Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 78

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (21 Votes)
Кога и кой или кои първи са разпространявали Христовото учение в сегашния град Ловеч не е известно. За съжаление обаче нямаме сведения за християнството в Ловеч през годините до 1019 г.
През време на Второто българско царство Ловеч е вече център на митрополия.
Не е известно кога  е основана тази митрополия, но в Синодика на цар Борил са запазени имената на Ловчански митрополити, а именно: Лонгин, Мелетий, Киприян, Симеон І и Симеон ІІ. Също така не знаем и кога са светителствували в града, но трябва да приемем, че това е било преди 1360 г., защото, както се вижда, през тази година Ловчански митрополит е бил Партений.

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)
Няма нищо вечно на тоя свят. Честит е тоя, който оставя след себе си добър спомен. Такъв е бил приснопаметният Иларион Макариополски, Търновски митрополит. Страданията и тревогите в усилията му за издействане на самостоятелна Българска църква дали отражение на здравето му. Поболял се. При това грижата му за Духовното училище – семинарията в Петропавловския манастир над гр. Лясковец, не му давала покой. В един ветровит ден яхнал кон и през Арбанаси отишъл в манастира, за да види как върви строежът на новата училищна сграда, която и днес краси цялата околност.

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (19 Votes)
Според родословното дърво на еп. Иларион Макариополски родът му по всяка вероятност започва от Кесария Кападокийска – Мала Азия, където и сега има българи, потомци на някогашните заточеници от времето на св. патриарх Евтимий.

4.9375 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (16 Votes)
Ilarion_1.jpgВисокопреосвещеният Търновски митрополит Иларион на 8 септември 1872 г. тръгнал от Цариград за новото си седалище Велико Търново,  при народа, за който толкова много страдал, за да му посвети в служение последните дни от живота си. При изпращането му до парахода архимандрит Мелетий (сетне Софийски митрополит) в речта си припомнил мъката, с която преди просълзени го изпращали на заточение в Анадола  и скърбели тъй, както и сега, че Цариград остава без него.

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики