Мобилно меню

4.9480519480519 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (154 Votes)

TheodorePsalter 137r 1По молба на читатели на Двери отново (виж тук) правим тази езикова бележка, която се оказва, че е твърде нужна не само за читателите на портала ни, а и за широката българска общественост. Защото много хора, в това число и журналисти, и общественици, се опитват да наподобяват странния църковен език, а резултатите често са нелицеприятни.

Всеки е забелязал, че в църковния съвременен български език тези две думи за умиране се използват в двете им форми – правилната (първата) и неправилната (втората). Отделен въпрос е, че сега с това твърдение объркахме още повече читателите: защо първата форма да е правилна, щом като такава дума няма в българския език?! И какво неправилно има в правилните български думи „представление“ или „представи се“?

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

viber image 2020 07 29 22 27 40 3Мине – не мине някое време и в синсайта се появи някакво страно съобщение или опровержение. Последната „изненада“ е това за архим. Дионисий.

Убедете ни, че това не е политическа предизборна заигравка! Искаме и ние да мислим, че не е, но няма как да се убедим в такова нещо. Защото, видите ли, представители на „гербомола“ се обърнали към Светия ни Синод възмутени от действията на архимандрита и му изкарали за пореден път в нестроен порядък всичките онези непрани ризи, които гледаме от години да се веят избелели в синодния двор, но никой от онзи двор не иска нито да ги пере, нито да ги прибере, където им е мястото.

4.8981818181818 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (275 Votes)

IMG 0001Преди няколко дни Българското национално радио направи интервю със свещеник Траян Горанов за преводите му на богослужебните текстове на говорим български език. Това, което впечатлява журналистите, е надписът на личната страница на о. Траян, където той публикува преводите си: „Да се ползва от всеки, без да ме пита“. И наистина, много свещеници ги използват в богослужението си, а и доста миряни ги четат. О. Траян е родом от гр. Лом, много години е служил в България, а от 2011 г. е в Обединеното кралство, в графство Девън.

На Четвъртия църковно-народен събор през 1997 г. е взето решение да се поощрява служението на съвременен български език. Въпреки това и до днес в православните храмове в България често богослужението е на църковнославянски език, който е трудноразбираем за съвременните българи, особено за по-младите. Не са много местата, където се служи на новобългарски, въпреки че Литургията, а и други текстове, са отдавна преведени на понятен за нас език. С доброволните усилия на хора като о. Траян, които продължават да превеждат, в църквите ни все по-често звучат думи, чийто смисъл разбираме. Ето какво казва св. ап. Павел в своето Първо послание до коринтяни: „В църква предпочитам да кажа пет думи разбрани, за да поуча и други, отколкото хиляди думи на език непознат“.

4.9298245614035 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (171 Votes)

980x551 1603279193Не знам защо хората обичат падащите звезди. Освен красивата светлинна дъга в ясната нощ (винаги надолу по небосклона!) друго хубаво при тях не виждам. Дори някои си измислят някакви суеверия и желания, и прочие глупости. Може би това е, защото живеем във време, когато хората повече обичат падналите ангели от чистите и свети Божии вестители?

Епископите на църквите тайновидецът Йоан е нарекъл ангели – разбира се, добрите ангели от втората категория. Защото те са на върха на църковната система и са най-близо до Бога – така вярваме и то си е така. Затова за всяко ново ръкоположение на епископ ентусиазирано си казваме, че изгрява нова звезда на църковния небосклон. Хубаво сравнение, нали? И още по-хубаво е, когато този епископ се окаже наистина звезда и ангел на своята малка църква, когато грее високо и ръководи благо, със съвест и умение, колкото Бог му е дал.

На този фон на светлия, а често и заоблачен църковен небосклон почнаха да се появяват и някои падащи звезди. Едни вече паднаха и жалко мъждукат някъде, други си отидоха от този свят. Но има и такива, които още с избирането и ръкополагането си автоматично или „по предназначение“ минават в разреда на падащите звезди.

Ама това не е ли проблем? Разбира се, че е проблем и то какъв! Преди години някои митрополити бяха отказали да служат с такъв един епископ, въпреки че с волята на мнозинството той беше постигнал своето – короната и енголпието. Сетне това мнозинство продължи да ръкополага „падащи звезди“. За да стигне до последния случай, когато сред „убедителните“ доводи на предлагащия митрополит бил и този: „нека го направят епископ, пък той никога няма да го пусне да стане митрополит“. Сякаш светиня му има от св. Петър тапия, че ще живее с орлите!

Ето, така нашите родни звездобройци започнаха да произвеждат и звезди. Жалкото е само, че са падащи. И няма как да ги наречеш ангели на църквите…

4.9491525423729 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (59 Votes)

4 7 0Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените. А тя, като го видя, смути се от думите му и размишляваше, какъв ли е тоя поздрав…

(Лука 1:28-29)

Днес празнуваме празника на благата вест! Днес празнуваме срещата на Божия вестител архангел Гавриил с девицата Мариам! Срещата на небесното със земното! Ангелът, който оповестява радостната вест за спасението на човешкия род, се обръща към една скромна девица с определението: благодатна!

Нека се запитаме как ли е изглеждал този ангел? Дали е бил облечен с тогавашните дрехи? Дали е почукал на вратата и е влязъл като всеки друг човек? Или се е появил от нищото? Дали около него са сияели лъчи? Дали е имал криле? Дали Пресветата Дева е разпознала в него Божи вестител?

Защото, както казва преподобният Паисий Светогорец: „Когато ние мислим за светиите, светиите също мислят за нас“. Който се моли на ангели и светии, той и общува с тях. Мариам от тригодишна общува с херувимите в Храма Господен. Нейните дни минават в молитва и общение с хора, отдали се на вярата и очакващи появяването на Месия. Мариам, може би като всички юдеи, е очаквала „да се изпълни времето“. Надали обаче е мечтала да стане Божия майка. И затова нейната скромност я кара да се смути от поздрава: радвай се, благодатна.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)