Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (54 Votes)
DSC 0574Да отидеш до храма и да се почувстваш като престъпник - това никога не ми се беше случвало, но трябва да ви кажа, че чувството е повече от брутално. Да, бруталност е точната дума, защото това изпитаха днес повече от 300 души, които имаха неблагоразумието да дойдат до патриаршеската катедрала, за да видят височайшия гост. На него явно му е била необходима мобилизацията на вътрешното министрество, за да го пази. От кого - това е друг въпрос, който не смятам да засягам, той си знае...
 
Храмът беше буквално барикадиран. Отвън беше заграден с полицейски ленти, а вътре - от специални части на службата ни по охрана - пропускателен режим. Всички хора се  оглеждаха подозрително, сякаш не са отишли в храма на богослужение, а в казарма. Служителите ни гледаха лошо, не ни поздравяваха дори. Поздравих с „Честит празник!” една от служителките, но отговор не последва, може би, за да не се разсейва госпожата от службите...
 

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (80 Votes)

PA3009471През 1922 г. по предложение на Стоян Омарчевски – министър на просвещението, в България се въвежда нов празник – на българските будители, „ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. Датата, на която да се чества празникът не е случайна – 1 ноември е денят, посветен на паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец, светецът закрилник на България, пример за отдаденост на народа и пълна посветеност на Бога. Вероятно това е една от причините през 1945 г. празникът да бъде забранен.

С реабилитирането му през 1992 г. той обаче не беше успешно възстановен в празничния календар на съвременните българи. Повече от 10 години празникът остава неразбран, неосмислен и до голяма степен неприет от народа ни. Една от причините е „автоматичното му“, чисто нормативно възстановяване от Народното събрание, но не и в народното съзнание. Не се положиха усилия да се припомни защо е въведен, какво се цели с него, какви ценности утвърждава.

4.6769230769231 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (65 Votes)

01635Много неща се казаха за приближаващия Хелоуин. Включително чрез устата на светии и архиереи на Църквата. Въпреки това чета за празничната треска, обзела някои "широко скроени" православни и не до там православни братя и сестри. Реших и аз да се включа в темата. Не защото не е казано достатъчно... И то от далеч по-умни хора от мен. Просто ми се прииска да внеса някои предложения. За да бъде купонът пълен и продължителен. В крайна сметка, щом децата се радват, защо пък да е само за един ден?! Удоволствието да се забавляват с черепи, кости и всякакви други подобни неща може да бъде осигурено за далеч по-дълго време.

Скъпи приятели, ако ще сме “широко скроени”, нека се отворим напълно! Вземете децата си и заповядайте с мен в някой от лунапарковете, които ми се налага често да посещавам. Ще бъда ваш гид. А екскурзията ще е напълно безплатна. Аз посещавам най-вече три места на забавата - Централните и Малашевските гробища, както и тези на Бакърена фабрика. Там милите ви чеда ще могат да се насладят не на изкуствени и фалшиви черепи и кости, а на съвсем реални. Все пак едно е ментето, а друго оригиналът. Дайте им истинското, а не фалшивото. Почти всеки ден се случва гробарите да разкопават стара могила, за да бъде погребан в нея някой пресен мъртвец. Така ще можете да им покажете забавление 2 в 1. Нов труп плюс кости от стар. А ако имате късмет, старият труп може да е бил обвит в найлон и да е останал неразложен крак с обувка или поне ръкав с нещичко, стърчащо отвътре... Великолепно, нали?

4.448275862069 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (29 Votes)

barth neofitВ редица медии и на първо място в синодния сайт на БПЦ-БП непрекъснато се говори за предстоящо "мирно посещение" на Негово Светейшество Вартоломей, Архиепископ на Константинопол – Новия Рим и Вселенски патриарх. За сведение на пишещите такова определение за посещението - "мирно" - трябва да кажем, че то е напълно неправилно. Посещението на Константинополския (в славянската традиция Цариградски) патриарх е официално и то става в отговор на "мирното посещение" на Българския патриарх Неофит в Цариград през септември 2013 г. Но не е правилно, нито е в традицията на православния протокол да се нарича "мирно" посещението на патр. Вартоломей в отговор на мирното посещение на нашия патриарх. Защото това определение се дава по (метонимия от) "мирното послание", което всеки новоизбран предстоятел на поместна автокефална църква изпраща на останалите предстоятели на поместните православни църкви, за да ги извести за избора и интронизацията си, за това, че той става един от тях и желае да общува с тях в мира Христов. 

Разбира се, че посещението на патриарх Вартоломей също ще се проведе в духа на Христовия мир - мир между всички вярващи в Него като Спасител и Господ и на първо място мир между духовните ръководители на вярващите от различните поместни църкви. Но определението "мирно посещение" е специфично канонично понятие и то не може да се употребява безразборно. Дори и когато на някои учили-недоучили църковници то им изглежда много "яко", както казват техните връстници.

Снимка: Ромфеа

4.8313253012048 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (83 Votes)

3Гонителят на християните Савел измолил от първосвещеника писма да отиде в Дамаск, за да хване тамошните християни, да ги доведе „вързани“ в Йерусалим и да ги предаде в затвора. Когато вече наближавал града, Савел бил ослепен от силна светлина, паднал на земята и чул глас: „Савле, Савле, що Ме гониш?“ (Деян. 9:4, 22:7, 26:14). Стражите, които го придружавали, чували гласа, но не виждали никого. Виждали само своя водач ослепял, разтреперан и ужасèн. Те самите били вцепенени. Като се съвзели, повели Савел за ръка към града. Там на третия ден Анания по Божие внушение възложил на него ръце и Савел прогледал.

Цялата тази история с ослепяването и проглеждането на Савел, обръщането му във вярата, превръщането му в Павел е необичайна, интересна, поразителна. Чудото било озадачаващо за самите християни в Дамаск, които били изпълнени с недоверие, защото знаели, че Савел е техният най-яростен гонител. Обръщането на гонителя във вярата на тези, които гонел, смущавало все повече и юдеите и те се наговорили да го убият. От недоумение бил обзет и Анания, който получил видение, че трябва да отиде при Савел и да възложи ръце над него. Но най-силно поразен бил самият Савел. Затова тази зашеметяваща история е разказана три пъти в кн. Деяния на светите апостоли – първия път от автора на книгата и още два пъти от самия Павел. Явно чудото се е отпечатало незаличимо в съзнанието му.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора