Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

monk joseph lambertsen 383x500В петък, 27 януари 2017 г. в Ню Йорк, на 67-годишна възраст, след борба с рака, мирно се прибра при Господа моят скъп духовен събрат, монах Иосиф (Ламбертсен) – известен в Православна Америка повече като четец Исаак Ламбертсен (по рождение – Едуард, в свето кръщение Исаак, в чест на преп. Исаак Сирин, в монашество, което приема след като научава диагнозата си – Иосиф, в чест на св. Иосиф Песнописец).

Отец Иосиф е роден на 22 октомври 1949 г., израства в Скоч Плейнс (щат Ню Джърси), където завършва средното си образование през 1967 г. Приема свето Православие с името Исаак и се записва да учи в Свето-Троицката православна семинария в Джорданвил, Ню Йорк. След завършването на семинарията през 1977 г. постъпва на работа в Синода на Руската православна задгранична църква в Манхатън, Ню Йорк.

Брат Исаак – с това име той беше приветстван от всички свои приятели и духовно близки хора – беше лингвист и преводач по призвание свише: той владееше великолепно не само родния си английски език така, както малцина, но беше изучил в семинарията великолепно освен руски език, също така и древни езици като църковнославянски и латински. Любовта му към църковнославянския беше тъй огромна, че винаги, когато му изпращах нещо написано от мене на този език – служба или акатист, той без дори да ме пита пристъпваше към превод и след няколко дни ми го изпращаше по е-пощата: изрядно преведено на езика на Библията на крал Джеймс (1611 г.), който е в някаква степен литургично съответствие на нашия църковнославянски език в богослуженията на англоезичните православни християни.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (80 Votes)

2017 01 27 1319Всеки знае, че патриархът няма какво да научи от един политически лидер, ръководител на политическа партия. Изминалите години след промяната у нас показаха, че досега никой политически лидер не се е засилил да помогне на православната вяра на народа ни, независимо от конституционното й положение на традиционно вероизповедания и от предизборните им обещания. А и не се очаква да се засили.

Покойният Български патриарх Максим имаше принцип: да не се среща официално с политически лидери (освен "на крак" на разни тържества или държавни приеми). Ако съответният партиен водач стане президент или премиер, или председател на Народното събрание, тогава като висш представител на власта - да. Единствен Георги Първанов хитро "заобиколи" този принцип на големия патриарх. След избора си и преди встъпването в длъжност, през м. декември Първанов ходи в Москва (естествено! Друг избран президент пък преди да встъпи в длъжност ходи до папата! Кое ли е по-подходящото?!). И като се върна от Москва, Първанов поиска да се срещне с патриарха, който съответно отказа да го приеме. Но пък Първанов излезе с "номера", че имал да предаде на патр. Максим послание от руския патриарх. И съответно по изключение беше приет. Тогава се оказа, че посланието на руския колега на нашия патриарх било... устно! Но така или иначе патр. Максим, "опарен" от този случай, затвърди принципа си и продължи да не приема партийни водачи, които искаха да си направят безплатен пи-ар на гърба на Българската православна църква и на нейния патриарх.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

2017 01 25 1258Един интересен сюжет от горнооряховското село Драганово. Вече 17 години хората там ходят на лекар при местния свещеник. Йеромонах Йоан се грижи за духовността на миряните, но и за тяхното здраве. Още преди да сложи расото Иван Иванов, както е светското му име, пристиганал в селото като общопрактикуващ лекар. Сега денят му започва рано сутринта в лекарския кабинет, а следобед отваря църквата и посреща миряните. Историята на единствения свещеник-лекар у нас разказват кореспондентите ни в старата столица.

Иван Иванов е роден в Горна Оряховица, завършил е медицина в Плевен и после бил разпределен в горнооряховското с. Драганово. Там през 2000-та година станал личен лекар на 900 пациенти. Разказва, че от тогава до днес подходът към болните му е строго индивидуален, старае се да бъде и техен духовен наставник.

„Когато преглеждам пациента, аз следя неговото емоционално състояние и правя преценка дали даден човек има духовни ценности. При всеки един пациент подходът е индивидуален.“

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (87 Votes)

2017 01 20 0856В редакцията на Двери пристигна читателско писмо, изразяващо огромно недоумение от неочакваната „новогодишна честитка“, която получили местните храмове в Пловдивска епархия – вместо за Църковен вестник те били задължени да се абонират за... в-к Стандарт. Ето и текстът на писмото:

„Всички православни храмове в Пазарджик получиха неочаквана новогодишна честитка. Свещениците с изненада узнаха от пощальоните, че са абонати на в-к Стандарт и трябва да си платят този непожелан абонамент. Това масово служебно абониране е станало с благословията на пловдивския владика Николай, който го е наредил, без да пита никого. Така парите на отделните църкви от епархията са намалели с 275 лв. заради една единствена страница „Вяра“, която се помества във всеки петъчен брой.

Според християните, на църквите щеше да е по-евтино, ако всеки петък си купуваха в-к Стандарт, което годишно ще им струва 50 лв., а не сегашните 275 лв. за ненужни вестници, често поместващи неподходящи снимки в противоречие с християнския морал. Учудващо е, че в църквите може да се намери в-к Стандарт, а изданието на БПЦ Църковен вестник го няма.

Всички свещеници си мълчат, все едно нищо не е станало, защото ако се обадят, ги е страх, че ще се озоват в някой затънтен край на епархията. Какво е това? Корупция, облечена във власт? Недомислие? Конфликт на интереси? Решение, водещо до материална изгода за някого? Сделка с издателите на в-к Стандарт?“.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

Boris exzarhИзраелският адвокат Моше Алони, съвместно с професора по право от университета в Хайфа Моше Кешет и бившия израелски министър на здравеопазването и депутат ген. д-р Ефраим Снех, са внесли в Нобеловия комитет в Осло официална номинация на Българската православна църква от периода 1941-1943 за Нобелова награда за мир заради усилията на Църквата и на Светия синод за спасяването на 48 хиляди български евреи.

Нека кажа, че като българска еврейка, като писател, общественик и дипломат, отдавна съм номинирала за себе си БПЦ за тази награда.

Направих го още през 2012 година с книгата си „Ти вярваш“, в която подробно описах действията, процесите, борбите на българските владици от Светия синод за каузата да спасят своите съграждани-евреи.

Изследването на тази борба не можеше да бъде направено без точно да се формулира срещу кого се е борила църквата. Отговорът на този въпрос не е приятен за всички. Защото БПЦ не се е борила срещу някакво мистично зло, а срещу българското правителство и дори срещу българския цар, които заслепени от съюза с нацистка Германия далеч не са споделяли в онзи период хуманистическите принципи на Църквата.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари