Мобилно меню

3.6842105263158 1 1 1 1 1 Rating 3.68 (57 Votes)
Дан БраунГосподин Браун,
Може  би  много  хора са  Ви  писали  за  историческите  неточности  във  Вашата  нашумяла  книга.  Някои от необходимите опровержения бяха  убедително направени от  професионални  историци, от  специалисти  по въпросите  на  ранното  християнство  (да споменем само Барт  Д.  Ърман[1] или  Кристофър Шел[2]). Могат да се  добавят   преценки за  литературните  идеи, които  поради  рекордния тираж  придобиват  извънлитературен  характер.

Героите,   рупори  на  тези идеи,  твърдят, че Новият Завет  е fabricated,  фалшифициран  -  това  е  сензационно  за колебливия  християнин,  формирал  вярата  си  от  филми и  трилъри,    лесно    станали  бестселъри.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
След като оцеляла в две жестоки катастрофи, Румяна Христова от Килифарево е успяла да събере 18 000 лв. за ремонт на храм в Килифарево.

Жената решила, че трябва да направи този жест от благодарност към Бога за своето спасение. През 90-те години само в рамките на една година Румяна Христова преживяла две катастрофи, и то почти на едно и също място ­ близо до Килифаревския манастир. Веднъж бях в автобус, а следващия път в кола, разказа Румяна Христова. Жената получила много травми, дълго лежала по болници и претърпяла няколко тежки операции с десетки шевове.

3.906976744186 1 1 1 1 1 Rating 3.91 (43 Votes)

fenersky_1.jpgbulgaria.jpgС един познат, който иначе е свестен човек, винаги избягвам да засягам една тема, защото му създавам огромно неудобство. На него всъщност темата му е приятна, може би ако седи със съмишленици, ще си излее душата. Но когато не знае как ще реагират другите, човекът се мъчи, увърта и не смее да се изкаже. Понякога не успява да се сдържи и почва тайнствено да ми обяснява „как стоят нещата“. Така например от него научих, че не съществуват никакви траки, че това е измислено име и всъщност става въпрос за прабългари. Христос е говорел на прабългарски и дори думите „Илли, Илли, лама савахтани“ и „талита куми“ били на прабългарски език. Александър Македонски, Атила и Наполеон били с прабългарски произход. Славяните били пиянско племе и са основната причина българите да не просперират, те са тяхната спирачка и в миналото, и днес. Знаехте ли всичко това? Направо за филм на ББС. И никога не съм проумявал какъв е смисълът да вярва в тези неща, някакво забавление ли е или избиване на комплекс.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

stmakedonski.jpgНа прашните стени на Музикалния театър „Стефан Македонски“ от няколко дни се появиха афиши с надпис „Концерт в памет на Ной Николов“. За почитателите на музикалното творчество, както и за няколко генерации богослови (родените от 1940 до 1950 г., с които се беше „засякъл“ в СДСеминария) името на Ной Николов не е непознато.

Роден и възпитан в свещеническо семейство, Ной, кръстен на дядо си и на старозаветния праведник, става ученик в Софийската духовна семинария, намираща се тогава на гара Черепиш. След Духовната семинария завършва Музикалната консерватория и свързва живота си с певческото изкуство.

Само преди година и половина Ной отпразнува 60-годишнината си (роден на 4 юни 1944 г.), от които 30 – на сцената на Музикалния театъра като любимец на публиката. През целия си живот не забрави, че е пропял тропари и стихири между белите Черепишки скали. Години наред е солист в хора на храм-паметника „Св. Александър Невски“ и хора „Св. Йоан Кукузел“. Възползва се при всяка възможност да попее в църквата на някой свой съученик и да порадва с гласа си енориашите.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (18 Votes)
Изповядах се за първи път на 21 или 22-годишна възраст (преди 4 или 5 години). Помня, че същия ден имаше лек земетръс в една от съседните ни държави, което за миг се почувства и в нашата столица. После небето се смрачи и когато стигнах до храма, където трябваше да се изповядам, валеше доста силен дъжд. Далеч съм от идеята да създавам мистификации или да придавам историческо значение на деня на първата си изповед. Но, доколкото човек се влияе от явленията в природата, разлюляването на полилея у дома ме накара да изпитам доста силна боязън. Днес този епизод ми изглежда като коварно изкушение, което обаче само ме накара да хукна през глава към църквата, където пред светите мощи на Йоан Рилски започнах първата си изповед.

 

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики