Мобилно меню

4.7735849056604 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (53 Votes)

9c1a1296f2b0Вече е традиция в края на годината да се правят най-различни класации. Едните са обичайни, рутинни, други се борят за място в подкласацията по пикантност. Като тази на една агенция за „най-сексапилен духовник“. Както казал Иванчо от стария виц, „ами аз все за това си мисля, другарке!“.

Разбира се, нито една медия няма да направи класация за „най-духовен духовник“. Това не е „яко“, то дори си е ретроградно, ще кажат някои. Каква ти духовност?! Това не се продава, това не е жълто, още по-малко е червено. За хората това дори може да е черно (като расото, например). Но ония, които имат разбиране за такива неща, ще кажат, че това – да говориш за духовност и да я търсиш около себе си, към нея да се стремиш – си е направо небесно синьо! А защо синьо ли? Много просто – защото е небесно!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

rozhdestvo- Нашето предаване има социална тематика, обикновено обсъждаме проблемите на осигуряването, но въпросът ни към Вас днес е дали Рождество Христово може да даде на хората по-голяма сигурност от социалното осигуряване, например?

- Най-голямата осигурителна компания е вярата, както и най-добрата банка - тя има най-високата лихва, защото малко даваш, а много вземаш. Такава е Църквата. Вярата може да даде тази свята сигурност, това "осигуряване", защото Бог няма да остави този, който се уповава на Него. Бог ще бъде с него и така ще насити неговата душа, че няма да се нуждае от друго.

- Напоследък хората се измъчиха. Остана ли място за Христос да се роди в домовете на хората, в техните семейства, в сърцата им?

- В Евангелието се казва: „и роди своя Син първенец, пови Го и Го положи в ясли, защото нямаше за тях място в странноприемницата”. Нямало подслон за Христос. Но какво станало?  Майка Му и Йосиф намерили ясли. Нямало място в странноприемница, защото тогава се извършвало преброяването и във Витлеем имало много хора. Йосиф с Дева Мария нямали къде да отидат и ... Господ се ражда в ясли за животни. Бог е толкова смирен, че се побира навсякъде.

- Хората понякога се колебаят или чувстват, че не са достойни да предоставят място за такова рождество.

4.8260869565217 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (23 Votes)

0 5716b 313eb3a6 XL-5Понякога размислите преди големите празници не могат да оставят човека на спокойствие, особено ако не е равнодушен към случващото се около него. Всички ние сме свидетели как настъпват два празника, които сякаш се конкурират за човешкото внимание. Рождество Христово и Коледа. Дали „внимание” е точната дума в случая? Може би снисхождение? Или благоволение? Да – ние, човеците, вече сме достатъчно лъжевеликодушни и самодостатъчни да приемаме, заменяме, отменяме и изхвърляме с лека ръка и ценното, и особено безценното, защото то е непонятно за нас или просто не ни харесва. Не ни се нрави! Не задоволява консуматорското ни Аз! Не харесваме някого – изхвърляме го на бунището на забравата. Някой ни оскърбява – изтриваме го от сърцата си и най-вече от фейбук, защото там още повече боли. От сърцето и да го изтрием ще му мине, та то самото е „паднало” на ниво орган, а скоро ще се „срути” и до ниво карантия, която просто тупти. Виж, ако го махнем от фейсбук,  това означава да го боли повече. Може би, ако на времето преди 2000 години е имало фейсбук нашият Спасител е щял да бъде блокиран от мнозина, на които не им се е нравил. Нямаше да събере лайкове от големците на Своето земно време, но стената Му щеше да е изписана с всичко, което е нужно, за да бъде оцапан и от Него да се отрекат и онези малцината, които са приели приятелството Му без да знаят Кой е Той.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

624-400-partiМоже да ви се стори, че не е съвсем разказ, но твърдя, че е, само дето разказът се състои едва от три изречения в края, дотогава ще ви се наложи да изтърпите уводните ми разсъждения на общо основание или няма да ви се наложи, все пак не отнемам правото ви на избор, шегувам се, разбира се, че ще дочетете докрай.

Имам конфликт с думата "Коледа" и затова реших разказът да е неколеден. Неясна ми е тя, не я разбирам, "коладе – ладе" е някакъв припев от фолклора, има всякакви теории за произхода на тая дума, някакви календи, календари, тракийски царе и прочие, обаче не си падам по езичеството, нито по недоказани хипотези, които нито ще ме стоплят, нито ще ме нахранят. Едно е да слушам "По нашенски" с Юлия Цанкова почти всяка неделя, а съвсем друго да не съм езичник.

Разбира се, вместо "Коледа" ползвам думата Рождество, защото става дума за раждане, а на мен два пъти ми се случи да ми се роди дете и твърдя, че в моя живот по-големи чудеса от тия двете не са се случвали, по-откровени мигове, в които сам Създателят на Вселената е слязъл да ме прегърне и да ми се усмихне, не съм имал. Такова чудо е всяко рождество ли? Дори и на 11 месечната подхвърлена Владислава ли?

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

11123В Символа на вярата изповядваме, че Иисус Христос е „Бог истинен от Бог истинен” и че е „единосъщен с Отца”. Но по-нататък изповядваме, че Той „заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата… и стана човек”. Парадоксалното е това, че повечето хора нямат проблем да възприемат Бога като всемогъщ Творец, но имат истински проблем да Го възприемат като човек. Почти няма хора, които да не приемат, че светът е създаден от Творец. Нелепите теории, че вселената се е самосътворила ни бяха втълпявани през годините на най-злостния комунистически атеизъм. Днес всички разумни хора, както и сериозната наука, приемат под някаква форма съществуването на Творец. Но не и че Творецът стана човек.

Празнуваме Рождество Христово, но го наричаме Коледа, за да не се смущава съзнанието ни. Коледа е официален празник и неработен ден. Празнуваме го с елхи и светлини, с подаръци и отрупани трапези. Новогодишните фойерверки все повече стават и коледни. Коледните базари и коледната атмосфера започват месец преди празника. Идва празникът. На другия ден е празник за фармацевтичните фирми, производителки на таблетки против подут корем.

Коледа, разбира се, е и празник на добротата. След като цяла година сме били лоши, на Коледа трябва да бъдем по-добри. Коледа е и празник на чудесата, защото чудесата не могат да се случват в обикновени делнични дни, а чакат да дойде Коледа. На Коледа трябва да бъдем и по-щедри, и по-милостиви. С това общо взето се изчерпва българската Коледа.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж