Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

45 nНа Богоявление в църква се събират необичайно много хора, особено към края на св. Литургия. Носят пластмасови бутилки, за да си вземат от Богоявленската светена вода. След Великия водосвет свещениците напомнят, че тази вода не е магическа, че тя става свята, светена само чрез вярата в Христос, чрез участието в живота на Църквата, само чрез участието ни в светата Литургия, само чрез общите ни молитви. Техният глас обикновено е глас в пустиня. И в крайна сметка това си има своето обяснение.

Вечерта в новините по всички канали първите кадри са как голи мъже скачат в река, в езеро, в море. Следващите кадри са как владика или свещеник връчват наградата на юнака в плик. Но има и по-лошо. В интернет попаднах на ужасяващо противни снимки в един град, не искам да споменавам името му, прекрасен град, известен с лечебните си извори – в земята е издълбан голям трап, напълнен е с вода, образувала се е гъста тиня, в тази тиня свещеникът хвърля кръста и няколко голи юнаци скачат да го вадят. Това беше най-скверното, което видях на тазгодишното Богоявление. На Богоявление всъщност няма никакво Богоявление, а атракции, шоу, суеверие и пошлост. За поредна година най-голямото богоявленско събитие беше леденото мъжко хоро – висша проява на българския патриотизъм. С такъв патриотизъм – такива постижения. И после – ромите са ни виновни, бежанците са ни виновни, Америка ни е виновна, Русия ни е виновна, международното положение ни е виновно… Не, патриотизмът ни е виновен! С такъв патриотизъм – толкова! Най-напред имахме Български Великден, по-късно измислихме Българска Коледа, вече имаме и българско Богоявление. Защото сме най-големите патриоти на света.

4.7551020408163 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (49 Votes)

predanie2Освен повод за радости и тържества, преходът от всяка стара към нова година е и естествен повод за равносметки. Правят го почти всички – политици, дейци на науката и културата, спортисти… Ще се опитаме да го направим и ние. Да видим какво беше у нас по-важното в областта на православното богословие – област, която обикновено не е във фокуса на общественото внимание, но пък която интересува всички нас, които сме посветили усилията си тъкмо на нея, следвайки вековна традиция, осветена от имената на велики наши богослови и на прославени по целия православен свят наши духовни и богословски школи от миналото.

Без излишна скромност можем да кажем, че 2015-та бе една по-скоро успешна и плодотворна година за православното богословие в България. Не че няма какво още да се желае (винаги има), но и постигнатото не е никак малко. И така, нека, без претенции за изчерпателност, се опитаме да си припомним част от най-важното, с което миналата година – белязала, впрочем, четвърт век от завръщането на богословието в системата на университетското образование и въобще от повторно предоставената му у нас свобода – си струва да се запомни и върху което си заслужава да се надгражда и занапред.

Ще структурираме този кратък преглед в три основни направления: дейности на богословските ни школи, международни прояви с участието на богослови от България и, не на последно място – книгоиздаване и въобще богословска просвета във всички нейни съвременни форми. Отново ще кажем, че този опит за равносметка няма претенции за изчерпателност, така че нека никой не се чувства засегнат, ако не намери тук едно или друго, което сам смята за най-важно. И така: ...

Вижте целия текст в „Живо предание” – тук.

4.7 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (40 Votes)

IMG 3298Едно интервю на Двери с о. Василий Шаган, предстоятел на варненските храмове "Св. Николай" и "Св. архангел Михаил", за свещеническото служение и работата в енорията. 

- Отец Василий, Духовно-просветният център към варненския храм „Св. архангел Михаил“ е едно от местата в България, където се развива активна църковна дейност. Тук се организират просветни курсове, форуми и семинари по въпроси, които вълнуват съвременните християни, от няколко години работи трапезария за бедни, поддържате и интернет сайт. Как в днешно време се започва и поддържа такава активна дейност? Сигурно са необходими много средства?

- Започва се не с пари, а с идея, с желание, с решителност. От там насетне се действа. Ако целта ти не е да намериш пари, а да направиш нещо и това нещо отговаря на църковната традиция и на необходимостта, която Църквата има в този момент, тогава парите ще дойдат от само себе си. Разковничето е в правилното подбиране на приоритетите и действие в правилната посока.

4.7735849056604 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (53 Votes)

9c1a1296f2b0Вече е традиция в края на годината да се правят най-различни класации. Едните са обичайни, рутинни, други се борят за място в подкласацията по пикантност. Като тази на една агенция за „най-сексапилен духовник“. Както казал Иванчо от стария виц, „ами аз все за това си мисля, другарке!“.

Разбира се, нито една медия няма да направи класация за „най-духовен духовник“. Това не е „яко“, то дори си е ретроградно, ще кажат някои. Каква ти духовност?! Това не се продава, това не е жълто, още по-малко е червено. За хората това дори може да е черно (като расото, например). Но ония, които имат разбиране за такива неща, ще кажат, че това – да говориш за духовност и да я търсиш около себе си, към нея да се стремиш – си е направо небесно синьо! А защо синьо ли? Много просто – защото е небесно!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

rozhdestvo- Нашето предаване има социална тематика, обикновено обсъждаме проблемите на осигуряването, но въпросът ни към Вас днес е дали Рождество Христово може да даде на хората по-голяма сигурност от социалното осигуряване, например?

- Най-голямата осигурителна компания е вярата, както и най-добрата банка - тя има най-високата лихва, защото малко даваш, а много вземаш. Такава е Църквата. Вярата може да даде тази свята сигурност, това "осигуряване", защото Бог няма да остави този, който се уповава на Него. Бог ще бъде с него и така ще насити неговата душа, че няма да се нуждае от друго.

- Напоследък хората се измъчиха. Остана ли място за Христос да се роди в домовете на хората, в техните семейства, в сърцата им?

- В Евангелието се казва: „и роди своя Син първенец, пови Го и Го положи в ясли, защото нямаше за тях място в странноприемницата”. Нямало подслон за Христос. Но какво станало?  Майка Му и Йосиф намерили ясли. Нямало място в странноприемница, защото тогава се извършвало преброяването и във Витлеем имало много хора. Йосиф с Дева Мария нямали къде да отидат и ... Господ се ражда в ясли за животни. Бог е толкова смирен, че се побира навсякъде.

- Хората понякога се колебаят или чувстват, че не са достойни да предоставят място за такова рождество.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст