, че нещата им не вървят добре, понеже "свети Иван Рилски ги е проклел горе от оброчището"... А историята на тази мълва е следната: През 1470 г. при пренасянето на мощите на светеца от Велико Търново за Рилския манастир шопите прогонили хората, придружаващи мощите, и те пренощували на един горист хълм близо до селото. Оттогава се разпространява преданието, че светецът е проклел владайци – все да се карат и да не се събират един с други. Сега на хълма в местността Лещница, там, където е спряло магарето с мощите, има голям каменен кръст, направен от витошка морена.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник