Мобилно меню

4.7083333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (72 Votes)
1_8.pngДве различни понятия, които имат и много общо помежду си. И най-общото им е, че започват масово да липсват, включително и от църковните медии. Пуска N-ската митрополия съобщение, в което поради липса на журналистически и богословски капацитет (европейска терминология!) архиепископ на исторически град в Палестина (днес в държавата Израел) е пратен в "мистично" звучащата Иоапия. А той, нищо неподозиращият, си е архиепископ на добре известната Йопия, където св. апостол Петър е видял видение-поука-поръка да не прави разлика между чисти и нечисти хора, защото "което Бог е очистил", никой няма право да го смята за нечисто (Деян. 10 гл.)! Да, ама когато писалият съобщението не си е научил урока по Свещена история (пък се е дипломирал по богословие, та чак и по теология), виждате, че нещо пак някъде куца, включително и в богословското образование, и сигурно пак аз съм виновен!

Виновен съм, признавам си, че някои хора не познават църковния правопис. Но е известно и на непознаващите го, че той се различава малко от официалния книжовен, имаме си по някоя и друга главна буква в повече, по някоя и друга "особено изписана" дума като "престави се" (без "д", т. е. "премести се", "пресели се" от този живот в отвъдния), "постриган" (без "д", макар да става дума пак за "мъничко" подстригване, но се ползва старинна форма на думата), "исконен" (а не "изконен", макар че произходът е такъв, но се взима старинната форма на думата с асимилация на "з" в "с") и пр. Странни са тези думички на мнозина, изглеждат им като особнячество, много от хората никога не могат да ги оправят, но пък не е голяма работа - научаваш 10-ина такива особени думи успоредно на съвременните и добиваш самочувствието на църковник!

Думата ми тук е обаче за писането на главни букви там, където не е прието. Например прилагателното свети/света/свето се пише с голяма буква, само когато е за Св. Троица, съответно Свети Дух, но всички други "свети" пред имена на светци и на Божията Майка са с малка буква (освен когато са в кавички, т. е. като означаване на "фирма", напр. храм "Св. Георги"). И това е установено от богослови, специалисти в езиковите въпроси, прието е преди десетилетия и трайно е въведено в употреба. Някои съвременни писачи на църковни текстове обаче се престарават, като пишат едва ли не всяко свети/света/свето с главна буква. На такива хора няма какво друго да се каже, освен да се пригоди казваното за говоренето "не говори, преди да мислиш" в "не пиши, преди да се научиш да пишеш правилно!"

4.7727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (66 Votes)
1_114.jpgФинансовите проблеми в Българската православна църква не за пръв път създават напрежение сред духовенството и предизвикват разнопосочни реакции в общественото пространство. Проверка на Националната агенция по приходите показа, че Светият Синод от години не плаща налози. За данъчните задължения на църквата, за кадровите проблеми в Западно- и Средноевропейската епархия и за религиозното образование в училищата се обърнахме към бившия директор на Дирекция "Вероизповедания" в МС проф. Иван Желев.

- Проф. Желев, какво дължи държавата на църквата и църквата - на държавата от финансова гледна точка?

- В човешките отношения има едно чудесно правило, формулирано от св. апостол Павел - "Не дължете един другиму нищо друго, освен взаимна почит и любов". Това може да се каже в пълна мяра и за взаимоотношенията между двете институции - държавата и църквата. Но за да има почит и уважение, всеки трябва да изпълнява и задълженията си. В тези задължения на държавата към БПЦ, както впрочем и към всички други признати вероизповедания, влиза и известна ежегодна субсидия. През тази година тя беше не само драстично намалена, но и разпределена по един изключително несправедлив начин по епархии. Но явно няма кой да санкционира това, а и църквата сама не си търси правата. От своя страна обаче църквата също трябва да изпълнява своите задължения. Става дума за заплатите и осигуровките на свещениците и цивилните църковни служители. Всички те трябва да имат достойно заплащане, както го предвижда и законът. Църквата не е над държавата и не е над законите. А заплатите на свещениците са наистина скандално ниски. Оправданието на висшия клир е, че те имали много частни треби. Да, имат, но в големите градове, където някои от свещениците от централните храмове са в пъти по-богати от владиците. Но тези по селата пък са в десетки пъти по-бедни от градските си събратя. Проблемът е, че тези доходи се укриват и не се плащат данъци върху тях. А това са нарушения, за които вече църковното ръководство трябва да има грижата да не допуска.

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (114 Votes)
Горан БлагоевБългария успя да преживее няколко национални катастрофи, по-тежки от двайсетгодишния ни преход, защото църквата се стремеше да възпитава и помага на обществото


"Работата на църквата не е да се грижи за материалното благополучие на хората, а за спасението на душите им". Такова оправдание чувам всеки път, колчем запитам някой свещеник защо църквата не разгръща социалната си дейност.

Вярно, църквата не е създадена, за да ни направи по-проспериращи, преяли и имотно задоволени. Църквата, както е известно, не е от този свят и основната й цел е съвсем друга - настина да спасява душите ни и да ни води към небесното царство. Една такава проста и вечна истина, твърде далечна от материалната ни ситост. Само че, питам се, можеш ли да спасиш душата на някой, който рови в кофите за боклук и спи в кашони. Или на някой, който стои без работа, въпреки образованието си. Как на такъв човек да обясниш, че има душа, която за разлика от тялото е вечна и заслужава несравнимо повече грижи? Та нали, за да те чуе, човек трябва поне за хляба си да не мисли в този момент.

4.816091954023 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (87 Votes)
Завърши учебната година за училища и университети. В това число и за семинариите и богословските факултети и катедри (София, Велико Търново, Шумен, Пловдив). Все повече намаляват завършващите ученици и студенти. Софийската духовна семинария никога в надстогодишната си история не е имала толкова нисък брой завършващи: 9 (девет!) ученика в петгодишния курс и 12 - в двегодишния, наричан паралелен, където се обучават пълнолетни ученици, обикновено завършили средно образование. Някъде там е положението и в Пловдивската семинария, която беше възстановена преди двайсетина години, но като примера от притчата за сеяча, няма вече достатъчно духовна влага да расте и се развива. Няма кандидати за богословие и за университетите. Колкото и да виним прехода с малкото бракове и още по-малкото раждания, и още повечето емигрирали българи през изминалите 20 години, положението наистина е катастрофално. Студентите се записват в университетите, просто за да получат статут на студенти, да имат облекченията за транспорта и общежитието, някоя и друга стипендийка, и веднага се хващат на една, че на две, че и на три работи да работят и повече не можеш да ги видиш в аудиторията. Учениците с мъка се събират да направят клас в училище, включително и в семинариите, а там ги пазят "като рохки яйца", за да не напуснат, че да не закрият паралелката или дори училището. Оттам пада качеството на обучението, сгромолясва се и грамотността още преди очакваната ученост на нашите младежи. Пишат ми по мейла ученици от семинарията (която и аз с гордост съм учил и завършил в идеологически трудни времена) - срам ме е да ви покажа "неграмотно"-писа им! И утре тези хора ще стават свещеници и владици и ще учат народа ли? Или ще им стигне да научат да мятат кандилката и да пеят "Подай, Господи"? На фона на тези тъжни размисли гледам лъскавото луксозно издание на Летописа на Българската православна църква отпреди няма и месец и не знам какво да мисля...

4.64 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (25 Votes)
В днешно време сред едни определени среди е много модерно да подариш... звезда. Истинска звезда, разбира се. Купуваш я, даваш й име и я подаряваш. Тоест, подаряваш луксозен сертификат, на който е обозначено името на звездата (например името на рожденичката), координатите й във Вселената и регистърът, в който е вписана. Тъй като това е подарък, както гласи рекламата, за „човек, който си има всичко”, в някои регистри има и степенуване – звезда, която се вижда с бинокъл е по-скъпа, а пък наблюдаваните с невъоръжено око (някъде към 4500), са най-скъпите! Разбира се, няма нужда да се блъскате, при около 150 милиарда звезди само в нашата Галактика „подаръци” ще има за всички от сърце! А и вероятността един ден да се сблъскате с някого, нанесъл се неправомерно на вашата звезда, не е много голяма.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен